Başkan Erdoğan'dan sığınmacı tepkisi: Yunan'ın tutumu İtalya için tehlikeli

Başkan Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi'yi Ankara'da ağırladı. Erdoğan, Yunanistan'ın sığınmacı konusundaki tutumunun İtalya için de tehlikeli olduğunu belirtti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa görüşme, Hükümetler Arası Zirve Oturumu ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "İki Akdeniz ülkesi olarak hem bölgesel hem küresel konularda görüş alışverişinde bulunduk" dedi. İtalya ile ekonomik ve ticari ilişkilerin her geçen gün geliştiğine dikkat çeken Erdoğan, "Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yüzde 34'lük artışla rekor seviyenin üzerine çıktı" ifadelerini kullandı.

TAHILDA ÇÖZÜM ARAYIŞI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Erdoğan, tahıl krizi konusundaki bir soru üzerine gerek Rusya Devlet Başkanı Putin gerek Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin de yaklaşımlarının önemli olduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti: "Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz, bizim şu anda bu konularda sıkıntımız yok fakat dünyada sıkıntı var. Özellikle Afrika'da ciddi sıkıntı söz konusu. Bir hafta 10 gün içerisinde bu görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız."

SAMP-T'DE İMZA SAFHASI

Bir gazetecinin SAMP-T hava savunma sistemi konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya Erdoğan, SAMP-T'nin İtalya, Fransa ve Türkiye arasında büyük önem arz ettiğini vurguladığını ifade etti. En son NATO zirvesinde de yine Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile konuyu etraflıca ele aldıklarını anlatan Erdoğan, "Sayın Draghi ile de bugünkü görüşmemizde konuyu tekrar ele aldık. Bu konuyu artık imza safhasına gelelim istiyoruz" dedi. Başkan Erdoğan, düzensiz göçmenlerin Yunanistan'ın uyguladığı baskı ve geri itme politikası nedeniyle deniz yoluyla Avrupa'ya geçiş rotalarını İtalya'ya çevirmesi konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğine ilişkin sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"Özellikle bu konuda geri itme çabalarında maalesef Yunanistan artık Avrupa'dan öte İtalya için tehlike arz etmeye başladı. Bu geri itmelerde bütün bu düzensiz göçteki o insanlar artık İtalya'ya doğru sığınmaya çalışıyor. Biz aynı şekilde bu geri itmelerde elimizden gelen bütün gayreti göstererek bu insanları denizlerden topluyoruz."

9 ANLAŞMA İMZALANDI

Başkan Erdoğan ile İtalya Başbakanı Draghi'nin huzurunda 9 anlaşma imzalandı. Savunma, teknoloji, afet durumlarında yardım, ehliyetlerin karşılıklı olarak tanınması, diplomatların eğitimi gibi çeşitli konularda imzalanan anlaşmaların yanı sıra ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, savunma sanayinden ulaştırmaya, ekonomi ve ticaretten Türkiye-AB ilişkilerine kadar birçok konuda iş birliği mesajına yer verildi.

BAŞKAN ERDOĞAN İRAN'A GİDİYOR

Başkan Erdoğan'ın 19 Temmuz Salı günü İran'a günübirlik ziyarette bulunacağı belirtildi. Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya gelmesi bekleniyor. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin son toplantısı 2018'de yapılmıştı.