Başkan Erdoğan: Kabil'i yakından takip ediyoruz

''Afganistan'ı yakından takip ediyoruz'' Başkan Erdoğan, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin “Biz olumlu yaklaşımımızı koruduk koruyoruz” dedi ve Afganistan'da kurulan yeni kabine için de “Bize düşen bu süreci dikkatle takip etmek” ifadelerini kullandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi Tshilombo ile baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından anlaşmaların imza töreninde önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Afrika kıtasında, kendileri için önemli bir ortak olduğunu belirterek, "Bu tarihi ziyaretin ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağına inanıyorum. Değerli dostumla görüşmelerimizde ilişkilerimizi tüm yönleriyle değerlendirme fırsatı bulduk. İş birliğimizi geliştirme yönündeki irademizi karşılıklı olarak teyit ettik" diye konuştu.

FETÖ İLE MÜCADELE

Ekonomik ve ticari ilişkileri de dostluklarına yakışır seviyeye yükseltmek için birlikte yoğun çaba göstereceklerini kaydeden Erdoğan, "Güvenlik ve terörle mücadele konularında da iş birliğimizi ilerletmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına FETÖ ile mücadelede bize verdiği samimi destek için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum" dedi. AFRİKA VİZYONU Başkan Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı'nın aynı zamanda şubat ayından bu yana Afrika Birliği Dönem Başkanı olduğunu anımsatarak, "Bu kapsamda Afrika kıtasının istikrar ve kalkınmasına önemli katkılarda bulunan çalışmalar yürütüyor. Afrika'nın daha iyi bir kıta vizyonunu paylaşıyoruz. Kıta'nın sorunlarına en kalıcı en gerçekçi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından bulunacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Erdoğan, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin, soru üzerine şunları söyledi:

SÜRECİ İZLİYORUZ

"Tabi işin başından itibaren olumlu bir yaklaşım içerisinde olduk. Fakat geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok. Biz olumlu yaklaşımımızı koruduk, koruyoruz. Eğer gerçekten bizim prensiplerimize uygun bir süreç devam edecek olursa, buna olumlu yaklaşımı ortaya koyarız. Buna kalıcı demek herhalde zor ama az önce bir geçici kabine açıklandı. Bu geçici kabine nereye kadar devam eder onu da biz bilemeyiz. Bize düşen şu anda sadece bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim odur ki hayırlı olsun."

DAĞLARI DELDİK DENİZLERİ AŞTIK

Başkan Erdoğan, yapımı biten ve çalışmaları devam eden tünellere ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Erdoğan, "Dağları deldik, denizleri aştık, son 19 yılda toplamda 567 kilometre uzunluğunda 364 tüneli hizmete açtık, ülkemize ve milletimize kazandırdık. Eser ve hizmet siyaseti ile hayallerimizi gerçeğe dönüştürmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın paylaşımında yer alan görselde 108 tünelin yapımının devam ettiği aktarıldı.

ENERJİ DÜNYA BAŞKANINI KABUL ETTİ

Başkan Erdoğan, GE Yenilenebilir Enerji Dünya Başkanı Jerome Pecresse'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Kabulde, Türkiye'de pek çok alanda önemli faaliyetler yürüten GE Yenilenebilir Enerji'nin, Türkiye'nin "enerji depolama, hibrit ve yenilenebilir enerji teknolojileri" alanlarına katkıları ele alındı.