Başkan Erdoğan'dan AB'ye karşı kararlı duruş: Hakkımız olanı söke söke alacağız

Başkan Erdoğan “AB şeffaflık sorunu olan ülkeleri Türkiye'nin önüne koyarak çifte standart uyguluyor. Hakkımız olanı mücadele ederek söke söke alacağız” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Tokat’ta düzenlenen “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tarafından İşletmeye Alınan Hidroelektrik Santrallerinin Toplu Açılış Töreni”ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, “Avrupa Birliği’nin şeffaflık sorunu olan ülkeleri Türkiye’nin önüne koyarak uyguladığı çifte standardın gerisindeki niyet açıkça ortadadır. Türkiye olarak bugüne kadar mücadelesiz hiçbir kazanım elde etmedik. Anlaşılan o ki bu süreçte de zaten hakkımız olan hususları mücadele ederek, adeta söke söke alacağız” dedi.

MÜLTECİ KRİZİNDE GÖRDÜK

Erdoğan şunları söyledi: “Esasen bu şekilde mücadeleyle mesafe katetmek ülkemizi kamu kuruluşları ve özel sektörüyle krizlere karşı daha güçlü, daha bağışık, daha esnek hale getiriyor. Biz, sağlıktan ekonomiye, diplomasiden güvenliğe kadar her konuda kendimize güveniyoruz. Bu konuda kimlerin zafiyeti olduğunu önce mülteci krizinde ardından salgın döneminde hep birlikte gördük. Gücümüzün haklılığımızdan geldiğini, sonunda mutlaka başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Bugünkü açılışlarımıza da işte bu yolda atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriyorum.”

SÖZDE ÇEVRECİLERİN AMACI YATIRIMLARI DURDURMAK

Başkan Erdoğan Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı bitireceğini belirterek “Çevrecilik ve benzeri kisveler altında koparılan yaygaraların amacı, bu yatırımları sekteye uğratarak Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılığa mahkûm etmektir” dedi.

Türkiye’nin enerjisine enerji katacağına inandığı santrallerin, kalkınmanın, gelişmenin ve büyümenin de sembolleri olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bunlar, bizler için medeni olmanın adeta sıçrama tahtalarıdır. Salgın döneminde sağlık hizmetleri yanında hemen her alandaki yatırımlarını devam ettiren Türkiye, böylece 2023 hedeflerine ulaşmaktaki kararlılığını ortaya koymuştur. Enerjisi olmayan bir ülkenin medeni olmaktan bahsetmesi mümkün değildir, kalkınmadan bahsetmesi mümkün değildir, sanayileşmeden bahsetmesi mümkün değildir” diye konuştu. 

10 BİN KİŞİYE İŞ 

Başkan Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 11.3 milyar Türk lirası yatırımla 26 şehirde hizmete alınan 52 hidroelektrik santralinin 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacağına vurguladı.

583 YENİ FABRİKA AÇTIK

Erdoğan, “Özel sektörümüz de sadece organize sanayi bölgelerinde son 6 ayda 10 milyar liralık yatırımla 583 yeni fabrikayı tamamlayarak üretime geçirdi. Verilen yeni teşvik belgeleriyle 129 bin istihdamı öngören yatırımların önü açıldı. Diğer verilerin yanı sıra sanayide kullanılan elektrik tüketiminin yükselmeye başlaması üretim çarklarının hızlandığına işaret ediyor. İhracatçılarımızın dünyanın dört bir yanıyla yoğun bir görüşme yaptığını görüyorum” dedi. 

AKKUYU 2023’TE AÇILIYOR

Erdoğan, “Denizlerde Fatih ve Yavuz sondaj gemileriyle sondaj faaliyetlerine başlandığını anımsatan Erdoğan, “Türkiye’ye özellikle ülkemize karşı Doğu Akdeniz’de kurulmaya çalışılan oyunları ve tuzakları yerle bir ettik. Doğu Akdeniz’in ardından Karadeniz’de de arama ve sondaj çalışmaları için harekete geçtik. Uluslararası hukuktan kaynaklı haklarımızdan taviz vermeden bu çalışmaları sürdüreceğiz. Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin ilk reaktörünü inşallah, 2023’te devreye alıyoruz’ dedi.

İHTİYACIMIZ OLAN ESER SİYASETİ

Başkan Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye’nin her zaman ama özellikle de şu içinden geçtiğimiz kritik dönemde en büyük ihtiyacının işte bu eser siyaseti, hizmet siyaseti, inşa siyaseti olduğuna inanıyoruz. Bunun için tüm bakanlıklarımızdan, tüm kurumlarımızdan, özel sektörümüz dahil tüm kuruluşlarımızdan gündemlerindeki yatırım ve üretim programlarını hızlandırmalarını istedik.”

ADIM ADIM LİDERLİĞE İLERLİYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hidrolik kurulu güç açısından Avrupa’da ikinci sıradayız. Adım adım orada da liderliğe ilerliyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katıldığı Tokat Niksar Akıncı Hidroelektrik Santrali Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, son iki yılda 26 farklı şehirde devreye giren 52 hidroelektrik santralinin millete ve ülkeye hayırlar getirmesini diledi.

Her yıl ortalama yüzde 6’nın üzerinde kurulu güç artışıyla OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldıklarına işaret eden Dönmez, şöyle devam etti:

AVRUPA’DA İKİNCİYİZ

“Bir başka deyişle, OECD’nin en enerjik ülkesi, gücünü en fazla katlayan üyesiyiz. Bu büyük artışın en önemli bölümünü ise yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız oluşturuyor. Güneşten rüzgara, jeotermalden hidroelektriğe kadar her alanda enerjimizi her geçen gün daha fazla yeniliyoruz. 2002’de 11 bin MW olan hidrolik kurulu gücümüz, Mayıs 2020 sonu itibarıyla 29 bin MW’ı aştı. Bir başka deyişle, ülkemizin bugünkü hidrolik kurulu gücü, 2002 yılındaki toplam kurulu gücümüze neredeyse eşdeğer. Hidrolik kurulu güç açısından Avrupa’da ikinci sıradayız. Adım adım orada da liderliğe ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.