Başkan Erdoğan'dan AB'ye çağrı: Bize de aynı hassasiyeti gösterin

''AB'ye girmek için savaş mı gerekiyor'' Ukrayna'nın AB üyeliğine alınma girişimlerini takdir ettiğini belirten Başkan Erdoğan, aynı hassasiyetin Türkiye için de gösterilmesi gerektiğini söyledi, “AB'ye girmek için illa savaş mı çıkması gerekiyor” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'yi resmi törenle karşıladı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başkan Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Osmani'nin huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı. Ortak basın toplantısında konuşan Başkan Erdoğan şunları kaydetti: "Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. FETÖ'nün varlığının sonlandırılması önem arz ediyor."

SADECE LAF ÜRETİYORLAR

Kosova'nın NATO üyeliğiyle ilgili konuşan Erdoğan, "Kosova'nın tanınması noktasında ilk adım ABD tarafından atılmıştır. Biz Kosova'yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO'nun üyesi olarak da Kosova'yı tanırız" dedi. Ukrayna'nın AB üyeliği hakkında konuşan Erdoğan şöyle devam etti: "1959, 1963 Türkiye'nin maalesef AB'ye üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduğu dönemlerdir. Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini de takdirle karşılıyoruz. Ama bu AB üyelerine diyorum ki Türkiye'nin neden AB'ye hala almakta tereddüt ediyorsunuz. NATO konusunda duruşumuz belli, genişlemesine engel olan bir ülke değiliz. Bu adımları atarken dünya barışı istiyoruz. AB üyesi ülkelere diyorum ki; şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye'ye de birileri savaş açıp saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız. Bunlar samimi değiller. NATO üyeleri de AB üyeleri de sadece laf üretiyor. Türkiye bunları beklemiyor. Türkiye her zaman duruşunu koruyan bir ülke."

Başkan Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'yi resmi törenle karşıladı.

TÜRKİYE BİZE HİÇBİR ZAMAN SIRTINI DÖNMEDİ

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de ortak basın toplantısında "Kosova ve Kosova halkı adına sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum" diyerek şunları kaydetti: "Ukrayna'da olaylara baktığımızda Kosova'nın NATO'ya girme zamanının geldiğini görüyoruz.Türkiye ve Kosova arasındaki ilişkiler çok değerli. Eğitim, sağlık, ekonomi olarak birçok alanda iş birliğimiz genişleyecek. Pandemi döneminde Türkiye'nin Kosova'ya verdiği destek de çok önemliydi. Sayın Erdoğan'ın Ukrayna halkına vermiş olduğu desteği de takdir ediyorum. Bu durum kıtamız için çok zor bir durumdur. Rusya'nın amaçları sadece Ukrayna'ya yönelik değil. Rusya Balkanlar'da istikrarsızlık amaçlıyor. İstikrarsızlık içinde olan bir Balkan tüm ülkeler için sorun teşkil edecektir. Balkan ülkelerinin barışının bozulmasına izin vermemiz gerekiyor. Sırbistan, Rusya'dan destek alarak bu şekilde ilerlemeye çalışıyor. Belli ki Rusya'nın amaçları bu yöndedir. Bu konuda kararlı şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Bizim müttefiklerimiz bizi asla yalnız bırakmadı. Özellikle en önemli müttefikimiz Türkiye bize hiçbir zaman sırtını dönmedi. "

ATEŞKESİN TESİSİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Başkan Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Rutte ile yaptığı görüşmede, Rusya-Ukrayna arasında acil ateşkes tesis edilmesi için çaba göstermeyi sürdürdüklerini, Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Rutte de görüşmenin ardından Ukrayna'ya destek konusunda "Türkiye ile omuz omuza" olduklarını bildiren bir paylaşım yaptı.

AB'YE DİKKAT ÇEKTİ

Başkan Erdoğan, Rutte'nin ardından Avusturya Cumhurbaşkanı Bellen ile görüştü. Erdoğan, görüşmede, Rusya-Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması, barışın yeniden tesis edilmesi ve insani durumun iyileştirilmesi için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini belirtti. Erdoğan son gelişmelerin Türkiye'nin, Avrupa'nın güvenliği bakımından ne denli önemli olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı ve AB ile ilişkilerde, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi sürecinde mesafe almak dahil somut adımların atılmasını beklediklerini kaydetti.