BM Genel Kurulu’ndan adil bir tavır umuyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısı, maalesef ABD’nin vetosuna takıldı. Şimdi inşallah bu tasarıyı BM Genel Kurulu’na taşıyacağız” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nde oylanan ancak ABD’nin vetosu nedeniyle görüşülmeyen Kudüs tasarısına ilişkin değerlendirmede bulundu. “Şimdi inşallah bu tasarıyı BM Genel Kurulu’na taşıyacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası toplumun Genel Kurul’da adalet, hakkaniyet ve barıştan yana güçlü bir tavır sergileyeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

14 ÜLKE OLMASI MANİDAR 

Kararı yalnızca ABD’nin veto etmiş olmasının önemine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirecek bu tehlikeli hamleyi önlemek amacıyla BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısı maalesef ABD’nin vetosuna takıldı. Karar tasarısının diğer 14 ülkenin tamamı tarafından desteklenmiş olması önemli ve manidardır” değerlendirmesinde bulundu.

KRİTİK ZİRVE, TARİHİ KARAR

geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde tüm dünya ülkelerine Doğu Kudüs’ü egemen ve bağımsız Filistin Devleti’nin başkenti olarak tanıma çağrısı yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh’i resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Guelleh, merdivenlerde Türkiye ve Cibuti bayrakları önünde el sıkıştı.

CİBUTİ’DE YENİ OKULLAR ACACAGIZ

Erdoğan: 200’e yakın Cibuti’li öğrenci burada eğitim gördü. Onlar aramızdaki köprümüz olacaktır. İşadamlarımızı Cibuti’ye yatırım için teşvik ediyoruz. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dostumla yaptığımzı görüşmelerde ikili ve bölgesel konularda kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. İkili ilişkilerimizi ele alırken ticari ilişkilerimizi daha da geliştirmek konusunda mutabık kaldık. Sayın cumhurbaşkanımız yarınki temaslarında iş adamlarımızla da bir araya gelecektir. Biz de işadamlarımızı Cibuti’ye destekleri için teşvik ediyoruz. Sağlık alanındaki ilişkilerimiz sadece hastane inşaatıyla sınırlı kalmayıp ambulans hibesiyle sürüyor.

Köprümüz olacaklar

Maarif Vaktimiz tarafından yakın zamanda Cibuti’de açılması planlanan okulda ilişkilerimize katkı sağlayacağına inanıyorum. 200’e yakın Cibutili öğrenci burada eğitim gördü. Onlar aramızdaki köprümüz olacaktır.

Üçte ikilik destek kararın reddi olur

Kudüs tasarısının ABD nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nde veto edilmesinin öneminin kalmayabileceğine dikkat çeken Erdoğan, “Genel Kurul’da üçte ikilik bir destek aslında BM Güvenlik Konseyi’ndeki bu kararın adeta reddi anlamına gelecektir. Buradan bir kez daha BM üyesi tüm ülkeleri, Kudüs’ün tarihi statüsüne sahip çıkmaya davet ediyorum. Türkiye olarak bu meselenin sonuna kadar takipçisi olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada, “İslam dünyasının dayanışmasına en fazla ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz.  İstanbul’da düzenlediğimiz İİT Cibuti’nin de başbakanlık düzeyinde katıldığı zirve oldu” dedi.

HEP YANINIZDAYIZ

Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh ise konuşmasında Türkiye ile 4 anlaşma yaptıklarını belirterek şu ana kadar da 40’a yakın anlaşma imzalandığını söyledi.  Guelleh, konuşmasında Kudüs konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu çabayı takdirle karşıladığını belirterek, her zaman Türkiye’nin yanında olacaklarını ifade etti.