Başkan Erdoğan: Köklerimizle buluştukça güçleniyoruz

''Milletimizi tarihiyle bağı güçlendiriyor'' Başkan Erdoğan, “Yasakçı zihniyet, kökleri kurutulmuş bir millet meydana getirmeye çalıştı. Türkiye'nin üstüne bir kara bulut gibi çöken bu dönemi yırtıp atan milletimiz tarihiyle buluştukça güçlenmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan, Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi'nde yer alan Milli Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesinin açılış töreninde konuştu:

TAHRİP ETTİLER: "Ülkemiz bir dönem malesef tarihi ile, medeniyeti ile kültürü ile bağını koparmak için özel gayret sarfeden bir zihniyetin tasallutu altında kaldı. Ecdadın binbir emekle kurduğu şehirlerimiz binlerce yıllık medeniyet değerlerimiz bilinçli şekilde tahrip edildi. Yakın tarihimiz bu acı hakikatin hatıralarıyla doludur."

TEK PARTİ DÖNEMİ: "Hamdullah Suphi Tanrıöver tek parti hükümetinin maarif vekilliğini yaptığı yıllarda Yuguslavya'nın büyük şairlerinden birini İstanbul'a davet eder. Beraber İstanbul'u gezerken Süleymaniye Camii'ne de uğrarlar. Camiden çıktıktan sonra şair bu muhteşem eserin banisi olan Kanuni Sultan Süleyman'ın kabrini ziyaret etmek ister. Bu istek karşısında Hamdullah Suphi'nin rengi değişir. Ne cevap vereceğini bilemez ve misafirini talebinden vazgeçirmeye çalışır. Bu durumda bir gariplik sezen şair ev sahibini açık sözlü olmaya davet edince Hamdullah Suphi çaresiz bir şekilde türbelerin kapalı olduğunu söyler. Sebebini de bir müddet mazi ile alakamızı kesmek istedik onun için türbelerin kapısına kilit vurduk diye açıklar. Misafirin tepkisi ibrekliktir: Siz muhteşem bir tarihe sahipken tüm dünyanın saygı duyduğu sultanlarınızın kabirlerini nasıl kapatabiliyor sunuz?"

YASAKÇI ZİHNİYET: "Yasakçı ve yok sayıcı zihniyet, kökleri kurutulmuş geçmişle bağları koparılmış bir millet meydana getirmeye çalışıyorlardı. Türkiye'nin üstüne bir kara bulut gibi çöken bu dönemi yırtıp atan milletimiz tarihi, kültürü, medeniyeti ile buluştukça yeniden güçlenmiştir. Edebiyatından mimarisine, insani, dini ve fikri değerlerinden coğrafi varlıklarına kadar tüm unsurlarıyla bizim olan muhteşem bir medeniyeti yeniden ayağa kaldırıyoruz. Milletimizi dalından kopan bir hazan yaprağı gibi küresel rüzgarların önünde savurmak isteyenlere inşallah meydanı bırakmayacağız."

Erdoğan, son 20 yıllık atılımlarla Türkiye'nin uluslararası yayıncılar birliği içinde ilk 10'da yer aldığını söyledi.

ÇAMLICA'DA KİTAP FUARI

39. Kitap ve Kültür Fuarı, Erdoğan'ın katıldığı törenle Büyük Çamlıca Camii avlusunda açıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Uzunca bir süre Türkiye'nin geri kalmışlığı sadece insanlarımızın günlük hayatlarındaki yokluklar, yoksunluklar, eksikler ile ilgili değildi. Asıl geri kalmışlığı zihinlerde yaşamıştık. İnsanların kılıklarına, kıyafetlerine takılıp kalanlar milletimizin bizi biz yapan asıl mirasına sırt dönmüştür" dedi. Fuar, 27 Nisan'a kadar açık kalacak.

İFTARI ÖĞRENCİ EVİNDE AÇTI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, iftarı üniversiteli öğrencilerle birlikte yaptı. İstanbul Beşiktaş'ta 7 üniversitelinin kaldığı öğrenci evine konuk olan Erdoğan, orucunu gençlerle birlikte açtı. İftar sonrası gençlerle bir süre sohbet eden Erdoğan'a öğrenci evi ziyaretinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.