Başkan Erdoğan: Bu tren hattı, İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkalı-Gebze Banliyö Hattı açılışında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ''Bu tren hattı, İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracak. Görüyorsunuz hizmet başka bir şey, laf başka bir şey'' dedi.

Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hatları’nın açılış töreni, Kartal Meydanı'nda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıldırım ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Kartal'ın 31 Mart seçimleri için kararını verdiğine inandığını, 19 gün çok koşturacaklarını ifade ederek, 31 Mart akşamı özellikle Kartal'ı takip edeceğini söyledi.

İstanbul'un bir ucundan Marmaray ile boğazın altından geçip diğer ucuna giden bu banliyö tren hattının Türkiye'ye, İstanbul'a ve ilçelere hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı, eskiden 185 dakikada katedilebilen bir mesafeyken şimdi 115 dakikaya inerek, İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracak. Görüyorsunuz hizmet başka bir şey, laf başka bir şey. CHP'lilerin böyle bir derdi var mı? Böyle bir sıkıntısı var mı? Ama bizim derdimiz hizmet. İstanbul'un en işlek ve trafik yoğunluğu en çok olan bu hat, saatte tek yönde 75 bin, günde ise 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak. Bir başka ifadeyle normalde ancak 100 bin araçla taşınabilecek yolcuyu, bu banliyö tren hattımız tek başına gidecekleri yerlere ulaştıracak. 

İstanbul'un tam 10 ilçesi bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. Toplamda Marmaray ile birlikte 43 istasyondan oluşan bu hat, diğer metro, tramvay ve deniz hatlarımıza olan entegrasyonuyla da İstanbul trafiğinde çok önemli bir rahatlamaya yol açacaktır. Hem E-5'in hem köprülerin hem de tarihi yarımadanın yükünde ciddi bir azalma bekliyoruz."

"HATTI YEPYENİ BİR ÇEHREYE BÜRÜNDÜRDÜK"

Bu hatta çalışacak 440 araçtan 300'ünün Türkiye'de üretilmiş olmasıyla da iftihar ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Laf ola beri gele yok. İş, iş... Yalanla peynir gemisi yürümüyor. Tabii Marmaray, bu projenin iki kıta arasındaki bağlantısını sağlayan en stratejik bölümü. Buradan bineceksin, denizin altından Avrupa'ya." diye konuştu.

Eskiden tren hatlarının Anadolu yakasında Haydarpaşa, Avrupa yakasında Sirkeci'ye kadar gittiğini hatırlatan Erdoğan, Marmaray'ı inşa ederek bu iki tren hattını birleştirdiklerini ifade etti.

Bir diğer önemli raylı sistem bağlantısını da Yavuz Sultan Selim Köprüsü bünyesinde kurduklarını aktaran Erdoğan, her iki taraftaki metro hatları tamamlandığında, orayı da devreye alacaklarını söyledi.

Buradaki TCDD'nin eski banliyö hattının, günümüz İstanbulu'nun ihtiyaçlarına ve standartlarına cevap vermekten çok uzak olduğunu belirten Erdoğan, "Bunun için adeta sıfırdan yapmışcasına bu hattı yeniledik, geliştirdik, yepyeni bir çehreye büründürdük. İstanbul'u bir uçtan diğer uca böyle bir sistemle katetmek gerçekten zorlu bir iştir. Hem altyapıda hem üstyapıda çok ciddi çalışmalar yürütüldü." diye konuştu.

Bugüne kadar 1,4 milyar avro yani yaklaşık 8,5 milyar lira harcanan Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı'nın İstanbul'a kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik eden Erdoğan, "Gerek Binali kardeşimi gerek o dönemlerde bakanlık yapan kardeşlerimi huzurlarınızda tebrik ediyorum." dedi.

"RAYLI SİSTEMİ 233 KİLOMETREYE ÇIKARDIK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hatla birlikte İstanbul'un 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu, 63 kilometre ilaveyle 233 kilometreye çıkardıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sizlerin teveccühüyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığımız 1994 yılında şehrimizin ulaşım sorununun çözümünün raylı sistemlerden geçtiğini görüşmüştük ve bunu da görmüştük. Esasen Osmanlı döneminde Karaköy-Beyoğlu arasında yapılan tünel, dünyanın en eski ikinci metrosudur. Ancak daha sonra şehri yönetenler Osmanlı'nın bu vizyonunu takip edememişler. İstanbul'u her alanda olduğu gibi ulaşımda da adeta bir batağa saplamışlardı. Biz hemen kolları sıvadık, kapsamlı bir plan proje hazırlığına giriştik. Diğer pek çok çalışmanın yanı sıra Taksim-4. Levent arasındaki metro hattıyla raylı sistemleri kurmaya başladık. İlk metro hattımızı 2000 yılında hizmete aldık. Ardından etap etap bu ağı genişlettik. Bugün 233 kilometreye kadar çıkardık. Hedefimiz ilk etapta 500 kilometreye, ardından da 1100 kilometreye ulaşmaktır."

Erdoğan, yeni dönemde İstanbul'u çok daha farklı bir şekilde ayağa kaldıracaklarını belirterek, "Bir tarafta iktidar, bir tarafta yerel. El ele vererek, bu kalkınma hamlesini yürüteceğiz." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Kartal'ın çöp, çukur, çamur içinde olduğunu anlatan Erdoğan, "Sokak araları, yollar, asfalt diye bir şey var mıydı? Parke, vesaire var mıydı? Şimdi milletvekili olan Erol Bey ile beraber biz Kartal'ı ele aldık mı? Kartal'ı bugünkü Kartal haline o günden getirdik. Bu hızlı gelişimi maalesef devam ettiremedik." diye konuştu.

"DEMİR İPEK YOLU'NUN İSTANBUL ETABINI OLUŞTURUYOR"

Erdoğan, CHP'nin idaresindeki belediyelerin bulunduğu kentlerde halkla yapılan röportajların videosunu izleterek, CHP'li belediyeleri eleştirdi. 

Kartal'ın da çöp, çukur ve çamur içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, ilçeleri çöpten kurtardıklarını anlattı.

Ümraniye'deki çöplükte yaşanan patlamada 39 kişinin ölümüyle ilgili CHP'nin hesabını vermediğini belirten Erdoğan, "Veremez mümkün değil. Çünkü bunların hayatları hep bunun üzerine kurulu, yalan, iftira. Bana da bir iftirayı yine attı. Durmadan atıyor zaten. Tutturdu bir 'Man Adası, Man Adası' diye bir şey. Dava açıldı. Davada ilk derece mahkemeyi kazandık. 2,5 milyon. Yargı da bunu onayladığı anda gelen parayı Mehmetçik Vakfı'na vereceğim. Bundan sonra yolculuğumuz böyle gidecek. Bay Kemal sen yalan söyledikçe biz de paraları alacağız. Şimdi zaten bir sandık kurmuşlar. CHP'li milletvekilleri, garibime 5'er bin lira her ay maaşlarından veriyorlarmış. Yardım sandığı. Niye? Bu ödemeleri yapmaları için. Yalan söyleme de böyle bir duruma düşme işte. Siyasette dürüstlük önemli. Dürüst ol, dürüst." diye konuştu. 

Hizmete açılan hattın diğer bir özelliğinin de Londra'dan Pekin'e kadar uzanacak Demir İpek Yolu'nun İstanbul etabını oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, Londra'dan çıkanın buradan Pekin'e, Pekin'den gelenin de yine bura üzerinden Londra'ya gideceğini kaydetti.

Erdoğan, yüksek hızlı trenlerinin artık Pendik'i son durak olarak kullanmayacağını, Halkalı'ya kadar devam edeceğini dile getirerek, bu süreçte Marmaray'ın da çok önemli olduğunu vurguladı.

Marmaray'ın 1860'lardan beri İstanbul'un hayali olmasına rağmen kendileri iktidara gelinceye kadar kimsenin somut bir adım atmadığını ifade eden Erdoğan, Belediye Başkanlığı döneminde atılan tohumları, Başbakanlığı döneminde meyveye dönüştürmek üzere harekete geçtiklerini, uzun bir hazırlık sürecinin ardından temeli 2004'te atılan Marmaray'ı 2009'da bitirmeyi planladıklarını hatırlattı. 

Erdoğan, ancak inşa aşamasında ortaya çıkan tarihi eserlere gösterilen hassasiyet sebebiyle işin bitmesinin 2013'ü bulduğunu belirterek, Cumhuriyetin ilanının 90. yıl dönümüne armağan olarak hizmete açılan Marmaray'ın bugün çok daha ileri seviyeye taşındığını kaydetti.

Kendi belediye başkanlığında 8,5 milyon olan İstanbul'un nüfusunun artarak 15,5 milyona ulaştığını dile getiren Erdoğan, "Geçmişteki bir asırlık ihmalleri, son 25 yılda kısmen telafi etmemiş olsaydık, inanın bana İstanbul tamamen felç olurdu." dedi.

Erdoğan, İstanbul'da su sıkıntısının kalmadığını, eskiden gazetelerin maske dağıttığını ancak şimdi havanın temizlendiği vurgulayarak, Haliç'in de kötü bir halde olduğunu, imarıyla, yeşil alanlarıyla buraları bambaşka bir konuma taşıdıklarını anlattı.

Verdikleri emeklerin karşılığını, İstanbul'u dünyanın en gözde şehri yaparak aldıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Geçen yıl İstanbul'u neredeyse nüfusu kadar turist ziyaret etmişse işte bu sebepledir. Gerçi bu rakam İstanbul'un potansiyelinin çok altındadır. İstanbul'u dünyanın en çok ziyaret edilen şehirler listesinde 8'incilikten ilk sıralara çıkarmakta kararlıyız. Önümüzde mahalli idare seçimi var. Bu bir genel seçim değil, o ayrı mesele. Burada Büyükşehir Belediye Başkanımızı, ilçelerimizin belediye başkanlarını seçeceğiz. Belediye başkanlarının vizyonunun bir şehrin geleceği bakımından ne kadar önemli olduğunu, sadece bu raylı sistem örnekleri dahi tek başına göstermektedir. Sizlerden 31 Mart'taki tercihlerinizi buna göre yapmanızı istiyorum. Sandıkta yapılacak hatanın bedelini sadece o adaya oy verenler değil, tüm şehir ödüyor. Bunu şehrimize ödetmeyelim. Biz son 25 yılda bir asırlık eksikleri gidermenin, hataları düzeltmenin mücadelesini verdik."

KARTAL'DA YAŞANAN BİNA ÇÖKMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kartal'daki bina çökmesiyle 21 kişinin öldüğünü, 14 kişinin de yaralandığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Buradan biz bir nasihat almayacak mıyız? Ben diyorum ki işte buradan hareketle kentsel dönüşüm, değişim projelerimizi hayata geçirelim. Biz sizin gönüllülük esasına göre kira bedellerinizi ödeyeceğiz. Bir taraftan da inşaatlarımızı yine yatay mimariyle yapacağız. İster onları yaptığımız yere, ister farklı yere gelin oturun. Nereyi arzu ederseniz. Çünkü biz kaçak yapılan bu çarpık yapılaşmayla insanımızın devamlı deprem tehdidinin de olduğu şu İstanbul'da, sıkıntı içinde yaşamasını istemiyoruz. Buna var mıyız? Bize destek olacak mısınız? Biz sizden para istemiyoruz ama diyoruz ki 'Bu konuda bize yardımcı olun.' Şehrin geleceğini görmeyen, insanına hizmet aşkıyla yanmayan, büyüme potansiyelini fark edemeyen, buna uygun alt yapılar yapamayan yönetimler İstanbul'u adeta maalesef kaderine terk etmişlerdir. Hem Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklarımız olarak, hem büyükşehir olarak hem de ilçeler düzeyinde İstanbul için çok büyük hayallerimiz, çok büyük hedeflerimiz, çok büyük projelerimiz var. Biz İstanbul'a aşığız. İstanbul'a sevdalıyız. Dolayısıyla bu sevdamızı noktalayamayız."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na, hükümetlerinin en projeci, en icracı, en tecrübeli ve şehri en iyi bilen bakanı, başbakanlık ve TBMM Başkanlığı da yapan Binali Yıldırım'ın bunlardan dolayı aday gösterildiğini anlatan Erdoğan, Kartal'ın son iki dönemdir yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını, buranın CHP'li belediyenin elinde ihmal edildiğini ve örselendiğini söyledi.

KARTAL PROJELERİ
"Engelli kardeşimizin ensesine tokadı atanları biz çok iyi biliyoruz." diyen Erdoğan, Kartal için de çok ciddi hazırlıkları olduğunu söyledi.

Erdoğan, Ebubekir Taşyürek'i bu projeleri hayata geçirmek üzere Kartal Belediye Başkanlığına aday gösterdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kartal İlçemize yapacağımız projelerden biri, ilçe merkeziyle Uğur Mumcu arasına kuracağımız 16 kilometrelik Havaray sistemidir. Raylı sistemi sadece toprağın altından ve üstünden değil havadan da geliştiriyoruz. Bir başka projemiz, Taşocağı bölgesini Millet Bahçesi ve Tabiat Tarihi Müzesine dönüştürmektir. Ayrıca Cevizli-Esentepe'ye de 26 dönümlük bir millet bahçesi kazandıracağız. Eski stadın olduğu yeri Kartal Şehir Meydanı olarak düzenleyeceğiz. Yer altı otoparkı ve millet kıraathanesi ile bu meydanı ilçemizin adeta kalbi haline getireceğiz. Kartal'a şanına layık bir stadyumu, otoparkı ve taraftar lokaliyle kazandıracağız. Kumcular İskelesi'ne kuracağımız plaj ile ilçe halkımızı deniz ve kumla buluşturacağız. Kordonboyu'nu da bir cazibe merkezi haline dönüştüreceğiz. Yakacık Ayazma'da, tüm Kartal'ı ve Adalar'ı görecek bir seyir terası yaparak İstanbul'un hizmetine sunacağız. Çınaraltı Lale Meydanı'nı ismine layık şekilde müzesiyle araştırma merkeziyle kültür sanat eğitim merkeziyle şehir kimliğimizin önemli bir parçası haline getireceğiz. Semerkant Bulvarı'ndan Samandıra Caddesi'ne kadar olan bölüme yapacağımız geniş bir yol ile Kartal'ın kuzeyinin nefes almasını sağlayacağız." 

Bunların yanı sıra mahallelere spor tesisleri, kültür merkezleri ve sosyal tesisler gibi pek çok hizmetle Kartal'ı geleceğe hazırlayacaklarını kaydeden Erdoğan; "Biz İstanbul'a ve diğer ilçelerimizle birlikte Kartal'a hizmet etmek için projelerimizle adaylarımızla yüreğimizle hazırız. İstanbul'dan ve diğer ilçelerimizle birlikte Kartal'dan 31 Mart'ta şehrimizin ve sizlerin geleceği için destek istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı'nın hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım başta olmak üzere yatırımın İstanbul'a kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti. 

Erdoğan, konuşmasının sonunda, "Biz çevreciyiz, naylon poşetle dağıtmayız. Kenevir bez poşette, sizlere çay ikram edeceğim" ifadelerini kullanarak, katılımcılara çay paketleri hediye etti. 

Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra banliyö hattının açılış kurdelesini kesti. Erdoğan, kurdeleyi kesmeden önce "İnşallah, gerek yüksek hızlı tren olarak gerek banliyö hattı olarak tüm İstanbullulara, tüm insanlığa inşallah bu hatlar hayırlı olsun, Allah mübarek etsin, emeği geçenlerden Rabb'im razı olsun." ifadelerini kullandı. 

İLK SEFERDE MAKİNİST KOLTUĞUNA ERDOĞAN OTURDU
Açılış töreninin ardından trene binen Erdoğan, Kartal'dan Maltepe İstasyonu'na kadar seferi kendisi yaptı.

İlk sefere Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile bazı yetkililer katıldı.

(AA)