Cumhurbaşkanı Erdoğan: Referandum yeni çatışmalar doğurur

Kuzey Irak’ta Kürt yönetiminin yapmayı planladığı referandumla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yeni krizler, çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor” dedi.

1

YAVUZ ATALAY

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarına hitap etti. Konuşmasında Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin aldığı referandum kararına değinen Erdoğan Erbil’e yönelik sert mesajlar verdi. 

Girişimden vazgeçilmeli

Erdoğan “Bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler, çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor. Buradan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni bu doğrultuda başlattığı girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir. Yeni çatışmaların fitilini ateşlemek yerine hep birlikte bölgede huzuru tesis için çalışmalıyız.” dedi.

Üniversiteye girişte düzenleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan  Genel Kurul’da yapılan konuşmanın ardından otele dönerken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Erdoğan, TEOG sisteminin kaldırıldığını söyledi. Gazetecilerin yerine nasıl bir sistemin geleceğini sorması üzerine ise Erdoğan “Bu konularda çalışmalarımız sürüyor. Yeni bir sistem getirilecek. Sadece TEOG için değil üniversiteye giriş sınavlarında da değişiklikler yapılabilir.” cevabını verdi.

Trump’la yemekte samimi sohbet 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 72. Genel Kuruluna katılan ülkelerin heyet başkanları onuruna yemek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemekte, ABD Başkanı Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve BM Genel Sekreteri Guterres ile aynı masada oturdu. Yemek sırasında ABD Başkanı Trump, bir süre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına gelerek sohbet etti.

BMGK yeniden yapılandırılmalı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yeniden yapılandırılması çağrısını kurulda tekrarlayan Erdoğan “ Yaşanan trajediler reformda geç kalındığının bir ifadesidir”diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yeniden yapılandırılması için yaptığı  ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ çağrısını da değindi. Erdoğan “Dünyada  yaşanan insani trajediler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin yeniden yapılandırılması çağrımızın haklılığını teyit ediyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesinde ne kadar geç kaldığımızın da ifadesidir” dedi. 

Konsey 20 üyeden oluşmalı

Güvenlik Konseyinin demokratik, şeffaf, adil ve etkin yapıya kavuşmasını istediklerini ifade eden Erdoğan, Konseyin, tamamı aynı hak ve yetkilere sahip, her yıl 10’u yenilenmek suretiyle hepsi de 2 yıl görev yapan 20 üyeden oluşan bir yapıya kavuşturulması teklifinde bulunduklarını söyledi.  Erdoğan, “Artık 2. Dünya Savaşı sonrası dünya yok, dünya çok değişti. Öyleyse sadece 5 daimi üyeyle idare edilen bir dünya değil, tüm dünya ülkelerinin görev aldığı dünya ülkeleriyle idare edilen bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin insanlığın vicdanı olacağına inanıyoruz. Yüzümüzün ve gözlerimizin rengi ne olursa olsun, gözyaşlarımızın aynı olduğunu hatırlatmak istiyorum” dedi.

ABD’ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden Emine Erdoğan, ABD’nin ünlü kütüphanelerinden “New York Public Library”yi ziyaret etti. Beşeri ve Sosyal Bilimler Araştırma Birimi Direktörü Matt Knutzen tarafından karşılanan Emine Erdoğan, aralarında tarihi İstanbul haritalarının da bulunduğu eser ve koleksiyonları inceledi. 

ÇIĞIR AÇAN ESER

Eserler arasındaki Türk Edebiyatı’nda mevlit yazma geleneğinde çığır açan “Siret’ün-Nebi” adlı el yazması eser dikkati çekti. 14. yüzyılda Erzurumlu Mustafa Darir’in kaleme aldığı, Padişah 3. Murad’ın emriyle minyatürlerle süslenen eser, 1595 yılında 3. Mehmet’e sunulmuştu. 814 minyatürün yer aldığı ve 5. cildi kayıp olan eserin nüshanın 1, 2 ve 6. ciltleri Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde, 3. cildi New York Public Library Spencer Koleksiyonu’nda, 4. cildi ise Dublin Chester Beatty Library’de bulunuyor. Erdoğan, ciltlerinin çoğunluğu Türkiye’de bulunan bu önemli eseri yakından inceledi, bilgi aldı. 

New York Halk Kütüphanesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, aralarında tarihi İstanbul haritalarının da bulunduğu eser ve koleksiyonları inceledi. 

Dünya kayıtsız kalmamalı 

Emine Erdoğan, CNN’e “Dünya Arakan’daki Müslümanlarının acısına kayıtsız kalmamalı” başlıklı makale yazdı. Erdoğan 25 Ağustos’tan bu yana binden fazla kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Bir sonraki adım olabilecek soykırımı önlemek için Türkiye, diplomatik çabalarını hızlandırdı. Çok geç olmadan önce, diğer dünya liderleri davayı takip etmelidir” ifadelerini kullandı. Mayanmar’da yaşananların insan hakları sözleşmelerini ihlal ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Dünya liderlerinin uzun vadeli bir stratejinin arkasında olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Arakan’da iyi bir sınav verilmedi

Myanmar’ın Arakan bölgesindeki Müslüman toplumun, provokatif terör eylemleri bahane edilerek, adeta bir etnik temizlik yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: Uluslararası toplum, tıpkı Suriye’de olduğu gibi, Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı insani dram konusunda da iyi bir sınav verememiştir. Şayet, Myanmar’da yaşanan bu trajedinin önüne geçilmezse, insanlık tarihi yeni bir kara lekenin utancıyla baş başa kalacaktır.

Avrupa yardım sözünü tutmalı

Türkiye’nin  sığınmacılar için 30 milyar dolar harcadığını bildiren Erdoğan, “Avrupa Birliği söz verdiği 3 milyar avro artı 3 milyar avro yardımın sadece 820 milyon avrosunu göndermiştir. Uluslararası toplumdan gelen yardımların tutarı 520 milyon dolar civarındadır. Buradan 3,2 milyon sığınmacının yükünü Türkiye’nin omuzlarına bırakan ülkeleri ve uluslararası kuruluşları, verdikleri sözlere tutmaya davet ediyorum.” ifadesini kullandı.

DEAŞ’la mücadele meşru olmalıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Suriye ve Irak’taki istikrarsızlıktan beslenen DEAŞ ve PKK gibi bölgenin en eli kanlı terör örgütleriyle kıyasıya bir mücadele içinde olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Buralarda DEAŞ’la mücadele ettiğini söyleyen grupların büyük bir bölümünün kesinlikle böyle bir amacı yoktur.  DEAŞ’la mücadele meşru bir zeminde yürütülmediği takdirde, dünyanın yeni DEAŞ’ların tehdidi altına girmesi kaçınılmazdır” diye konuştu.

Biz parasıyla alamıyoruz teröristlere ise bedava

Korumaları için sipariş edilen silahlarını satışının geri çekilmesine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Stratejik ortak olarak bu durumdan üzüntü duyuyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Bm zirvesine katılmak için geldiği New York kentinde ABD Başkanı Trump ile de bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme öncesi Beyaz Saray’a tepki gösterdi. 

PBS KANALINA KONUŞTU 

Tepki, Trump yönetiminin Cumhurbaşkanlığı korumaları için sipariş verilen silah satışı anlaşmasını geri çekmesinin ardından geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu gelişmeyi, Amerikan PBS kanalına verdiği mülakatta değerlendirdi. 

Üzüntü duyuyoruz

Trump kararına inanamadıklarını söyleyen Erdoğan, ABD yönetiminin YPG’ye yaptığı silah yardımını hatırlatarak, “Biz paramızla sizlerden silah alamazken siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerine bu silahları veriyorsunuz (…) Biz bu sorularımızın cevabını bulamadığımız için stratejik ortak olarak bundan üzüntü duyuyoruz” diye konuştu.

ANLAŞMA RAFA KALKTI

Erdoğan’ın korumalarının kullanması için bu yılın başında ABD’li bir silah şirketiyle yapıldığı söylenen 1.2 milyon dolar değerindeki yarı otomatik silah satış anlaşması böylece rafa kalkmış oldu. ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumaları aleyhinde bir de dava açılmıştı. Erdoğan, Trump ile görüşmesinde konuyu gündeme getireceğini belirtmişti. 

Yahudi temsilcileriyle istişare

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yahudi kuruluş temsilcileriyle bir araya geldi. Erdoğan’ın konakladığı otelde yaklaşık 40 dakika süren kabul, basına kapalı gerçekleşti.Kabulde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır bulundu.