Başkan'dan Türkiye'ye çağrı: Gün birlik olma günüdür

Başkan Erdoğan, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarını kardeşlik seferberliğine destek vermeye çağırarak, “Gün bir olma, birlik olma, hep beraber Türkiye olma günüdür. Gün, ezeli ve ebedi kardeşliğimizi güçlendirme günüdür” dedi.

Başkan Erdoğan, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası 51. Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan şunları söyledi: "Bölgesinin istikrar adası olan Türkiye, etrafındaki ateş çemberine rağmen üretim kabiliyetleri, güçlü alt yapısı, küresel entegrasyonuyla adından daha fazla söz ettiriyor. Ekonomi programımızın olumlu etkilerini görmeye başladık. Ağustosta 4,3 milyar dolar ile 5 yılın en yüksek cari fazlasını verdik. 2023 Mayıs'a göre yıllık cari açıktaki düşüş 44 milyar doların üzerinde gerçekleşti. İhracatımız 261 milyar dolara yükseldi. Enflasyonla mücadele kayda değer mesafe aldık. Deprem dışı harcamalarda tasarrufu ön planda tutuyoruz."

ENFLASYON DİZGİNLENDİ

"Merkez Bankası brüt rezervleri 156 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Yılın ilk 8 ayında istihdam artışı 654 bin kişi oldu. İşsizlik oranı yüzde 8,5'a geriledi. İş gücü piyasasında kayıt dışılığı önlemeyi amaçlayan istihdam destekleyici politikalarımız sürecek. Ekmeğimize, alın terimize musallat olan enflasyon yavaş yavaş dizginlenmeye başladı. Biraz daha sabredip güzel neticeleri göreceğiz. "Mali disiplinden vermiyoruz. Yapısal reformları hayata geçireceğiz. Reel sektörümüzün sıçrama yapmasını sağlayacağız. Endüstri bölgeleri ve OSB'leri demiryolları ile güçlendireceğiz. 22 yıl pek çok engelle karşılaştık. Biz yol, havayolu inşa ederken muhalefetin neler yaptığını hatırlıyoruz. Mega projelerin mahkeme ile engellenmeye çalışılmasından şirketlerin tehdit edilmesi, savunma sanayiimizin itibar suikastına uğramasına kadar akla gelebilecek her türlü sabotaj ile karşılaştık. Bu ülke kendi ülkesini kötüleyen ana muhalefet partisi genel başkanları gördü."

UMDUKLARI FIRSATI VERMEYECEĞİZ

"13 seçim yenilgisi sonrası partileri tarafından perte çıkarılmasını Türkiye'nin aydınlık geleceği adına önemli buluyoruz. Sırtından hançerlenmenin öfkesini birilerine hakaret ederek çıkarmaya çalışanlara acıyarak bakıyoruz. Eski Türkiye'nin unutulmaya yüz tutmuş kötü hatıraları olmaktan kurtulamayacaklar. Milletimizi birbirine düşürmeyi başaramayacaklar. Biz de bunlara umdukları fırsatı vermeyeceğiz. Bizi bu günlere getiren, yolumuzda emin adımlarla yürümemizdir. Türkiye'nin hayrına olacağını düşündüğümüz meselelerde başkalarının ne dediğini umursamadık. Bizim tek derdimiz var, o da bu ülkeye aşka hizmet etmektir.

DİYALOG ZEMİNİ GENİŞLEMELİ

"Siyasetten topluma sirayet edecek yumuşama ikliminin kökleşmesinde, işçi ve işveren fark etmeksizin tüm sendikalarımızın desteği çok ama çok önemlidir. Bölgedeki gerilimin tırmandığı bu dönemde toplumdaki diyalog zeminini genişletmeliyiz. İsrail hedefine ulaşmamalı. Türkiye üzerinde birleştiğimizde her badireyi atlatırız, her türlü sıkıntıyı çözeriz. İç kalemizde bir gedik açılırsa dışarda verdiğimiz mücadelenin bir anlamı kalmaz. Gün birlik olma günüdür. Gün kardeşliğimizi güçlendirme günüdür. Türkiye olarak kenetlenirsek her meseleyi aşarız. Tüm siyasi partilerin, tüm sendikaların kardeşlik seferberliğimize destek vermesini bekliyoruz. İşçi olmadan işveren olmaz işveren olmadan işçi olmaz. Devlet olmadan hiçbiri olmaz."

AZERBAYCAN'IN BAĞIMSIZLIK GÜNÜNÜ KUTLADI

Başkan Erdoğan, Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü dolayısıyla tebrik mesajı yayınladı. Erdoğan mesajında, "Dostumuz, kardeşimiz; iki devlet, tek millet anlayışına sahip olduğumuz Azerbaycan'ın 18 Ekim Bağımsızlık Günü'nü en kalbi duygularımla tebrik ediyorum" ifadesini kullandı.

ÖZDEMİR BAYRAKTAR'I UNUTMADI

Başkan Erdoğan, Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve milli SİHA'ların öncü ismi Özdemir Bayraktar'ı, vefatının üçüncü yılında andı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Güçlü Türkiye ideali için çalışan, zor zamanlarda verdiği asil mücadelelerle Milli Teknoloji Hamlemize mihmandarlık yapan Özdemir Bayraktar'ı rahmetle, hasretle yad ediyorum. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

OLAF SCHOLZ, BUGÜN İSTANBUL'A GELİYOR

Almanya Başbakanı Scholz bugün İstanbul'da, Başkan Erdoğan ile görüşecek. Türkiye'nin Avrupa'dan istediği 20 adet Eurofighter-Typhoon savaş uçağına ilişkin süreç ele alınacak. İngiltere, İtalya ve İspanya satışa onay verirken Almanya hâlâ cevap vermemişti. Scholz, Eurofighter savaş uçağı ortak projesinde lider ülke İngiltere olduğu için İngiliz ve Türk hükümetleri arasında müzakere edilen konu olduğunu vurgulayarak, "Elbette bunu durdurup durdurmayacağımız konusunda da netiz. Önce bir müzakere edilsin dedik" ifadesini kullandı.

KAFKASYA İÇİN BARIŞ ZİRVESİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bay- ramov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ı kabul etti. Bölgesel barışın önemine değindi. Erdoğan, Güney Kafkasya'nın çehresinin kalıcı barış yolunda değişmesinin sevindirici olduğunu kaydetti. "İsrail, çatışmayı yaymak için provokasyon arayışında" dedi ve BM nezdinde İsrail'e uygulanacak silah ambargosunun İsrail'i durdurmak için etkili bir adım olacağını belirtti.