Başkan Erdoğan: Sancılı döneme rahat giriyoruz

Başkan Erdoğan, “Avrupa ülkeleri şu anda kışı nasıl atlatacakları konusunda düşünce içine girdi. Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetleriyle bu sancılı döneme nispeten rahat giriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) 21'inci Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Dünyanın enerji krizi yaşadığı dönemde Türkiye'nin Karadeniz'deki çalışmalarının önem kazandığını belirten Erdoğan, "Türkiye sancılı döneme rahat giriyor" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

AVRUPA KIŞ DERDİNDE

"Bütün Avrupa ülkeleri şu anda kışı nasıl atlatacakları konusunda düşünce içine girdi. Ama Türkiye'nin böyle bir sorunu var mı, böyle bir derdimiz var mı ? Yok. Bizzat devlet başkanı düzeyinde yapılan enerji tasarrufu çağrılarını sizler de yakından takip ediyorsunuz. Parlamentoda yorgan, battaniye dağıtıyorlar. Türkiye olarak gerek enerji arz güvenliğimizi garanti eden boru hattı projeleriyle gerek yapmış olduğumuz anlaşmalarla, gerek sıvılaştırılmış doğalgaz depolama alanlarımızla, gerek Karadeniz, Doğu Akdeniz'de yürüttüğümüz sondaj ve arama faaliyetleriyle bu sancılı döneme nispeten rahat giriyoruz."

Erdoğan, faiz ve enflasyonla mücadeleye devam ettiklerini de vurgulayarak, "Benim en büyük savaşım faizledir. En büyük düşmanım faizdir ve şu anda yine faizi 12'ye kadar düşürdük. Yeter mi? Yetmez. Bunun daha da inmesi lazım. Şu anda Halkbank Genel Müdürü karşımda duruyor ve Merkez Bankamızla bunları konuştuk, konuşuyoruz. Önümüzdeki para politikası kurulları toplantılarında bunun daha da inmesi gereğini telkin ediyorum. Tabii aramızda maalesef faiz politikasını, yüksek faizi savunanlar yok mu? Var. Başta muhalefet olmak üzere onlar da bunu savunuyorlar ama Cumhurbaşkanınız yüksek faizi savunmuyor. Burada enflasyonla bir mücadelemiz var. İnşallah yılbaşından sonra enflasyonun da düşük faiz ile ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum" dedi.

SEÇİM MOTTOMUZ TÜRKİYE'NİN YÜZYILI

Erdoğan, önceki gün CNN TÜRK yayınında ilk kez 2023 seçim mottosunu duyurdu. Önümüzdeki yüzyılın Türkiye'nin yüzyılı olacağını belirten Erdoğan, 2023 seçimlerinde mottolarının 'Türkiye'nin Yüzyılı' olduğunu söyledi.

KAMU BANKALARINA TALİMAT

Erdoğan, siyasete girmeden önce esnaflık yaptığını hatırlatarak, 20 yılda esnaf ve sanatkarlar lehine yaptıkları düzenlemelerin saymakla bitiremeyecek kadar çok olduğunu vurguladı. Erdoğan, yatırım kredilerinde kamu bankalarının kapısının aşındırılmasını isteyerek, "Özel sektör bankaları ne yapar eder bilmem. Ama kamu bankalarına talimatım var. O da nedir; yatırımcıyı darda bırakmayacaksınız, onlara gerekli desteği vereceksiniz. Ben buradan tüm kamu bankalarıma sesleniyorum; siz kolaylaştırıcı olacaksınız, zorlaştırıcı olmayacaksınız. Dolayısıyla da size böyle bir kredi için başvuran esnafım olduğu zaman, sanatkarım olduğu zaman onlara da imkanlarınız neye elveriyorsa bu desteği inşallah kredi konusunda sağlayacaksınız. Herhalde Ziraat, Vakıf; onlar da şimdi bu dediklerimi duymuştur" dedi.

ÖNCE ÖVDÜLER SONRA AYM'YE GÖTÜRDÜLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, e-ticaret kanunu ile ilgili "Meclis'te methiyeler düzen muhalefetin, kanun çıktıktan sonra dışarıdan gelen talimatlarla AYM'ye götürmesini takdirinize bırakıyorum" değerlendirmesinde bulundu. Meclis tutanaklarından yapılan incelemede, kanunun görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, düzenleme için Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a övgüler düzdü. Altay, yasalaştırılan e-Ticaret kanunun, yerli, kaliteli, emperyalizme ve tekellere savaş açan milli bir kanun olduğunu belirterek "Helal olsun Ticaret Bakanı'na, helal olsun" dedi. CHP'nin aynı tutumu yasanın oylaması sırasında da devam etti. Oylamaya 315 milletvekili katıldı. Kanunun kabulü yönünde 307 oy kullanılırken, ret oyu veren olmadı. Oturuma katılan CHP milletvekillerinin 52'si "kabül" yönünde oy kullandı.

AÇIKLAMA YAPSINLAR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ, CHP'nin desteklediği ve evet oyu verdiği e-ticaret yasasının bazı maddelerini Anayasa Mahkemesi'ne taşımasıyla ilgili "O gün Genel Kurul salonunda bulunan 52 CHP'li vekil, evet oyu kullanmıştır. CHP Genel Başkanı, kamuoyuna bir açıklama yapmalıdır'' tepkisini göstermişti.

ESNAF TANKLARA MEYDAN OKUDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan "FETÖ'cü alçakların şehit ettiği 252 insanımız arasında, polislerimizin, askerlerimizin yanı sıra pek çok esnaf ve sanatkarımız da bulunuyordu" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaf ve sanatkarların geçmişten bugüne her zaman ön saflarda yer aldığını belirterek, "İşte son olarak 15 Temmuz gecesi milletimizin tamamıyla birlikte esnaf kardeşlerimiz darbeci hainlere göğüslerini siper ettiler. FETÖ'cü alçakların şehit ettiği 252 insanımız arasında daha 15 yaşındaki körpe delikanlıların, kadınlarımızın, polislerimizin, askerlerimizin yanı sıra pek çok esnaf ve sanatkarımız da bulunuyordu" dedi.

CANLARINI HİÇE SAYDILAR

Erdoğan şunları söyledi: "Birileri bankamatiklere akın ederken, birileri darbecilerle anlaşıp tankların arasından kaçarken, birileri milletin şanlı direnişini televizyon karşısında keyif kahvelerini yudumlayarak seyrederken; benim su tesisatçısı, elektrikçi, kunduracı, mobilyacı, kuyumcu kardeşim gece boyunca tanklara, uçaklara, ölüm kusan silahlara meydan okudu. Söz konusu vatan olunca, millet olunca, inancımız ve imanımız olunca canlarını hiçe sayan tüm esnafımıza Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Esnaf ve sanatkarımız asırlardır hep olduğu gibi bugün de huzurumuzun, kardeşliğimizin dayanışma ruhumuzun garantisi olmayı sürdürüyor."

MİLLETE BEDEL ÖDETECEK HİÇBİR KARAR ALMADIK

Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal krizleri dünyadaki diğer devletlere göre en az zararla savuşturmasında ahilik kültürünün büyük payı olduğuna işaret ederek, "Özellikle salgın döneminde esnaf ve sanatkarlarımızın birer ahi olarak toplumumuz içinde önemli görevler üstlendiğini gördük. Resmi kurumlarımız yanında belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, esnaf ve sanatkarlarımızla tam bir seferberlik ruhuyla hareket etti. Küresel ticaretin tamamen durma noktasına geldiği o zor günlerde muhalefetin akla mantığa, ekonomik hayatın gerçeklerine uymayan abuk sabuk çağrılarına rağmen milletimize bedel ödetecek kararlar almadık. Hangi kesimden olursa hiçbir vatandaşımıza 'Nerede bu devlet' dedirtmediğimiz gibi bilakis devlet olarak elimizi taşın altına koyduk. Gelir kaybı ve kira desteğinin yanı sıra 3 bin lira ve 5 bin lira tutarlı hibe desteklerimiz esnaf ve sanatkarlarımızın nakit akışlarının korunmasına çok büyük katkı sağladı" diye konuştu.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Erdoğan'a günün anısına hediye takdim etti.

ERDOĞAN PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ! "MÜZAKERELERE BİR ŞANS DAHA VERİN"

Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeler değerlendirildi. Erdoğan görüşmede, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Rusya-Ukrayna esir değişiminin başarıyla sonuçlanmasından ve Birleşmiş Milletler'in de katkısıyla geliştirdikleri İstanbul Mutabakatı'nın işlemesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

GÜBRE VE TAHIL KORİDORU

Kasım ayında süresi dolacak olan mekanizmanın uzatılmasının müşterek menfaat olduğunu belirten Başkan Erdoğan, Rus gübresinin ve tahıl ürünlerinin kesintisiz ihracı konusunda da çalışmaya devam ettiklerini dile getirdi. Erdoğan, daha olumlu gelişmelerin önünün açılabilmesi için gerilimi düşürmeye yönelik adımlara ihtiyaç olduğunu, Rusya'dan da Ukrayna'daki bazı bölgelerin Rusya'ya katılımı meselesi başta olmak üzere, bu süreci kolaylaştıracak adımlar atmasının beklendiğini söyledi. Putin'den müzakerelere bir şans daha vermesini isteyen Erdoğan, bu süreçte kolaylaştırıcı bir rol oynamaya hazır olduklarını kaydetti.

ZELENSKI'DEN ESİR TAKASI İÇİN TEŞEKKÜR

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, ülkesinin bölgesel bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destek nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Zelenski, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri ele almak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önceki gün telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

SARSILMAZ DESTEK VERDİNİZ

Görüşmeye dair yazılı açıklama yayınlayan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, "Devlet Başkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın New York'taki Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'nda yaptığı açılış konuşmasında Ukrayna'nın bölgesel bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği sarsılmaz desteğinden ötürü Türkiye tarafına teşekkür etti. Vladimir Zelenski, Recep Tayyip Erdoğan'ın savaş esirlerinin takasındaki rolünden ötürü oldukça memnun" ifadelerini kullandı.

İLHAKA KARŞI KARARLI DURUŞ

Zelenski'nin ayrıca sahte referandumları tanımama kararından dolayı Ankara'ya da teşekkür ettiğini belirten Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, "Rusya'nın işgal altındaki Ukrayna topraklarında düzenlediği yasadışı sahte referandumların amacı, yeni Ukrayna topraklarını ilhak etmektir. Dünya, Rusya'nın eylemlerine mümkün olan en sert tepkiyi vermelidir" açıklamasında bulundu.