Başkan Erdoğan, şiddet mağduru kadınların aileleri ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki iftarda bir araya geldi.
KABUL EDİLEMEZ: Temelde insanın insana şiddet uygulaması can yakması hele hele can alması kabul edilemez. Konu kadın olduğunda bu durum çok daha vahim, adaletsiz, yürek yaralayıcı bir hal almaktadır. Bizim medeniyetimizde kadın merhametin, sevgininim, özverinin sembolüdür. İnancımızın muhatabı da kadın veya erkek değil, cinsiyeti, ırkı dili bütün farklıların ötesinde insanın kendisidir.
CEHALET: Nasıl oluyor da böyle bir toplumda kadın cinayetleri bu derece öne çıkabiliyor. Diğer pek çok mesele gibi bununda bir tek cevabı vardır. O da cehalettir. Cehaleti sadece okuma yazma bilmeme, üniversite eğitimi olarak düşünmeyin. Gelişmiş, medeni, modern olduğunu söyleyen batı ülkeleri kadına şiddet ve cinayette ilk sıralarda yer alıyor. Bizi biz yapan değerleri, inancımızı medeniyetimizi bilmemekten kaynaklanan cehalettir. Biz kadına şiddetin kaynağı olan işte bu cehaletle mücadele ediyoruz.
KARARLIYIZ: Hukuki, adli, idari ve en önemlisi zihinleri ve kalpleri kuşatacak kapsamlı adımlarla ülkemizi kadına şiddet ve kadın cinayet ayıbından kurtarmakta kararlıyız. Şiddetin kendisiyle birlikte sebepleri kaldırana kadar amasız, fakatsız bu şekilde mücadeleyi sürdüreceğiz. Anaların, babaların, kardeşlerin bu sebepten ağlamayacağı günler inşallah çok uzak değildir.
Emine Erdoğan'ın da katıldığı iftarda duygusal anlar yaşandı.
323 BİN KADIN VE 190 BİN ÇOCUK KORUMAYA ALINDI
Erdoğan, "Son 10 yılda kadın konuk evlerinde 325 bin kadının ve 190 bin çocuğun misafir edilmesi hem sorunun büyüklüğünün ve yürütülen mücadelenin ne derece etkin ve yaygın olduğunun göstergesidir. Bugüne kadar hazırladığımız 4 ayrı kadına yönelik şiddetle mücadele eylem planında yer alan hedef, strateji ve faaliyetlerin harfiyen uygulanmasını sağlamaya çalıştık. 81 ilimizde ve ilçelerimizde kurulan aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele bürolarıyla ihtiyaç duyan kadınlarımızın yanındayız. Geçtiğimiz yıl mahkemelerimiz tarafından 280 bin tedbir kararı verilmiştir. Kadına karşı işlenen suçlarla ilgili tutuklama kararı yüzde 200'e varan oranda arttığı görülmektedir. Şiddet doğuran sebepleri ortadan kaldırana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
KADINA KALKAN ELLERİ LANETLEYECEĞİZ
İftar sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Emine Erdoğan; "Şiddet mağduru kadınlarımızın ailelerinin acılarına ortak, sabırlarına destek olmak için iftar sofrasında buluştuk. Yitirdiğimiz canların acısını yüreğimizde hissetmeye, kadına kalkan elleri lanetlemeye devam edeceğiz. Şiddeti, el ele verip sevgi ve merhameti çoğaltarak yeneceğiz" dedi.
BARZANİ'DEN KRİTİK ZİYARET
Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Dolmabahçe Sarayı'ndaki görüşmede MİT Başkanı Hakan Fidan ve IKBY Dışişleri Bakanı Safin Dizayi de hazır bulundu. Terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığının yanı sıra görüşmede, Irak doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması da gündeme geldi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın duasının ardından açılış kurdelesi, Cumhurbaş kanı Erdoğan ve bera- berindeki protokol üyeleri tarafından kesildi.
FATİH'İN EMANETİNİ YENİDEN İHYA ETTİK
Başkan Erdoğan, yeniden ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi'nin açılışını yaptı. "Burası şehrin ilk medresesi. Ayasofya'yı asli kimliğinden kopararak, müzeye çeviren zihniyet maalesef bu medreseye de tahammül edememiştir" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Tek parti döneminde tarihi eserler yıkılmış, içindeki yüzlerce nadide eser kaybolup gitmiştir. Milletimizin ruh köküne ait ne varsa 'gerilik numunesi' denilerek tasfiye edilmek istenmiştir. Bu açılışla sadece emanete sahip çıkmıyoruz, aynı zamanda tek parti zihniyetinin tarihimize sürdüğü bir utanç lekesini daha ortadan kaldırıyoruz."
86 YIL SONRA AÇILDI
Ayasofya Fatih Medresesi 1924'te Öksüzler Yurdu yapıldı. 1934'te Ayasofya müzeye çevrilince 2 yıl daha yurt olarak kaldı, 1936'da ise yıktırıldı.