AKŞAM GAZETESİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Denis Zvizdic'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen kabulde, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da yer aldı. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze ve Suriye'de süreç ele alındı.
BOSNA'NIN YANINDAYIZ
Kabulden önce TBMM Başkanı Kurtulmuş ile Bosnalı Başkan Denis Zvizdic ortak basın toplantı düzenledi. Büyük türbülans yaşanan bir dönemden geçildiğine işaret eden Kurtulmuş, Türkiye olarak bölgede olduğu gibi, özellikle iç çelişkilerin yoğun olarak yaşandığı Balkan coğrafyasında da bütün Balkan ülkeleri arasında istikrar ve güvenliğin sağlanmasına önem verdiklerini vurguladı. Kurtulmuş, Balkanlar'da istikrarı esas alan "Balkan vizyonu" ile Türkiye'nin, işbirliğinin artırılması için her türlü imkanı seferber ettiğini belirterek, "Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin bundan sonraki süreçte de yanında yer alacağız" mesajını verdi.
Dünyanın gözü önünde 1995'te, Avrupa'nın ortasında Srebrenitsa soykırımının yaşandığını hatırlatan Kurtulmuş, son 1,5 yıldır da İsrail tarafından Gazze'de büyük bir soykırımın icra edildiğini söyledi. Kurtulmuş, "Gazzelilerin topraklarına dönüş görüntüleri Boşnak halkının 1995'te kafileler halinde uzun yürüyüşlerle güvenli bölgelere geçişleri. İnanın ki 1995'ten 2025'e hiçbir şey değişmemiş" dedi.
Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Zvizdic, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistinlileri Gazze'den başka ülkelere sürgün etme teklifine tepki gösterdi. Zvizdic, Bosna Hersek'te 'etnik temizlik' yaşandığını ve insanların yerlerinden edildiğini hatırlatarak, uluslararası hukuk ihlallerine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
BOSNA ACI BİR ÖRNEKTİR
Zvizdic, dünyanın İkinci Dünya Savaşı'nda yaşananlardan ve Boşnakların soykırıma uğramasından yeterince ders çıkaramadığını belirterek, "İnsanların bir yerden başka bir yere gönderilmesi ve insanların yüzyıllarca bir yerde yaşayıp da başka bir yere sürülmesi kesinlikle kabul edilemez. Bosna Hersek bir acı örnektir. Bu ahlaka ve uluslararası hukuka aykırıdır. İki devletli çözüm en iyi çözümdür" dedi.
Türk halkına kapılarının her zaman açık olduğunu söyleyen Zvizdic, "Türkiye Cumhuriyeti, hem global hem bölgesel düzeyde güçlü bir ülke olarak Batı Balkanlar'da, özellikle de Bosna Hersek'te önemli rol oynayacaktır" ifadelerini kullandı.