Soçi'nin gündemi Suriye

Başkan Erdoğan BM'nin düzenlediği Kovid-19 Zirvesi'ne gönderdiği video mesajda, “TURKOVAC ve diğer milli aşı adaylarımızı, en kısa zamanda seri üretime geçirerek, tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz” dedi. Ayrıca Başkan Erdoğan'ın Rusya Lideri Putin ile bugün yapacağı görüşmenin gündemini Suriye konusu oluşturacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında, ABD Başkanı Joe Biden'ın ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenen "Küresel Kovid-19 Zirvesi"ne video mesaj gönderdi. Konuşmasına, devlet ve hükümet başkanlarını selamlayarak başlayan Erdoğan, Biden'a bu etkinliği organize ettiği ve nazik daveti için teşekkür etti.

YARDIMDAN KAÇINMADIK

Başkan Erdoğan, Türkiye'nin, bu süreçte çok sayıda ülkeye, ihtiyaç duydukları tıbbi malzemelerin temininde yardımcı olduğu gibi, bu hedeflere ulaşma gayretlerine de imkanlar ölçüsünde gereken katkıyı sağlayacağını dile getirdi.

DÜNYANIN ERİŞİM HAKKI VAR

"Kırılgan ve dezavantajlı kitlelerin aşı, tanı, tedavi ve kişisel koruma araçlarına erişiminin desteklenmesi, hem evrensel sağlık hakkıdır hem ahlaki açıdan zaruridir" vurgusunda bulunan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

TAAHHÜT EDİYORUZ

"Ülkeler arasındaki gelir farklılıkları aşıya ve sağlık hakkına erişimde engel teşkil etmemelidir. Bu anlayışla, 159 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa, tıbbi ekipman ve salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan diğer kritik malzemeyi ulaştırdık. TURKOVAC ve diğer milli aşı adaylarımızı, en kısa zamanda seri üretime geçirerek, tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz."

BAŞKAN ERDOĞAN SAHAYA İNDİ

Gençlik yıllarında yeşil sahaya inen Başkan Erdoğan bu kez de basket formasını giydi. Cumhur başkanı Danışmanı Ahmet Çotuk, Başkan Erdoğan'ın sabah sporu sonrası fotoğrafını paylaştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise "Skor 50-24. Kimin yendiği anlaşılıyordur" dedi.

ERDOĞAN ROMA'DA BİDEN'LA GÖRÜŞECEK

Başkan Erdoğan'ın G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden ile baş başa görüşeceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan, ekim ayı sonunda İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne katılacak. Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile baş başa görüşecek.

SOÇİ'NİN GÜNDEMİ SURİYE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başkan Erdoğan'ın bugün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le gerçekleştireceği zirvenin içeriğiyle ilgili bilgi verdi. Çavuşoğlu, görüşmede genel itibarıyla Suriye'nin değerlendirileceğini belirterek, "Sadece İdlib değil Afrin bölgesinde muhalefete saldırı var. YPG-PKK Rusya'nın taahhüt ettiği bölgelere daha çekilmedi. Tüm Suriye var. İnsani yardım kısmı var. Çizgi ötesi yardımlar var. İdlib ağırlıklı Suriye olacak gündem" diye konuştu. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Başkan Erdoğan ve Rusya lideri Putin'den İdlib'de sükunetin sağlanmasını istedi.