Böyle yapa yapa 10 yılımızı yediniz! 

Şehircilik Şurası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Böyle yapa yapa 10 yılımızı yediniz. Artık size tahammülümüz yok. Ne yaparsanız yapın; 2019, AKM’nin bittiği yıl olacak, çırpının durun” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Şehircilik Şurası Genel Kurulu’nda yaptığı konuştu. Geçtiğimiz günlerde bizzat tanıtımını yaptığı Yeni AKM binasına yönelik eleştirilere sert cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: Yol yaparsınız, baraj yaparsınız, metro yaparsınız karşınızda hep bu çeteyi bulursunuz. İstanbul’da AKM’nin projesini takdim edersiniz, ertesi gün Mimarlar-Mühendisler Odası müracaatta bulunuyor. Ne yaptınız ya bugüne kadar onu söyleyin. Biliniz ki inşallah 2019 Atatürk Kültür Merkezi’nin bittiği yıl olacaktır. İstediğiniz kadar çırpının, yatın. Ne yaparsanız yapın. Böyle yapa yapa 10 yılımızı yediniz. Artık daha size tahammül yok. Bedeli neyse biz bunu yapacağız.

TEK OPERA BİNASI BURADA 

Sırça köşklerinden bize ahkam kesenlerin asıl derdi, büyükşehirlerin kurtarılmış bölge olarak gördükleri belli muhitlerin sadece kendilerine ait olmaktan çıkmasıdır. Halkçılığı kimseye bırakmayanlar, milletle aynı meydanları paylaşmayı içlerine sindiremiyorlar. Şu gördüğünüz binadan başka, Türkiye’nin bir başka opera binası yoktur. Bu da yarı opera binasıdır. Acaba niye yapılmadı? Külliyeyi yaptık, ona da saldırdılar. Kaçak dediler. Danıştay’a varıncaya kadar kararlarını verdiler. Oraya gitmeyeceğiz dediler, sonra da geldiler. Hoş geldiniz ama buralar benim şahsım için yapılan yerler değil ki ya. Buralar milletin evi, biz bugün varız, yarın yokuz. 

Gecekondu ve kaçak yapılaşma devam ediyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanlığından bu güne kadar süreçte kaçak yapılaşmanın azaldığını ama bitmediğini söyledi. 

“Çarpık kentleşme, sosyal buhranlar, yıkıcı rekabet, hatta terör olayları ve savaşlar modern insanın tasavvurunda meydana gelen bu değişikliğin birer tezahüründen başka bir şey değildir” diyen Erdoğna şöyle devam etti: Belediye başkanlığı yapmış bir dostunuz olarak da şurada önümde bir tespit var. O da İstanbul’un şehirleşme tarihiyle alakalı. İtalyan Mimar’ın 4’ncü yüzyıl ve 6’ncı yüzyılda İstanbul’a bakışını görüyorum. Süre geçtikçe 94’te belediye başkanı olduğumda ne yazık ki İstanbul’daki gecekondu sayısı 640 bin, İstanbul’un nüfusu da 8 milyondu. Görevi bıraktığımda İstanbul’da gecekondu sayısı 110 bine düşmüştü. Ve bütün bunlarla beraber o günden bugüne ne yazık ki, gerek gecekondulaşma gerek kaçak yapılaşma devam ediyor.

TOKi 805 bin konutu teslim etti 

Orta ve dar gelirliyi, terör mağdurunu ev sahibi yapan TOKİ’nin eleştirildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bunları söyleyenlerin milletten de haberi yok. Derdiniz nedir TOKİ ile?”dedi.

“Geçtiğimiz 15 yılda tüm bu sıkıntıları büyük ölçüde hal yoluna koyduk. Şehirlerimizin dönüşümünde, bunu sağlarken TOKİ’nin öncülüğünde ortaya çıkan konutu, okulu, çevre düzeni ve tüm altyapısıyla kendi kendine yeterli birimlerin çok önemli katkısı olmuştur” diyen Erdoğan şunları kaydetti: Milyarlarca fidan ve ağaç dikimini gerçekleştirdik. Daha da iyi olacak. TOKİ vasıtasıyla 805 bin konutu tamamlayarak teslim ettik. Bu rakamın 355 binini dar ve orta gelir grubuna ürettiğimiz konutlar oluşturuyor. Buna rağmen zaman zaman TOKİ’yi eleştirenlere de rastlıyoruz. TOKİ projeleriyle, mahalle kültürü yok oluyormuş, binalar çok yüksekmiş… Bunları söyleyenlerin milletten de haberi yok. Derdiniz nedir TOKİ ile? Gecekondulaşmayı ortadan kaldırarak, onların olduğu bölgelerdeki kentsel dönüşümü gerçekleştiriyor. 

Karanlık dünya

Manhattan’da ruh yok ruh!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı sohbetlerde “Amerika’nın Manhattan’ı var” denildiğini anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: Tamam da Manhattan’ın nesi var? Ruh yok. Girdiğiniz zaman, yazın o aydınlık günlerinde bile oraya girdiğinizde bir karanlık dünyaya girersiniz, aydınlık yok. Halbuki güneşten nasibini almak önemli değil mi? Ama orada onu bulamazsınız, tamamen karanlık bir dünyayı orada görürsünüz. Onun için de paralı olanı zaten Manhattan’da yaşamaz, onlar çok daha New York’un kenarlarında yaşamayı tercih ederler. 

Aylarca değil birkaç saate indi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Daha önce aylar sürecek yolculukları birkaç saat içerisinde artık gerçekleştirebiliyoruz. Dünyanın en ücra köşesindeki bir hadiseden, saniyeler içerisinde haberdar olabiliyoruz. Yapı teknolojilerindeki yeniliklerle yüzlerce katlık binaları birkaç saat içerisinde inşa edebiliyoruz. 

Güç zehirlendi yabancılaştık!

“Modern dönemle birlikte gelişmeye başlayan, makine, çelik ve beton teknolojisi insanın eline dünyayı inşa etme, biçimlendirme noktasında tahayyül edilemeyecek bir güç veriyor” diyen Erdoğan şöyle devam etti: İnsanoğlu şımarıklıkla belki de tarihte ilk defa, kendisini yaşadığı çevrenin yegane hakimi olarak görmeye başladı. Diğer canlılara saygı anlayışı, paylaşma kültürü yerini tahakküme bıraktı. Adeta bir güç zehirlenmesine dönüştü. Maalesef yabancılaşmayı getirdi. Böyle olunca da insan sadece kendine değil, ailesinden çevresine kadar herkese ve her şeye yabancılaştı. 

Şehirlerimiz insana huzur vermiyor

Erdoğan’dan belediyelere mesaj: Şehir gönül bağıyla kurulur.

“ Yeşillik arıyorsanız mezarlıkların olduğu yerde bulursunuz” diyen Erdoğan şöyle devam etti:  İstanbul’da da selviyi bulacaksan Karacaahmet Mezarlığı’nda bulursunuz. Onun dışında bulamazsınız. Bizim kültürümüzde şehirler böyle kurulur. Şehir kurmak için gönül bağı gerekir. Bugünkü şehirlerimiz maalesef bireysel hırsları merkeze alan bir bakış açısıyla inşa ediliyor. Bu sebeple günümüz şehirleri insana huzur vermiyor. Orada ruh yok, huzur yok. Bu huzuru yeniden bulmak için biz yöneticiler başta olmak üzere belediyelere çok ciddi işler düşüyor. Hazırlanacak projelerde bunlar ihmal edilmezse inanıyorum ki şehirlerimiz çok daha farklı olacaktır. 

Daha iyisi için çalışıyoruz

81 kente nitelikli adımlar attık 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehircilik konusunda büyük bir geleneğe sahibiz. Şairlere ilham olmuş şehirlerimiz var. Kadim şehirlerimiz yaşadığı aşırı göçe rağmen ayakta kalmayı sürdürüyor. 81 vilayetimizin sorunları noktasında tarihi nitelikte adımlar attık. Düzensiz göç ve çarpık kentleşme gibi sorunları önemli oranda ortadan kaldırdık. Trafik sorununu büyük ölçüde azalttık. Ancak böylesine köklü sorunların kısa sürede çözümü mümkün değil. Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi İstanbul ve Ankara’da şairin ifadesiyle üzerine usul usul karbonmonoksit yağan şehirler durumundaydı. Bu tür sıkıntıları da büyük ölçüde çözdük. Daha da iyi olacak… 

RUSYA-Kuveyt’ten sonra

Cumhurbaşkanı Katar yolcusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta gerçekleştireceği dış temaslarına Katar da eklendi. 13 Kasım’da Rusya’nın Soçi kentinde Vlademir Putin’le bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün Kuveyt’e geçecek. 14 Kasım’da buradaki temaslarını sürdürecek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Kasım’da Katar’ı ziyaret edeceği açıklandı.