Bosna'ya kimlikle seyahat

Başkan Erdoğan, Balkan turunun ilk ayağı olan Bosna'da Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Caferoviç ve konsey üyelerince karşılandı. Erdoğan, Türkiye ile Bosna-Hersek arasında artık kimlikle seyahat edilebileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Caferoviç, konsey üyeleri Komsic ve Dodik ile ortak basın toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık Türkiye'den Bosna Hersek'e, Bosna Hersek'ten de Türkiye'ye kimlik kartlarıyla seyahat edilebilecek" dedi. Erdoğan şunları söyledi:

BOSNA'NIN YANINDAYIZ

Ziyaretimizle bu stratejik sürece yeni bir ivme kazandırdığımıza inanıyorum. Bir yeni adımı da özellikle artık kimlik kartlarıyla, özellikle Bosna Hersek - Türkiye arasındaki gidiş-gelişleri yapabilme kararını verdik. Bundan böyle Türkiye'den Bosna Hersek'e, Bosna Hersek'ten de Türkiye'ye kimlik kartlarıyla seyahat edilebilecek. Sırbistan'la da yarın böyle bir anlaşma imzalayacağız. Tüm kulvarlarda Bosna Hersek'in yanında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum.

İLRİYE TAŞIYACAĞIZ

"Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin kıymetli başkanı Caferovic, kıymetli heyet üyeleri, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Diplomatik ilişkilerimizin tesisisin 30. yıldönümünde burada olmak ziyaretimize tarihi bir nitelik kazandırmıştır.

Türkiye-Bosna Hersek ilişkileri müstesna nitelik taşımaktadır. Değerli mevkidaşlarımla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ilişkilerimizi daha ileriye taşımak için atabileceğimiz adımları ele aldık. Bosna Hersek 2 Ekim'de yapılacak bir seçime hazırlanıyor. Seçim arefesinde bu ziyareti gerçekleştirmek bizim için de önemli."

OTOYOLA ÖZEL ÖNEM

"Bosna Hersek'i önümüzdeki dönemde yoğun bir gündem beklemektedir. Seçime giden süreçte ülkenin refahına katkı sağlayacak bir seçim atmosferinin olması önemlidir. Seçim sonuçlarının tüm Bosna Hersek için şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bosna Hersek'teki mevcut sıkıntıların aşılmasında elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyorum. Yatırımlarımızı daha da artırmak amacıyla neler yapabileceğimi ele aldık. Saraybosna-Belgrad Otoyol projesine büyük önem veriyoruz. Konunun finans noktasındaki ilişkiler ağı açısından Ziraat Bankası Genel Müdürü'ne gerekli talimatı verdim, süratle bu sıkıntıyı çözecekler."

VUCİC İLE SORUNU GÖRÜŞECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan ve Kosova ile yaşanan gerilimle ilgili şu açıklamaları yaptı: "Mitrovica aynı zamanda Sırpların ağırlıkla olduğu bir bölge ve bu bölgede de bugün değil geçmişten bu yana maalesef arzu edilmeyen sıkıntılar hep yaşandı. Tabi orada ağırlıkta şu anda da 3 başkandan bir tanesi durumunda olan isim vermeme gerek yok değerli arkadaşımız bu sırada kendileri ile de bundan önceki görüşmelerimizde gerek Tükiye'de gerekse Bosna Hersek'te bize karşı çok olumlu yaklaşımda bulunarak yani Tükiye'nin bu noktadaki yaklaşımlarına ben de olumlu bakarım gibi ifadeleri hep var. Bu seyahatte büyük ihtimalle bu konuyu da tabi Vucic ile ayrıca görüşeceğiz. Temennimiz odur ki oradaki sıkıntıları da Vucic'in ağırlık koymasıyla aşarız diye düşünüyorum."

AMACIMIZ BARIŞ VE HUZUR

Tüm temaslarımda Balkanların huzur ve istikrarı için hayati öneme haiz Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizi vurgulayacağım.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i ile ikili ve heyetler arası görüşmelerimiz olacak. Sırbistan ile karşılıklı olarak mevcut iş birliğimizi her alanda geliştirme iradesine sahibiz. Sayın Vucic ile yapacağımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele alacağız. İş birliği imkanlarını ve atabileceğimiz müşterek adımları da istişare edeceğiz.

TRT BALKAN BOŞLUĞU DOLDURDU

Bosna Hersek ve Hırvatistan'la diplomatik ilişkilerin 30'uncu yılının idrak edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak Balkanların istikrarı, gelişmesi ve Avrupa- Atlantik yapılarıyla bütünleşmesi sürecini destekleyen bir politika izliyoruz. Köklü tarihi, beşeri ve kültürel bağlarımızın bulunduğu bu coğrafyayla irtibatımızı güçlü tutarken gerilimlerin de önüne geçmeye çalışıyoruz. TİKA'mız, Yunus Emre Enstitü'müz, Maarif Vakfı'mız, Türk Hava Yolları'mız, TRT'miz, belediyelerimiz, hayata geçirdikleri projelerle bu coğrafyaların kalkınmasına destek veriyor. Haziran ayında faaliyete geçen TRT Balkan haber platformunun, bölge dillerinde yaptığı yayınlarla önemli bir boşluğu doldurduğunu görüyoruz" dedi.

ENERJİ İÇİN EYLEM GRUBU KURULUYOR

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç şunları söyledi: " Bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Sanayi bölgelerinin oluşturulması çok çok önemli bir konudur. Otoyol yapımıyla ilgili teknik heyet gelecektir. Üçüncüsü enerji anlamında bir eylem grubu oluşturulacak. Kimlikle bizim vatandaşlarımızın ziyaret etmesiyle ilgili konuşmuştuk. Prosedür tabii ki bellidir. Türkiye Cumhuriyeti bize çok destek veriyor."

GAZ SIKINTIMIZ YOK

Erdoğan Türkiye'nin doğalgaz tedariki ile ilgili de şunları kaydetti: "Şu anda bizim doğalgaz noktasında herhangi bir sıkıntımız yok. Tabi Avrupa aslında ektiğini biçiyor. Tabi sayın Putin'e karşı Avrupa'nın tutumu, yaptırım uygulamaları ister istemez tabi Putin'i de onlara karşı siz böyle yapıyorsanız ben de böyle yaparım noktasına getirmiştir. Putin'de kendisi elindeki bütün imkanlarını ve silahlarını kullanmaktadır. Bunlardan da en önemlisi doğal gazdır. Maalesef istemeyiz fakat böyle bir durum şu anda Avrupa'da gelişiyor. Avrupa bu kışı hakikatten ciddi sıkıntılarla geçirecektir diye düşünüyorum. Bizim böyle bir sıkıntımız yok."

UMUT TÜNELİ'Nİ ZİYARET ETTİ

Bosna Hersek ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik eden Emine Erdoğan, Saraybosna'daki Umut Tüneli'ni ziyaret etti. Saraybosna'daki Umut Tüneli, savaş sırasında kuşatma altındaki Saraybosna'yı Saraybosna Uluslararası Havalimanı'na bağlayan, 30 Temmuz 1993'te açılmış 800 metre uzunluğundaki tünel.