Başkan Erdoğan'ın ''İsrail Lübnan'dan sonra gözünü Türkiye'ye dikecek'' sözü sonrası İran'dan çağrı

Başkan Erdoğan'ın ''İsrail, Lübnan'dan sonra vatan topraklarımıza gözünü dikecek'' sözü sonrası İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan bölge ülkeleri için önemli bir çağrıda bulundu. Pezeşkiyan, İsrail'in bölgedeki saldırıları karşısında ''güvenlik'' endişesi yaşayan ülkelerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

AA

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Başkan Erdoğan'ın "Lübnan'dan sonra gözünü dikeceği yer açık söylüyorum bizim vatan topraklarımız olacaktır. Netanyahu hayallerine Anadolu'yu da katıyor" açıklamasının ardından dikkat çeken bir çağrıda bulundu.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Pezeşkiyan, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Asya İşbirliği Diyaloğu Forumu'nda konuştu.

Filistin ve Lübnan'ın Asya toplumunun önemli bir parçası olduğuna değinen Pezeşkiyan, "Uluslararası toplulukların, Gazze ve Lübnan'daki krizi çözmede yetersiz veya isteksiz olduğuna şahit olmaktayız. Güvenlik ve barış konuşunda endişeli ülkeler, özellikle Asya ülkeleri bu krizi yok etmek ve savaşı durdurmak için harekete geçmelidirler." dedi.

Ülkesinin bölgede tam kapsamlı bir ateşkes istediğini dile getiren Pezeşkiyan, Asya İşbirliği Diyaloğu Forumu'nda "70 yıldan bu yana süren Filistin topraklarındaki işgalin tamamen kaldırılması" çerçevesinde çalışacak özel bir komisyon kurulmasını önerdi.

Pezeşkiyan, Asya Forumu çerçevesinde seçilmiş üyelerin katılımıyla kurulacak komisyonun görevini, Gazze ve Lübnan savaşında yaralananların durumunun acilen ele alınması, savaştan zarar görmüş bölgelere derhal tıbbi ve insani yardım malzemelerinin gönderilmesi ve İsrail'in insan hakları ihlallerini ilgili uluslararası kuruluşlara rapor etmesi olarak önerdi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı liderler zirvesinin söz konusu bölgesel sorunun çözülmesi yönünde irade gösteren ülke yöneticilerinin katılımıyla acil bir zirve toplantısı düzenlemesi çağrısında bulundu.