BM’den mültecilere vatandaşlık öneren Türkiye’ye övgü

BM Sözcüsü ve Mülteciler Yüksek Komiserliği Ortadoğu sorumlusu Ariane Rummery, “Mülteciler için tüm bu zorlu yıllar boyunca Türkiye hep son derece cömert davranmıştır” ifadelerini kullandı. 

Emre ÖZTÜRK - Şakir AYDIN 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilere vatandaşlık verilmesine ilişkin önerisi yüzbinlerce mülteci için umut ışığı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerisini AKŞAM’a değerlendiren BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Orta Doğu sorumlusu ve sözcüsü Ariane Rummery, Türkiye’nin mülteciler için bugüne kadar gerçekleştirdiklerini övüp bu önerinin takdire şayan olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 

ÖNERİYİ TAKDİR EDİYORUZ 

Mülteciler için tüm bu zorlu yıllar boyunca Türkiye hep son derece cömert davranmıştır. Dünyada en çok mülteciye kucak açan ülke olarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği adına Türkiye’nin gösterdiği özverili çabayı takdire şayan buluyoruz. Türkiye’nin çabaları sayesinde hem BM’nin hem de diğer paydaş ülkelerin çabaları da hem yoğunlaşmış hem de kolaylaşmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisi ise mültecilerin sosyal ve hukuki entegrasyonunu arttıracak ve başta AB üyesi ülkeler olmak üzere tüm Dünyaya örnek de olabilecek bir öneridir.  Büyük ülkeler Türkiye'yi örnek almalı. Bu öneriyi takdir ediyoruz. 

Nihai çözüm bu olmalı 

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır ise, öneriyi olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. Uluslararası hukukun mülteciler konusunda nihai çözüm için vatandaşlık verilmesini önerdiğini anlatan Çorabatır, “1951 Cenevre Sözleşmesi’nin böyle durumlarda mültecilere vatandaşlık verilmesi noktasında devletlere tavsiyede bulunuyor. Dolayısıyla gündeme getirilen bu öneri hem insancıl, hem de sorunun nihai çözümü konusunda atılması gereken bir adım” diye konuştu. 

Oy amaçlı görmek yanlış 

Türkiye’de yasallar çerçevesinde batıdan ve Azerbaycan’dan gelen mültecilere vatandaşlık verildiğini ifade eden Çorabatır, “Bu adımı ‘oy amaçlı’ olarak görülmesini doğru bulmuyorum. Ayrıca bu insanların tümünün otomatik olarak gidip şu veya bu partiye oy vereceğini söylemek bana göre yanlıştır. Bu insanların da kendilerine göre dünya görüşleri farklı siyasi tercihleri vardır” dedi.