Başkan Erdoğan, Meclis'e seslendi! Yeni yasama dönemine 9 mesajla açılış

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de yeni yasama döneminin açılış programında konuştu, önemli mesajlar verdi. Başkan Erdoğan, “Türkiye'yi, yeni Anayasa ile buluşturup, darbe dönemlerinin son izini de sileceğiz, teröristlerin tek tük eylem teşebbüsleri, bu hainlerin son çırpınışlarıdır, Türk diplomasisi son asırların en başarılı dönemini yaşamaktadır, Yunanistan'ın kimler tarafından üzerimize saldırdığını gayet iyi biliyoruz, ABD'nin Rumlara silah ambargosunu kaldırma kararını kabul etmiyoruz, Ermenistan kendisine sunulan barış fırsatını iyi değerlendirmelidir, tüm ücretleri, kayıplarını telafi edecek şekilde tekrar gözden geçireceğiz, yeni ekonomi modelinin iktisat ilminde yeri var, dünyada örnekleri de mevcut, maddi ve manevi tüm boyutlarıyla aile yapımızı korumakta kararlıyız.” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılının açılış programında TBMM Genel Kurulu'na hitap etti, şu mesajları verdi.

YENİ YÖNETİM SİSTEMİ: Cumhuriyet tarihinin en köklü reformlarına bu Meclis imza atmıştır. Bu süreçte gerçekleştirdiğimiz, istiklalimizi ve istikbalimizi aydınlatan en önemli reformlardan biri de, hiç şüphesiz, yönetim sistemimizde yaptığımız değişikliktir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, demokratik erklerin her birini, kendi alanında en güçlü, en etkili, en verimli hale getirdiğimize inanıyorum. Geçmişte, demokratik bir denge içinde değil de, yıkıcı bir rekabet görünümü veren yasama, yürütme ve yargı, artık aynı ortak gaye doğrultusunda birbirlerini destekleyen bir anlayışla çalışmaktadır.

EKSİĞİNİ TAMAMLAYACAĞIZ: Önümüzdeki dönemde, dördüncü yılını geride bırakan yeni yönetim uygulamalarımızda elde ettiğimiz tecrübeler ışığında sistemi, eksiklerini tamamlayacak, güçlü yönlerini tahkim edecek bir anlayışla daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Dünyanın ve bölgemizin her alanda büyük değişimler yaşadığı bir süreçte, ülkemizi bunun dışında tutamayız. Türkiye'nin ve Türk Milletinin ihtiyaçlarına, beklentilerine, potansiyelini kullanma kabiliyetlerindeki ilerlemneye ve elde ettiğimiz tecrübelere göre kendimizi yenilemeyi sürdüreceğiz.

YENİ ANAYASA: İçimizde ukde kalan bir diğer mesele de ülkemizi yeni, sivil, demokratik yöntemlerle inşa edilmiş, kapsayıcı, sade ve vizyoner bir Anayasa'ya kavuşturmaktır. Yeni Anayasa konusunda 2013 ve 2021 yıllarında yaptığımız samimi çağrılar, maalesef, ülkemizi böyle bir kazanımla buluşturmaya yetmedi. İlk çalışma, Meclis'teki ortak komisyonda tıkandı. İkinci çağrımıza ise somut hiçbir cevap alamadık. Yeni dönem Meclisimizin, Türkiye'yi, hakkı olan yeni Anayasa ile buluşturarak, darbe dönemlerinin son izini de sileceğine inanıyorum.

GELECEĞE BORCUMUZ: Bunu aynı zamanda gelecek nesillere bir borcumuz, önümüzdeki dönemde gençlerimize hediye edeceğimiz en büyük kazanım olarak görüyoruz. İnsanlarımızın temel hak ve özgürlüklerini en üst seviyeye çıkartan sessiz devrimleri hayata geçirdiğimiz gibi, inşallah Yeni Anayasa çalışmasını da tamamlayacağız. Türkiye'yi vesayetin, darbelerin, baskıların, zulümlerin utancından vatandaşlarımızı kökeni, inancı, mezhebi, meşrebi, kılık-kıyafet ve kültürü sebebiyle horlanmaktan beraber kurtardık. Yeni Anayasa ile bu kazanımların ahdi temelini de olması gereken hale getirmek istiyoruz.

TERÖRLE MÜCADELE: Yaptığımız operasyonlar, aldığımız tedbirler, izlediğimiz çok yönlü diplomasiyle, terör örgütlerini sınırlarımız içinde bitirirken, sınırlarımız dışında da adeta felç ederek, yeni bir güvenlik ve huzur iklimini oluşturduk. Bu gerçeği, elini vicdanına koyan hiç kimse inkar edemez. Teröristlerin giriştikleri tek tük eylem teşebbüsleri, inşallah bu hainlerin son çırpınışlarıdır. Güvenlik güçlerimizle, askerlerimizle ve istihbarat teşkilatlarımızla teröristlerin her an ensesindeyiz. Suriye'de ve Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiğimiz harekatlarla, bölücü hainleri kıpırdayamaz hale getirdik. Yurt dışına kaçan FETÖ'cü alçakların ülkemize iadesi ve hukuk önünde hesap vermesi için de tüm kurumlarımızla dört bir koldan çalışıyoruz. Terör belasını milletimizin gündeminden tamamen çıkarana kadar mücadelemizi tavizsiz bir şekilde sürdüreceğiz.

DİPLOMASİ: Onurlu, sabırlı, kararlı ve basiretli bir tavırla Türkiye'nin hak ve hukukunu her alanda güçlü bir şekilde savunuyoruz. Uluslararası planda fikirlerine başvurulan, önerileri dikkate alınan, kah arabulucu, kah kolaylaştırıcı olarak sorunlara çözüm üreten bir diplomatik güç haline geldik. 255 dış temsilciliğimizle dünyanan en büyük 5 diplomasi ağından birine sahibiz. Büyük bir gururla ifade temek isterim ki, Türk diplomasisi son asırların en başarılı dönemini yaşamaktadır.

SEYREDEMEYİZ: İnsanlık salgınların, savaşların, krizlerin merkezinde olduğu sancılı bir süreçten geçiyor. Dünyamız sosyal barışın, bir arada yaşama iradesini tehdit eden bir girdaba sürükleniyor. Türkiye yaşanan tüm gelişmelerden en fazla etkilenen ülke konumundadır. Türkiye'nin gelişmeleri tribünden seyretme lüksü yoktur. Hiç kimse Türkiye'nin ufkunu 780 bin kilometrekareye hapsedemez. Bize uzunca bir vakittir unutturulmaya çalışılsa bile, bölgemizde cereyan eden her olay, bu hakikati hepimize tekrar hatırlatmaktadır.

'TÜRKİYE YÜZYILI'NI İNŞA EDECEĞİZ

2023'te milletimizin huzuruna yeni bir sözle çıkıyoruz. Bu söz, ülkemize bugüne kadar kazandırdığımız eser ve hizmetlerin üzerine Türkiye Yüzyılı inşa etme sözüdür. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını, milletimizin asırlık hayallerini hayata geçirme dönemi haline dönüştürmekte kararlıyız. İnşallah bunu yasaması ve yürütmesiyle hep birlikte gerçekleştireceğiz.

TÜM ÜCRETLİLERİN KAYIPLARINI TELAFİ EDECEĞİZ

ENFLASYON: Enflasyondaki artışın insanlarımızın refah seviyelerinde yol açtığı kaybı önlemek için asgari ücreti, memur maaşlarını, emekli maaşlarını, sosyal yardım rakamlarını yılbaşında ciddi oranlarda artırdık. Temmuz ayındaki ilave düzenlemelerle, bu artışları daha da ileriye taşıdık. İnşallah önümüzdeki yılbaşında, tüm ücretlerin durumlarını, kayıplarını telafi edecek şekilde tekrar gözden geçireceğiz. Hep söylediğimiz gibi, hiçbir vatandaşımızın enflasyonun altında ezilmesine izin vermeyeceğiz. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm devletlerin en büyük sorunu olan enflasyonun yol açtığı kayıpları telafi konusunda da, inşallah dünyaya örnek olacağız.

YENİ EKONOMİ MODELİ: Tam tersine biz, ekonomik araçlar üzerinden ülkemize diz çöktürmek gayesiyle, bugüne kadar ne kadar iyi, doğru, kazançlı olduğu hep telkin edilmiş iktisat politikalarına da aykırı şekilde maruz kaldığımız sinsi oyunları bozmak için kendi modelimizi geliştirdik. Daha önemlisi, bu modelin hem iktisat ilminde yeri vardır, hem dünyada örnekleri mevcuttur, hem de ülkemiz gerçekleriyle ve sahip olduğumuz potansiyelle en üst düzeyde uyumludur. Dolayısıyla kendimize, neresinden bakarsanız bakın ülkemize eşsiz kazançlar sağlayacak bir yol seçtik. Bizim uyguladığımız ekonomi politikası, kesinlikle 'akıntıya kürek çekme' gibi akıl dışı bir amaca dayanmıyor.

YUNAN'I TEŞVİK ETMEK MÜTTEFİKLİKLE BAĞDAŞMAZ

KKTC: Kıbrıs'ta iki ayrı devlet ve halk vardır. İzolasyon ve ambargolara artık son verilmeli ve Kıbrıs Türk'ünün hak ettikleri uluslararası tanınma ve meşruiyete dair tüm sözler tutulmalıdır. Amerika'nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını kabul etmiyoruz.

YUNANİSTAN: Ege'deki gayriaskeri statüdeki adaları silahlandıran Yunanistan'ın, bu hususta adeta teşvik edilmesi, akılla izanla, müttefiklikle bağdaşmaz. Bölgede tahrik ve gerilim siyaseti gütmek, hiç kimsenin hayrına değildir, olmayacaktır. Biz, 100 yıl sonra Yunanistan'ı kimlerin yeniden üzerimize saldığını çok iyi biliyor, bu şekilde oynanmaya çalışılan oyunun farkında olduğumuzu her fırsatta söylüyoruz. Yunanistan yönetimine, kendini ve halkını felakete sürükleyecek kışkırtmalardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz.

ERMENİSTAN: Azerbaycan'ın zaferinden sonra bölgede barış ışığı için umut doğdu. Atadığımız Özel Temsilciler vasıtasıyla Ermenistan'la ilişkilerimizi yeniden bir seviyeye taşıma iradesini ortaya koyduk. Ermenistan, kendisine sunulan barış fırsatını iyi değerlendirmelidir.

İSVEÇ: İsveç ve Finlandiya'nın verdikleri taahhütleri yerine getirip getirmediğini titizlikle takip ediyoruz. Elbette nihai kararı milletimiz adına Gazi Meclisimiz verecektir. Biz ülkemize verilen sözler tutulana kadar, bu konudaki ilkeli ve kararlı tutumumuzu koruyacağız.

ERDOĞAN'IN ADAYLIĞI HUKUKEN TARTIŞMASIZ

TBMM'nin yeni yasama yılının başlaması nedeniyle Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından resepsiyon verildi. Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra ilk kez verilen resepsiyona, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, diplomatik temsilciler, gazeteciler ve çok sayıda davetli katıldı. Şentop, davetlileri Şeref Kapısı'nda karşılarken basın mensupların sorularını da cevaplandırdı. Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı ile ilgili, "2014'te bir anayasa maddesine göre bir kere cumhurbaşkanı seçildi. O madde yürürlükten kalktı. 2018'de ise yeni bir anayasa maddesine göre bir kere seçildi. Yani iki farklı, iki defa seçilme hakkı tanıyan madde var. Dolayısıyla hiçbir kafa karışıklığı yok, hukuken çok net konu adaylıkla ilgili hiçbir tereddüt yok" cevabını verdi.

AİLE YAPIMIZI KORUYACAĞIZ

20 yılda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 540 milyar TL aktardık. 5 bin 777 engelli memur sayısı 66 bini buldu. 65 yaş üstüne evde bakım, destek ve gündüz bakım hizmetleri veriyoruz. Kadınlarımızı siyasetten ekonomiye hayatın her alanında hak ettikleri seviyeye çıkarma, şiddet başta olmak üzere her türlü tehditten koruma yönünde tarihi reformlar yaptık. Milletimizin yapı taşı olan aile kurumumuzu ifsada dönük kasıtlı saldırıların farkındayız. Bu sinsi faaliyetlere karşı, maddi, manevi tüm boyutlarıyla aile yapımızı korumakta kararlıyız. Aile fıtratını güçlendirmeye yönelik attığımız adımları, önünüzdeki dönemde yeni unsurlarla destekleyeceğiz.

SAYGISIZLIKTA İTTİFAK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan konuşması için Genel Kurula geldiğinde salonda alkış tufanı koptu. AK Parti ve MHP'li milletvekiller, Erdoğan'ı ayakta karşılarken CHP ve HDP'li vekillerin salonda oturması dikkat çekti. Saygısızlıkta ittifak yapılan bu ittifak sonrası CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP ve HDP'li vekillere sosyal medyadan tepki yağdı.