Başkan Erdoğan'dan dünyaya göç mesajı: Reklam değil, iş yapın

Başkan Erdoğan'dan dünyaya sığınmacı tepkisi! ''Mültecileri reklam malzemesi yaptılar'' Mültecileri reklam malzemesi olarak kullananların insani krizlerde sorumluluk üstlenmediğini belirten Başkan Erdoğan, “Her gün Yunan tarafından zulmedilen mültecilerin dramlarına şahit oluyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ev sahipliğinde Parlamentolar Arası Birlik (PAB) ile ortaklaşa düzenlenen Küresel Parlamenter Göç Konferansı'na video mesaj gönderdi. Erdoğan, "Konferansın icrasına destek veren, katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, kendilerini tebrik ediyorum. Parlamenterlerin görüşlerini ve tecrübelerini birbirlerine aktarmalarına imkan veren birlik, küresel sorunlara çözümler geliştirilmesine de katkı sağlıyor" diye konuştu.

ON BİNLERCE ÇOCUK KAYIP

Ekonomik sıkıntıların, başta Batılı ülkeler olmak üzere tüm dünyada yabancı karşıtlığını ve mülteci düşmanlığını körüklediğini gözlemlediklerini bildiren Erdoğan, "Bununla eşzamanlı olarak salgının tetiklediği ekonomik krizle birlikte daha fazla insan yurtlarını ve evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Geride bırakılan dönemde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 30 bine yakın göçmen Akdeniz'de hayatını kaybetti. Avrupa'ya sığınan on binlerce Suriyeli çocuğun nerede olduğu, kimler tarafından kaçırıldığı bilinmiyor. Hemen her gün Yunan güvenlik güçleri tarafından zulmedilen, soyulan, darp edilen hatta katledilen mültecilerin dramlarına şahit oluyoruz. Esasen göç ve mülteciler meselesinde asıl yükü sesi çok çıkan gelişmiş toplumlar değil, kriz bölgelerine komşu bizim gibi ülkeler çekmektedir" ifadelerini kullandı. Son 7 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeyiz diyen Erdoğan, "Tarihimizin, kültürümüzün ve inancımızın bize yüklediği bu görevi inşallah bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceğiz. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük insan hareketliliğinin yaşandığı günümüzde hiç kimse sorumluluklarından kaçamaz" dedi. Erdoğan, uluslararası toplumun göç olgusunun temelinde yatan sorunlarla yüzleşme cesareti göstermedikçe bu meselenin önüne geçilemeyeceğini vurguladı.

MAZLUMLARA KAPIMIZI AÇTIK

Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Yüksek gelirli ülkeler 1000 kişi başına ortalama 2.7 mülteci barındırırken orta ve düşük gelirli ülkeler 5.8 mülteciye ev sahipliği yapıyor. Kabul ettikleri birkaç yüz mülteciyi reklam malzemesi olarak kullananlar, insani krizler karşısında sorumluluk üstlenmiyor. Biz, kapımıza gelen hiç kimseyi etnik kimliği, dini, kültürü, meşrep ve mezhebi sebebiyle geri çevirmedik."

GUTERRES İLE UKRAYNA'YI GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Rusya-Ukrayna savaşıyla yaşanan krizin çözümüne dair girişimler ele alındı. Erdoğan, görüşmede küresel gıda krizinin önüne geçme noktasında etken olacak Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için müşterek çabalara devam ettiklerini belirtti.

SAMİMİYETİN FOTOĞRAFI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir ev ziyareti gerçekleştirdi, yürekleri ısıtan görüntüler ortaya çıktı. Yaşlı bir adam, Erdoğan'ı karşısında görünce önce çok duygulandı. Ne yapacağını bilemeyen yaşlı adam, sonrasında Erdoğan'ın elini öpmeye kalkıştı. Ancak Cumhurbaşkanı buna izin vermedi. İkili karşı karşıya geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alnımdan öp" dedi. Bunun üzerine yaşlı adam, Erdoğan'ı alnından öptü. Samimi anlar gülüşmelere neden oldu.