1
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Destici ile AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldi.
Destici, ziyaretin ardından, AK Parti Genel Merkezi önünde yaptığı açıklamada, Erdoğan ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.
Türkiye'nin kritik süreçlerden geçtiğini ifade eden Destici, BBP olarak kuruldukları günden bu yana yapıcı, yol gösterici, sorumlu bir muhalefet anlayışıyla davrandıklarını, doğru kimden gelirse gelsin yanında durduklarını, yanlışı yapanı uyardıklarını kaydetti.
"BBP, seçilmiş yöneticilerin yanındadır"
Destici, "Bugün ülkemiz ABD'nin başını çektiği emperyalist, siyonist, terörist, hain, iş birlikçi bir grubun açık tehdidi ve saldırısı altındadır. Bu şartlar altında BBP, devletinin, ülkesinin ve seçilmiş yöneticilerin yanındadır. Sadece biz değil, bütün siyasi partileri Meclis'teki, Meclis dışındaki, sivil toplum örgütlerini, basın mensuplarını, toplumumuzun her bir ferdini de burada birlik olmaya, birlikte hareket etmeye ve bu tezgahları bozmak için el ele vermeye davet ediyorum." diye konuştu.
Suriye'nin kuzeyinde yaşananların Türkiye için birinci tehdit olduğuna işaret eden Destici, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde hükümetin ve devletin izlediği politikaları doğru bulduklarını aktardı. Destici, Rusya ile Soçi'de yürütülen görüşmelerde etnik ve mezhepsel temelli bir paylaşımı Türkiye'nin asla kabul etmeyeceğinin açıklandığını hatırlatarak, kendilerinin de aynı görüş ve düşüncede olduklarını bildirdi. Hem içeride hem dışarıda teröre karşı verilen ciddi mücadelenin de yanında olduklarını ifade eden Destici, bu kararlılığın devam edeceğini bildiklerini, bundan memnuniyet duyduklarını kaydetti.
"Çok faydalı ve yararlı bir görüşme oldu"
16 Nisan referandumuyla Türkiye'nin yeni bir sisteme geçtiğini, sistemin işleyebilmesi için de uyum yasalarının çıkarılması gerektiğini belirten Destici, bununla ilgili belli yasaların çıktığını, çoğunun ise henüz Meclis'e gelmediğini anımsattı. Bütçe görüşmelerinden sonra bu uyum yasalarının Meclis'e geleceği beklentisi içinde olduklarını vurgulayan Destici, burada önceliklerinin Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu'nun demokratikleştirilmesi ve yargı ile ilgili birtakım düzenlemeler olduğunu ifade etti. Destici, bu konularla ilgili düşüncelerini ve partilerinin hazırladığı öneri metnini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştıklarını anlattı. Görüşmelerinin son bölümüne Başbakan Binali Yıldırım'ın da dahil olduğunu aktaran Destici, çok faydalı ve yararlı bir görüşme yaptıklarını bildirdi.
"Ortak bir aday listesi hazırlansın"
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile seçim kanununa ilişkin önerilerini de paylaştıklarını anlatan Destici, barajın kaldırılması ile seçim ittifakının yasal hale getirilmesini önerdiklerini ifade etti. Destici, seçim ittifakı yapan partilerin kendi amblemleri ile gözükmesini, ortak bir milletvekili aday listesi hazırlanmasını, seçimden sonra hazırlanan koalisyonun seçimden önce olmasını, seçim barajının tamamen sıfırlanması tavsiyelerinde bulunduğunu belirtti. Milletvekili sayısının 600'e çıkacağını anımsatan Destici, "Bunun 500'ünün daraltılmış haliyle seçilmesi, ön seçimli ve tercihli sistemde, diğer 100'ünün de Türkiye milletvekili olarak seçilmesi önerilerimiz arasında." dedi. Bölgelerdeki milletvekili sayısının nüfus sayısıyla değil, seçmen sayısıyla belirlenmesi gerektiğini savunan Destici, "Adil sonuç almak istiyorsak bunu yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Yeni bir siyasi partiler yasası yapılsın"
Uyum yasaları sürecinin bir fırsat olduğunu değerlendiren Destici, "Siyasi partiler yasasındaki antidemokratik uygulamalar kaldırılsın, hatta mümkünse yasa tamamen lağvedilerek yeni bir siyasi partiler yasası yapılsın. Partiler kapatılmasın. Sayın Cumhurbaşkanının bu konudaki kararlılığını gördüm." diye konuştu.
Seçim yasası değişecek ise demokratik olması, temsilde adaleti sağlaması gerektiğini bildiren Destici, "Yürütmede istikrar zaten sağlanmış oldu. Onun bir ayağı da kırık kalmasın. Ülkemiz, milletimiz adına ümitliyiz." değerlendirmesinde bulundu. Destici, Türkiye'nin üzerinde kara bulutlar olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Ama bu cephede havalar olumlu. Siyasi partiler yasası, seçim kanunu. Bu uyum yasalarıyla ilgili olan süreçte havaların olumlu gittiğini ifade edebilirim. Biz önerilerimizi paylaştık. Bundan sonrası Sayın Cumhurbaşkanı'nın, AK Parti'nin ve Meclis'teki diğer partilerin görevi. Biz inandığımızı söylemeye devam edeceğiz."
AA