'Batı’yı terörden biz koruyoruz'

“Koca Avrupa kıtası bölücü terör örgütüne neredeyse teslim oldu” diyen Başbakan Yıldırım, AP’nin kararına çok sert tepki gösterdi.

HİKMET GENÇ

Başbakan Yıldırım, ‘6. Bakü Küresel Forumu’ nedeniyle gittiği Azerbaycan’da, ziyaretine eşlik eden aralarında AKŞAM Gazetesi yazarı Hikmet Genç’in de olduğu gazetecilere gündemi değerlendirdi.?

BAŞBAKAN YILDIRIM: AVRUPA YATIP KALKIP TÜRKİYE’YE DUA ETSİN 

Azerbaycan ziyareti dönüşünde kendisine eşlik eden gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Parlamentosu’nun Afrin’le ilgili kararına çok sert tepki gösterdi. “AP böyle çıkıntılıklar yapıyor. Terörle onlar mı mücadele ediyor? Kusura bakmasınlar, onlar sıcacık koltuklarında otururken Türkiye hem kendi ülkesine hem de Avrupa’ya terörün yayılmasını engelliyor” diyen Yıldırım şöyle devam etti:

AP'NİN SİCİLİ BOZUK

Türkiye, Avrupa’yı terörden koruyor. Bu kararları almadan önce yatıp kalkıp Türkiye’ye dua etmeleri lazım. Ne zamandan beri PKK’lılar PYD’liler YPG’liler eli kanlı Kürt kuvveti oldu. Öyle bir devlet mi var da Kürt kuvvetinden bahsediyorlar. Bunlar vizyonsuz, cahilce kararlar... AP'nin sicili bozuk. Koca Avrupa kıtası bölücü terör örgütüne teslim oldu. Camiler kundaklanıyor, havalimanlarına saldırdılar, evlere işaretler konuyor. Dilimizde tüy bitti; Yarın sizin de başınıza bela olacaklar!

MEHMETÇİK İŞİ BİTİNCE AFRİN’DEN ÇIKACAK

Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili bilgi veren Başbakan Yıldırım, “Şu gün biter diye bir şey yok. ÖSO milisleri ve Mehmetçiğimiz çok titiz çalışıyor” diyerek şunları kaydetti: Sivillere zarar vermeden çalışmak teröristleri etkisiz hale getirmek kolay bir iş değil. 

AFRİN'DE KALACAK DEĞİLİZ

Bu operasyonun tabiatından kaynaklanan bir zorluk var. İşlerini tamamlayınca çıkacaklar. Biz zaten baştan burada gelip kalma niyetimiz yok dedik. Bu lafları Cerablus ve Azez hattında Fırat Kalkanı’nda da duyduk. ‘Türkiye buraya girdi, çıkmayacak’ denildi. 135 binden fazla Suriyeli aile oraya yerleşti. 160 bin çocuk okula başladı. Bu sadece 2 bin kilometrekarelik Cerablus-Azez hattı! Köyler, ilçeler, beldeler kuruldu, asayiş sağlandı. Mahkemeler kuruldu. Bayağı bir devlet modeli oldu. Geçici bir yönetim oluştu. 

Afrin’de duruşumuz neyse Münbiç’te de o!

"Tillerson, Trump'ın azizliğine uğradı" diyen Yıldırım, Münbiç konusunda net konuştu: Bizim için ilkeler esastır!

Obama döneminden itibaren başlayan Münbiç tartışmalarına dair Başbakan Yıldırım şunları kaydetti: Münbiç meselesi çok tırmandırıldı. Savunma, istihbarat ve diplomatlardan oluşan teknik heyetler kuruldu. Tillerson, Trump’ın azizliğine uğradı. Pompeo ile Dışişleri Bakanımız görüşecek. Afrin’de duruşumuz neyse Münbiç’te de duruşumuz aynı...

ABD SÖZÜNÜ TUTMALI

Sınırlarımızın güneyinde terör örgütlerinin varlığını istemiyoruz. Yerli halkın yüzde 90’dan fazlası Arap. Orada ABD’nin de Rusya’nın da varlığı var. ABD oradaki PYD-YPG unsurlarını güya oradaki güvenliği sağlamak amacıyla tuttuğunu söylüyor. Burada bizim arzumuz, tercihimiz gerek Rusya gerek ABD ile bir mutabakat içinde sorunun çözülmesi... Ama her halükarda çözülecek. ABD’nin Türkiye’ye verdiği sözler var, tahakkuk etmesini bekliyoruz. Devlette devamlılık esastır. ‘Öncekiler söyledi, beni ilgilendirmez’ demek yakışmaz. Bizim için ilkeler esastır. Türkiye hiç bir zaman terör tehdidi altında varlığını sürdürmek niyetinde değil. 

Başbakan Yıldırım, Gazi Musavi’ye, plaket verdi, kendi tespihini hediye etti. 

Kaybetme korkusuyla gündem yaratıyorlar 

Seçim ittifakına değinen Başbakan Yıldırım, mühürsüz oy pusulaları tartışmalarına son noktayı koydu:  Şimdi bütün oy pusulaları filigranlı. Yani, mühre falan gerek yok. Elektronik imzaya milleti geçirene kadar alnımızın derisi çatladı. 

EN ŞEFFAF SEÇİM BİZDE

Burada bir sahtekarlık söz konusu olmaz. 50 milyon seçmenin neredeyse yüzde 8-10’unun oyu boşa gidiyor. Yazık değil mi? Referandumda da bu tartışmalar üzerinden orada da bir oyun oynandı. Muvaffak olamadılar. AİHM’e bile götürdüler. Oradan da bir şey çıkmadı. Türkiye, dünyada bana göre en adil, en şeffaf seçim yapan ülkelerin başında geliyor. Büyük fedakarlıkla yapılan seçimler üzerine şüphe düşürmek millete haksızlık… 

CHP'ye: Ümit fakirin ekmeğidir  

CHP’de bir kesimin ‘cumhur ittifakı’ karşısında ‘seçime girmeyelim’ önerisi getirmesini değerlendiren Yıldırım şöyle devam etti: 8-9 seçim kaybettiler. Bu girmeyelim diyenlerin evveliyatına bakarsanız, onlar protest kişiler, üniversitede boykotlar yapanlar. Kılıçdaroğlu  kazanacağına inanıyor. Yani, ümit fakirin ekmeğidir. Öyle değil mi? 

Ayaksız yaşanır vatansız yaşanmaz   

Başbakan Yıldırım, Karabağ’da girdiği çatışmada gözünü ve bacağını kaybeden Gazi Yüzbaşı Kamil Musavi’yi kabul etti. Musavi, ziyarette “Ayaksız gözsüz yaşanır ama vatansız yaşamak mümkün değil. Ben de Afrin’e gitmek isterdim” dedi. Yıldırım şu yanıtı verdi: Karabağ da bir gün temizlenecek.