'Bu muhabbeti asla karşılıksız bırakmayız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört ülkeyi kapsayan Afrika turunun verimli geçtiğini belirterek, “Yeni bir dünya düzeni kurulurken Afrika’yla birlikte yürümek  istiyoruz” dedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AFRİKA TURUNU DEĞERLENDİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’yi kapsayan Afrika ziyaretini Twitter hesabı üzerinden değerlendirdi. Ziyarete ilişkin fotoğrafları da paylaşan Erdoğan, “Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’yi kapsayan Afrika ziyaretimiz, oldukça verimli geçen  görüşme ve temaslarımızla olumlu bir havada gerçekleşti. Biz, yeni bir dünya  düzeni kurulurken Afrika ile birlikte yürümek istiyoruz” ifadesini kullandı.

500 YILLIK KARDEŞLİK 

Ziyaretinin ilk durağı olan ve 500 yıllık kardeşlik bağları bulunan Cezayir’i, bölgenin siyasi ve ekonomik istikrar adası olarak gördüklerini  bildiren Erdoğan, “Cezayir ile inşallah dostluğumuzu her alanda artıracak, özellikle yatırımlar konusunda çok daha iyi bir noktaya geleceğiz” değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cezayir, Senegal, Moritanya ve Mali’yi kapsayan Afrika turunda, halkın sevgi gösterileriyle karşılandı. 

BÜYÜK BİR SAMİMİYET GÖRDÜK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu görüşlerini paylaştı: “Özel sektörümüzün de Moritanya’ya yatırımlarını artırmasıyla  ilişkilerimizi ‘kazan-kazan’ esasına dayalı şekilde geliştirmek niyetindeyiz. Afrika’nın örnek ülkelerinden olan Senegal ile uzun yıllara dayanan, siyasi ve ticari alandaki iyi ilişkilerimizi pekiştirmek de önceliklerimiz arasındadır. Afrika’yla ticaret hacmimizi artırmak kadar dengede tutmak da bizim için  önemlidir. Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirdiğim Mali’nin de  siyasi ve ekonomik istikrarı için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya  hazırız. Afrika’da büyük hüsnükabul gördük, samimiyet ve dostlukla karşılaştık. Bu muhabbeti asla karşılıksız bırakmayacağız.” 

Şehit ailelerine taziye telgrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrin’de şehit olan Jandarma Astsubay Uğur Palancı, Jandarma Astsubay Abdullah Taha Koç, Jandarma Uzman Çavuş Burhan Açıkkol, Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Dinek, Uzman Çavuş Recep Çetin, Jandarma Uzman Çavuş Mustafa Ozan Gökçe, Jandarma Uzman Çavuş Arif Demirel ve Uzman Onbaşı Rıdvan Çevik’in ailelerine başsağlığı telgrafı yolladı. Erdoğan, Bingöl’de kazara vurularak şehit olan Ömer Sarı’nın ailesine de taziyelerini iletti.

Öğrenciler işaret diliyle İstiklal Marşı ve Mali milli marşını söyledi

Mali’de okul ziyareti

Emine Erdoğan, Mali’nin başkenti Bamako’da TİKA tarafından yenilenip ekipman desteği verilen İşitme Engelliler Okulu’nda incelemelerde bulundu. 

Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Batı Afrika turu kapsamında  Mali ziyaretinde eşlik etti. Bu kapsamda Emine Erdoğan, başkent Bamako’da TİKA tarafından yenilenip ekipman desteği verilen İşitme Engelliler Okulu’nu ziyaret ederek, hibe teslim törenine katıldı. Emine Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Mali’nin tarihteki önemli ticari ve ilmi misyonunu yeniden üstlenerek, güçleneceğine olan inancını dile getirdi.

İŞARET DİLİYLE MARŞ 

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın eşi Aminata Keita da  Türkiye’nin katkıları için Emine Erdoğan’a teşekkürlerini iletti. Törende öğrenciler, işaret diliyle İstiklal Marşı ve Mali Milli Marşı’nı söyledi. Törende Emine Erdoğan’a, Malili kadın bakanlar ve Türk heyetinden bakanların eşleri de eşlik etti. 

Emine Erdoğan ziyaret ettiği okulda minik öğrencilerle yakından ilgilendi. 

Okul öncesi eğitime restorasyon desteği

İşitme Engelliler Okulu’nun 350 öğrencinin eğitim gördüğü okul öncesi eğitime ayrılan üç sınıf, avlu, basketbol sahası ve yemekhane gibi bölümlerinin restorasyonu, TİKA tarafından yapıldı. Ayrıca, sınıflarda ihtiyaç duyulan eşyanın yanı sıra öğrenciler için kırtasiye malzemesi ve okul öncesi eğitim için oyuncak tedarik edildi. 

İslam dünyasının beklediği lider

Mali Cumhurbaşkanı Keita, Cumhurbaşkanı Erdoğan için, “İslam dünyası sesini duyuracak lider bekliyordu. O lider Erdoğan” dedi.

Mali Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen ikili görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Keita, ortak basın toplantısı düzenledi. Keita, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ‘İslam dünyasının beklediği lider’ ifadesini kullandı. Erdoğan’la yapılan görüşmenin tarihe geçecek nitelikte olduğunun altını çizen Keita, iki ülke arasında 8 anlaşmanın imzalandığını söyledi. Keita, bu anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkileri derinleşti-

rip, geliştireceğine işaret etti. 

DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ 

Erdoğan’ın önemli bir lider olduğunu anlatan Keita, “Sayın Erdoğan’ın, İslam ülkelerinin kalkınmasına ve refahının artırılmasına büyük önem verdiğini biliyoruz. İslam dünyasında kendi sesini duyuracak ve liderliğini ortaya koyacak bir lidere ihtiyaç vardı. Bu ses artık duyuluyor. Biz de Türkiye ile dayanışma içinde hareket edeceğiz” diye konuştu. 

CUMHURBAŞKANI KEİTA UĞURLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı, İbrahim Boubacar Keita ile eşi  Aminata Keita uğurladı. Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve beraberindeki heyet Mali’den ayrıldı.