Başkan Erdoğan Taşkent'te! Özbekistan'la yeni ticaret hedefi

Başkan Erdoğan, Özbekistan'la ticaret hacminin 3.6 milyar dolara çıktığını belirterek, “Atacağımız ortak adımlarla çıtayı 10 milyar dolar seviyesine çıkaracağız” dedi. İki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki Rusya-Ukrayna zirvesine hitabının ardından resmi temaslarda bulunmak üzere Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e gitti. Erdoğan'ı, Taşkent Uluslararası Havalimanı'nda Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve eşi Ziroat Mirziyoyeva'nın yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Gayrat Fazilov karşıladı. Başkan Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

ÖZ KARDEŞLERİMİZ: Bugün bir kez daha öz kardeşlerimizin arasındayız. Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yıl dönümü. Türkiye, Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan, Özbekistan'da ilk büyükelçilik açan ülkedir. İlişkilerimiz temelinde güçlü ortak tarih, dil, inanç ve kültürel bağlarımız bulunuyor. Öyle ki bir asır önce milletimiz Anadolu'da kadını erkeği ile İstiklal Harbi'ni verirken, Özbek kardeşlerimiz de bizim için dualar ediyor, kahramanlık şiirleri yazıyordu. Özbekistan'la ilişlerimizi her alanda daha da ilerletmenin gayreti içerisindeyiz.

STRATEJİK ORTAKLIK: Görüşmelerimiz neticesinde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklı seviyesine yükselttik. Ticaret hacmimiz geçen sene yüzde 72'ye yakın artışla 3.6 milyar doları aştı. En kısa sürede ki bir yıl hedef koyduk, 5 milyar dolar hedefini yakalayacağız. Ardından bilahare atacağımız ortak adımlarla çıtayı 10 milyar dolar seviyesine çıkaracağız. Bugün imzalanan tercihli ticaret anlaşması sayesinde hedeflerimize daha hızlı yol alacağımızı düşünüyorum. Bugün 10 anlaşma imzalandı.

ORTAK YANLARIMIZ ÇOK

ORTAK ÜNİVERSİTE: Türk-Özbekistan Üniversitesi'nin kurulmasını karşılıklı olarak kardeşimle çok çok önemsiyoruz. Nitekim ilgili arkadaşlarımız görevlendirdik. Bugün Türk Devletleri Teşkilatı başta olmak üzere uluslararası platformlardaki dayanışmamızı sürdürme konusunda irademizi teyit ettik. Bizim ortak yanlarımız çok. Özellikle beslendiğimiz kaynaklar aynı. Dünyanın gündemini meşgul eden konuları da değerlendirdik. Bu yıl Türk dünyası kültür başkenti unvanı bir diğer kadim şehrimiz Bursa'dadır. Müşterek medeniyetimizin gözbebeği olan bu kültür ve irfan merkezlerini büyük bir ailenin mensubu olarak yeniden bir araya getiriyoruz.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev de "İkili ilişkileri geniş kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine yükseltme konusunda anlaştık" dedi. Mirziyoyev, Türkiye ile kamu özel ortaklık mekanizmasının hayata geçirilmesi konusunda özel program kabul edeceklerini, ayrıca dijitalleştirme, inşaat, inovasyon, sağlık, istihdam, tekstil ve diğer önemli alanların hızla geliştirilmesi amacıyla Türk uzmanları davet etmeyi planladıklarını kaydetti.

TÜM CADDELERDE TÜRK BAYRAKLARI VE ERDOĞAN FOTOĞRAFLARI

Özbekistan'da Türk işadamı Turgay Katı, "Özbekistan'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelmesi bütün Özbek halkını mutlu ettiği gibi bizi de mutlu etti. Bütün caddelerde, sokaklarda Cumhurbaşkanımızın fotoğrafları var, Türk bayrağı var. Kendimizi İstanbul'da ve Ankara'da gibi hissettik" dedi.

TÜRKİYE'NİN ASYA YÜZYILI

Başkan Erdoğan, ziyareti öncesi Yeni Özbekistan Gazetesi için makale kaleme aldı. Erdoğan makalede şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin 'Asya Yüzyılı'nda kadim kıtayla ilişkilerini 'Yeniden Asya' sloganıyla daha kapsamlı bir yaklaşımla ele aldığı bu dönemde, kardeş Özbekistan'la ilişkilerimizin her alanda derinleştirilmesini, bir tercihten ziyade aramızdaki özel bağların ve tarihin omuzlarımıza yüklediği bir sorumluluk olarak görüyoruz. Uzun bir hasretin ardından kendi öz devletine ve bayrağına yeniden kavuşan Özbekistan'ın bağımsızlığını 31 Ağustos 1991 tarihinde tanıyan ilk devlet olmamızla iftihar ediyoruz. Taşkent'teki ilk büyükelçilik Türkiye tarafından açıldığında, Sovyetler Birliği döneminde Dışişleri Bakanlığı olarak kullanılan binanın Türk Büyükelçiliği'ne tahsis edilmesini, Türkiye'ye ayrıcalıklı bakışın bir nişanesi olarak görüyoruz."

ORTAK MİRASIMIZ

Erdoğan, sadece Türk-İslam medeniyetine değil, insanlığın ortak kültür hazinesine büyük katkılar yapan İmam-ı Buhari, Uluğ Bey, Harezmi, Biruni, Ali Kuşçu, Ali Şir Nevai gibi büyük alim ve bilim adamlarının bıraktıkları eserlerin, bizi birbirimize yakınlaştıran ortak miras olduğunu vurguladı.

FİRST LADY'LERE BÜYÜK İLGİ

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in eşi Ziroat Mirziyoyeva ile Elişi Sanatları Müzesi'ni ziyaret etti. Emine Erdoğan ve Mirziyoyeva, müzeye gelişlerinde geleneksel kıyafetli çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. Müze hakkında yetkililerden bilgi alan Emine Erdoğan ve Ziroat Mirziyoyeva, ardından dostluk ağacı dikti.