Berlin ile yeniden

Türkiye ve Almanya dışişleri bakanları Ankara'da, 'ileriye bakma' ve 'ikili mekanizmaları canlandırma' konusunda uzlaştı; AB ile ilişkilerde olumlu gündem mesajı verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara’ya resmi ziyaret gerçekleştiren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte Almanya’yla ikili diyalog mekanizmalarımızı canlandırma konusunda mutabık kaldık. Avrupa’dan da olumlu adımların gelmesi sayesinde (AB’yle ilişkilerde) daha pozitif atmosfer içindeyiz” dedi.

Çavuşoğlu, “Vize serbestisi hayata geçebilir, bu bir sözdür. Terörle mücadele daha somut adımlar atabiliriz. Yine kaçak göçle mücadelede yine olumlu adımlar atabiliriz. Ve bu olumlu adımları biz de Türkiye olarak görmek istiyoruz. Suriye’deki son gelişmelerle ilgili Maas’a bilgi verdim” diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise “Son dönemde çok sayıda pozitif sinyal olduğu için bu seyahati gerçekleştirmek istedik. Sık sık bir araya geliyoruz. Burada olmaktan çok mutluyum. Bu olumlu sinyallere eşlik etmek bizim için önemli” diye konuştu. 

YAPTIRIMDAN KORKMAYIZ

Çavuşoğlu, “Biz yaptırımlardan korkan bir ülke değiliz. Korksaydık daha önceki adımı atmazdık. İnanıyoruz ki karşılıklı olumlu adımlar devam eder” dedi. 

YUNAN DİN ADAMINA HAYRET ETTİK

Çavuşoğlu, Yunanistan Başpiskopos Ieronimos’un İslam’a hakaret eden sözlerine tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “İslam düşmanlığını insanlarda gördük, siyasetçiler de gördük. Ama ilk defa bir din adamının böyle bir söylem içinde olduğunu gördük, hayret ettik” diye konuştu. 

ATİNA İLE GÖRÜŞME BAŞLADI 

60 TUR BOYUNCA NE KONUŞTUYSAK YİNE ONU KONUŞACAĞIZ

Türkiye - Yunanistan askeri heyetleri arasında ‘Ayrıştırma Usullerinin’ ele alınacağı toplantılar dün saat 15:00’de NATO karargahının bulunduğu Belçika’nın Brüksel kentinde yeniden başladı. Çavuşoğlu “Yunanistan ile Türkiye arasında çok kez gerginliğe yol açan konular var. Tüm bu konuları nasıl çözeceğimizi Yunanistan ile görüştük. 60 tur ne konuştuysak 61’incide de onu görüşeceğiz” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Yunanistan hangi sebeple ‘Akdeniz’i görüşeceğiz’ dedi bilmiyorum. Ama bu doğruysa faydalı bir yaklaşım değil” dedi.

BRÜKSEL’E GİDİYOR

Çavuşoğlu 21 Ocak’ta Brüksel’de AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le bir araya gelecek.

UMARIM MESUT ÖZİL’E PROBLEM ÇIKARMAZSINIZ

İki dışişleri bakanının görüşmesinde Mesut Özil transferi de gündem oldu. Heiko Maas, Mesut Özil’in Arsenal’de oynadığı dönemde Başkan Erdoğan ile Londra’da görüşüp fotoğraf çekilmesini eleştiren isimlerden biriydi. Çavuşoğlu, Maas’a bu konuda göndermede bulunurken ‘’Umarım Cumhurbaşkanımızla görüşmesine de itiraz etmezsiniz Heiko... Problem çıkartmazsınız’’ şeklinde konuştu.