Bozdağ noktayı koydu... Erdoğan ikinci kez aday oluyor

Adalet Bakanı Bozdağ, 2017 anayasa değişikliği sonrası Erdoğan'ın ilk defa 24 Haziran 2018'de cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlattı, “İki defadan fazla seçilemez kuralı buradan işliyor” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ağrı'da gazetecilerin sorularını cevapladı. Bozdağ, "Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 seçimlerinde aday olamaz, diyerler 6 masa ve bileşenleridir" dedi, şu açıklamaları yaptı:

ÜZÜCÜ TABLO: "Sayın Cumhurbaşkanımızı 2023 seçimlerinde yenemeyeceğini anlayanlar, umutlarını Cumhurbaşkanımızın anayasal ve yasal olan adaylığını engellemeye bağlamış durumdadırlar. Yani bu fevkalade onlar için üzüntü verici bir durumdur. Bu, meydana çıkmaktan, adil bir yarışa katılmaktan, milletin hakemliğine başvurmaktan ve milletin verdiği karara rıza göstermekten kaçındıklarını gösteriyor."

SİSTEM PARLAMENTERDİ

YENİDEN YAZILDI: "Cumhurbaşkanımızın 2023'te aday olması Anayasa'ya da yasalara da uygun. 2014'te yapılan seçim, parlamenter sistem içinde yapılmış bir seçimdir. Sembolik yetkilere sahip cumhurbaşkanı seçimidir. Parlamentodan ayrı yapılmış bir cumhurbaşkanı seçimidir ve yürütme organı olmayan bir cumhurbaşkanı seçimidir. 2017 anayasa değişikliği ile beraber cumhurbaşkanı seçiminde aday gösterme usulü değişti ve cumhurbaşkanı seçimine dair maddelerin tamamı değişti ve yeniden yazıldı."

ŞARTLAR DEĞİŞTİ: "Daha önce cumhurbaşkanını, parti grupları ve siyasi partiler toplam oyu yüzde 5'e ulaşıyorsa onlar aday gösterebiliyordu. Son değişiklikle bunun içerisine 100 bin seçmen de imza topladığı takdirde cumhurbaşkanı adayı gösterebilme imkanına kavuştu. Aday gösterme şartlarında bir değişiklik oldu. Önceden Cumhurbaşkanı seçilen 2014'te ne yapıyordu, partisi ile ilişiği kesiliyordu. O zaman Cumhurbaşkanı yürütme organı değildi."

USUL AYNI DEĞİL: "2017'deki anayasa değişikliğinden sonra cumhurbaşkanı seçim usulü de değişti. TBMM üyelerinin seçimleri ile cumhurbaşkanı seçimlerinin birlikte ve aynı gün yapılması anayasaya açıkça yazıldı. Ayrıca cumhurbaşkanı yürütme organı başlığı altında düzenlendi, şu anda devletin başı ve yürütme organı."

YÜRÜTME ORGANI

STATÜ FARKLI: "Cumhurbaşkanı statüsü de tamamen değişti. 2018'de yapılan seçim yürütme organı olan, devletin başı olan cumhurbaşkanı seçimidir. Bu 2017 anayasa değişikliğinin yürürlük maddesi olan 18'inci maddede çok açık bir şekilde bu kanunun 75, 77, 101 ve 102'nci maddeleri, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olan ve parlamento seçimiyle ilgili olan maddelerin, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte aynı gün yapılacak TBMM üyeliği seçimi ve cumhurbaşkanı seçiminin takviminin ilan edildiği tarihte yürürlüğe girer diyor."

ANAYASA BÖYLE DİYOR

İLK SEÇİM 2018'DE: "Anayasa ne diyor? Cumhurbaşkanı seçimi, statüsü ve diğer hususlarda yapılan değişikliklerin yürürlüğü, seçimi ile ilgili kısımlar, diğer konular yürürlüğe ne zaman girecek? Bu ilk seçimde yürürlüğe girecek. İlk seçim ne zaman yapıldı, 24 Haziran 2018'de yapıldı. Dolayısıyla 2017 anayasa değişikliğine göre Cumhurbaşkanı'mız ilk defa 2018'in 24 Haziranı'nda cumhurbaşkanı seçildi. İki defadan fazla seçilemez kuralı buradan işlemeye başlıyor."

İÇTİHATLA DEĞİŞMEZ

2023 İKİNCİ SEÇİM: "2023'te yapılacak seçim Cumhurbaşkanı'mızın yürütme organı ve devletin başı olarak ikinci seçim olacaktır. Maddenin yürürlük tarihi çok açık. Anayasanın yürürlük tarihini belirlediği bir hususta yorumla, içtihatla, değerlendirmeyle yürürlük tarihini kimse değiştiremez. Eğer cumhurbaşkanının ikinci defa seçilmesini istememiş olsaydı o zaman anayasaya bir istisna hükmü, bir geçiş hükmü koyardı."

ŞEHİDİN EVİNE TAZİYE ZİYARETİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bursa'da 20 Nisan'da cezaevi personelini taşıyan servis aracına düzenlenen terör saldırısında şehit olan infaz koruma memuru Cengiz Yiğit'in ailesini ziyaret etti. Bozdağ, şehidin babası Mahmut Yiğit'e başsağlığı diledi.