Başkan Erdoğan'dan 9 ülkeye KKTC çağrısı: Artık eşit egemenlik tanınmalı

''KKTC'ye tecridi birlikte aşalım'' Başkan Erdoğan, Türk dünyasına ve müttefik ülkelere, “Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi çözümün anahtarıdır” diye seslendi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta katıldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15'inci Liderler Zirvesi'nde konuşma yaptı. Erdoğan, "Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi çözümün anahtarıdır. Tüm dost ve kardeş ülkelerin KKTC'nin çözüm vizyonunu ön yargısız bir şekilde değerlendirmesini istiyorum" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "Teşkilatımızın gözlemci üyesi olan Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı tecridin hafifletilmesine yönelik spor, kültür, eğitim turizm gibi alanlarda ilişkilerin geliştirilmesini teşvik ediyoruz."

AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarmasının bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisinin de kapılarını açtığını vurgulayan Erdoğan, "Azerbaycan'ın bölgede refahın artması için birbiri ardına hayata geçirdiği projeler takdire şayandır. Bu adımlar bölgede normalleşme çabalarını destekleyecektir. Türkiye olarak bu süreçte Azerbaycan'ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Teşkilat olarak da Azerbaycan'la tam dayanışma içerisinde olmamız büyük önem arz ediyor" dedi.

TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ

Bölgesel ve uluslararası işbirliğinin terörle mücadelede hayati önem taşıdığını söyleyen Erdoğan, "Mücadelemizi terör örgütleri arasında ayrım yapmaksızın sürdürmeliyiz. Bölgemiz PKK, YPG, FETÖ, DEAŞ gibi eli kanlı terör örgütlerinden temizlendikçe huzur istikrar ve ekonomik kalkınma da hızlanacaktır. Terörün her türlüsüne karşı dayanışma içinde hareket etmemiz bu bakımdan çok önemlidir" diye konuştu.

ASYA VE AVRUPA'YI BİRBİRİNE BAĞLADIK

Erdoğan, "Bölgemizde ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve modern İpek Yolu'nun canlandırılması gayretlerimiz hız kesmeden devam ediyor. Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı bu bağlamdaki çabalarımızın en somut tezahürüdür. Ülkemizle bölgemiz arasında doğrudan karayolu bağlantısı kuracak Zengezur Koridoru'nun da önemi aşikardır. Keza Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüp Geçidi, İstanbul Havalimanı, Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu tamamlayıcı projelerimiz arasındadır" dedi.

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

"Ortak hedeflerimize ulaşabilmemiz için gerekli yol haritası '2025 Vizyon Belgesi'nde yer alıyor. 500 milyon nüfuslu coğrafyamızın potansiyelinden daha fazla yararlanmalıyız. Ticaret hacmimizi 100 milyar dolar seviyesine çıkartmak için gayretlerimizi yoğunlaştırmalıyız."

MÜLTECİ KRİZİNE KARŞI ORTAKLIK

Afganistan'daki duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Afganistan'da bir an evvel kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi önemlidir. Ülkenin tüm kesimlerinin beklentilerini karşılayacak bir yönetim anlayışının geliştirilmesi ortak temennimiz ve hedefimizdir. Afganistan'da devlet yapılarının işler halde tutulması yönündeki çabaları destekliyoruz" dedi.

Başkan Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le görüştü.

ALİYEV: ZENGEZUR KORİDORU GERÇEK OLDU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev zirvede, "Zengezur koridorunun gerçeğe dönüştüğünü söyleyebilirim. Bu yeni ulaşım altyapısı, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının parçası olacak" dedi.

AŞKABAT'TA YOĞUN DİPLOMASİ

Başkan Erdoğan, Aşkabat'ta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ile bir araya geldi.