Biden'a cevap: Siz önce aynaya bakın

Biden'a tarihi cevap! 'Önce aynaya bakın' Başkan Erdoğan, “Türk milletine soykırım yaftası yapıştıramazsınız. Soykırım diyorsanız, aynaya bakın. Kızılderilileri söylememe gerek bile yok” dedi.

Başkan Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda, ABD Başkan Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasına sert çıktı. "Mesnetsiz, haksız ifade" diyen Erdoğan şunları söyledi:

VİCDANIMIZ MÜSTERİH

"Türkiye olarak tarihte yaşanan acıların yarıştırılması gibi bir anlayışı, insani bulmuyoruz. Böyle bir yarışa girilecekse böyle yarıştan alnı ak, vicdani müsterih olarak çıkacak tek devletin biz olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bize soykırım ithamını yönelten çevrelerin hepsi insan içine çıkamayacak hale gelecektir. Ben belgelere dayanarak konuşuyorum, sayın Biden gibi konuşmuyorum. Hiçbir yerde Ermenilere ait toplu mezara rastlayamazsınız. Böyle bir hadise yaşanmamıştır. Birçok Türk'e ait toplu mezar vardır."

ASALA'YI UNUTMAYACAĞIZ

"Soykırım diyorsanız aynaya bakıp kendinizi değerlendirmeniz lazım. Kızılderilileri söylememe gerek yok. Bütün bunlar ortada iken sizler kalkıp da Türk'e, Türk milletine soykırım yaftasını yapıştıramazsınız. Biz kendimizden emin olduğumuz için bu konuda her türlü araştırmaya, tartışmaya açığız. ASALA'nın elinde silah olmayan sivil kamu görevlilerine karşı sergilediği saldırıları da unutmadık, unutmayacağız Biden. Hayatlarını kaybeden diplomatlarımızın katillerin nasıl korunduğunu, cezaevinden nasıl salıverildiğini gayet iyi biliyoruz."

SURİYE'DEKİ TUZAK

"Allah'ın izniyle üzerimizde oynanan oyunları nasıl hüsrana uğrattıysak, Suriye'de kurulan tuzağı da aynı şekilde parçalayıp atacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Yaşanan tartışmaların Ermeni toplumuna en küçük bir faydası olmadığı gibi tam tersine bu tür adımlar yeni sıkıntıların kaynağı haline gelmektedir. Bizim Ermeni toplumuyla sorunumuz, sıkıntımız yoktur."

BAŞKA ÇAREMİZ KALMAYACAK

"Türkiye'nin kırmızı çizgisi olan FETÖ ve PKK/PYD'ye verilen destekle uyguladıkları ambargo ve F-35'ler ilişkilerimize zarar vermiştir. Son gelişmelerin üzerine artık Türk-ABD ilişkileri bu seviyenin çok gerisine düşmüştür. Şartlar ne olursa olsun kendi hedefl erimize yürüyeceğiz. ABD Başkanı Biden ile Haziran ayında kararlaştırdığımız görüşmede bu konuları yüz yüze değerlendirerek yeni bir dönemin kapılarını aralayacağımıza inanıyorum. İki ülke ilişkilerini zehirleyen konuları bir kenara bırakarak bundan sonrasına yönelik nasıl adımlar atacağız buna bakmamız gerekiyor. Aksi takdirde ilişkilerimizin 24 Nisan'da düştüğümüz yeni seviyenin pratiklerini hayata geçirmekten başka çaremiz kalmayacak."

ERDOĞAN İLE TATAR GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daveti üzerine Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Bir saatlik görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi.

CENEVRE'DE KIBRIS İÇİN TARİHİ GÜN: EGEMENLİKTEN VAZGEÇMEM

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre görüşmeleri öncesi net mesaj verdi: "Egemenliğimizden ve devletimizden kesinlikle vazgeçmeyiz."

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 27-29 Nisan'daki Cenevre Zirvesi'nde egemenliklerinin tanınmasını isteyeceklerini belirtti. VOA'ya konuşan Tatar, KKTC'nin, Türkiye'nin de desteğiyle kendi halkına güvenlik, refah, mutluluk sağladığını ve bir gelecek vaat ettiğini söyledi. Rum tarafının federasyon formülünün Kıbrıs Türkleri'nin kurduğu devletin ortadan kalkması anlamına geldiğini vurgulayan Tatar şunları söyledi: "Kıbrıs Türkleri 1960 anlaşmalarında iki kurucu halktan biri. Rumlar almış başını gitmiş. Dünyanın tanıdığı bir devlet, biz de bu tarafta devletin dışına atılmışız. Nihayetinde devleti kurduk, bugünlere geldik. Şimdi bu devleti yok sayarak oraya yama mı olacağız? Bu bizim için onursuzluk ve haysiyetsizlik olur."

ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ

"Seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak ben egemenliği şart koşuyorum. Federal temelli bir anlaşmayla Türkiye çekip gidecek. Toroslar'dan burayı seyredecek. Yok böyle bir dünya! Anlaşma olmazsa dahi alternatifsiz değiliz. KKTC'nin geleceğinin çok parlak olduğuna inanıyorum. Türkiye de arkamızda. Anlaşma olmazsa yoluma devam edeceğim. Tanınma sonra da gelebilir."

İNGİLTERE TANIYABİLİR

İngiliz Sunday Express gazetesi, Cenevre'den uzlaşmama çıkmaması halinde Johnson hükümetinin KKTC'yi bağımsız bir ülke olarak tanımayı düşündüğünü, KKTC'ye doğrudan uçuşlar sonrası diplomatik ilişki başlatmayı planladığını yazdı.

KKTC'NİN HAKLARI KIRMIZI ÇİZGİDİR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "KKTC'nin hak ve menfaatleri kırmızı çizgidir. Her zaman yanında Türkiye'yi görecektir. Kimsenin KKTC'nin hak ve menfaatlerini aşındırması söz konusu olamayacaktır" dedi.

HADSİZ AÇIKLAMAYI REDDEDİYORUZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Biden'ın Ermeni lobilerinin isteğine boyun eğerek sözde soykırım yalanını ifade etmesi üzerine tepki gösterdi. Açıklamanın hükümsüz olduğunu belirten Altun, "Biden'ın sözde soykırım yalanını reddediyoruz. Talihsiz ve hadsiz bir açıklama olacak görüyoruz. Yurtdışında daha fazla kendimizi anlatmaya, bunu yaparken de tarihsel verilerle, belgelerle konuşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.