Başkan Erdoğan: Dost kazanma süreci

''Düşman üretme değil dost kazanma dönemi'' Başkan Erdoğan, S. Arabistan dönüşü hem İsrail ve Mısır'la normalleşme sürecine, hem ABD Başkanı Biden'dan beklentilerine işaret etti; “Bu süreç düşman üretme değil dost kazanma süreci” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyaretini değerlendirirken, hem İsrail ve Mısır'la normalleşme süreçlerine hem de ABD Başkanı Biden'dan beklentilerine işaret etti; "Bu süreç düşman üretme değil dost kazanma sürecidir" dedi. Erdoğan, önceki gün Suudi Arabistan'a yaptığı resmi ziyaretin ardından, kendisini izleyen gazetecilerin sorularını şöyle cevapladı:

RİYAD İLE YENİ DÖNEM

S. Arabistan ile ilişkiler: "Hadimul Harameyn ve Şerifeyn, aziz kardeşim Kral Selman'ın davetine icabetle Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiğimiz resmi ziyaretimizi başarıyla tamamladık. Cidde'de hem Kral Selman hem de Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'la ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarını, bölgesel ve uluslararası meseleleri görüştük. İlişkilerimizin geliştirilmesi için atabileceğimiz ortak adımlar üzerinde durduk. Ticaretimizin hızla toparlanması, gümrüklerdeki sıkıntıların giderilmesi, yatırımlarımızın teşviki, müteahhitlerimizin üstlenebileceği yeni projeler, ana konularımızı teşkil etti. Savunma sanayiine yönelik neler yapabileceğimizi de görüştük. Suudi Arabistan'daki vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin sorunlarını da ele aldık. 2030 EXPO için Riyad'a desteğimizi açıkladık. Karşılıklı tarifeli uçak seferlerinin tekrar başlayacak olmasından memnunuz. Hac kotası açıklandı, umrede zaten kota yok, önü açık. Ziyaretimizin ikili ilişkilerde yeni bir dönemin müjdecisi olacağına inanıyorum."

Savunma sanayinde işbirliği: "Suudi Arabistan'la savunma sanayiine yönelik müşterek bazı adımların atılabileceği konusundaki düşüncelerimizi paylaştık. Bizde işin teknolojisi var, bunlarda da sermaye. Teknoloji ile sermayeyi bütünleştirmek suretiyle bu tür adımları atmak mümkün. Bu noktada bizlerin artık pazar olmaktan çıkmamız, üreten olmamız ve yeni pazarları beraber bulmamız gerekir. Bu konuda da mutabık kaldık. Temennim odur ki İslam dünyası artık pazar olmaktan çıkar."

Türkiye'nin barış misyonu: (Türkiye Orta Doğu'daki krizlerin bitmesinde öncü rol oynayabilir mi?) "Elbette yapabilir. Yapmaması için hiçbir sebep yok. Çünkü bu ülkeler halkı da, yönetimleri de Müslüman olan ülkeler. Fakat, dünyada güçlü ülkelerden biri, tüm emperyal amaçlarını Suriye'de, Irak'ta kullandı. Yanına Avrupa'dan bir-iki ülkeyi de çekerek buralara terör örgütlerine destek verdiler. Bu terör örgütleriyle bizi rahatsız etmeye devam ediyorlar. Biz bunlara eyvallah etmedik, etmeyeceğiz. Şu anda Irak'ta bizimle dayanışma halinde olan bir yönetim var. Suriye'de ise durum biraz daha farklı; orada da Suriye halkıyla dayanışma halindeyiz. Onlarla da oralarda müşterek adımları atacağız. Suriye'nin kuzeyinde inşa ettiğimiz evlerle halkın gönlünü kazandık."

Erdoğan, TürkMedya gurubundan star.com.tr yazarları Halime Kökce, Esra Elönü ve Yakup Köse'nin de aralarında olduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

MISIR'LA DA TEMAS OLABİLİR

Mısır'la temaslar: "İsrail ile ilgili bir politikamız var; aynı şekilde Mısır'la da böyle bir politikanın olması mümkün. Zaten alt düzeyde, hatta istihbarat örgütlerimiz arasındaki ilişkiler devam ediyor. Olumlu neticeler, üst düzeyde de bu adımların atılabileceği istikametindedir. Çünkü biz Mısır halkını yok farz edemeyiz. Mısır ve İsrail ile ilişkiler noktasında; bölgede Türkiye olarak belirleyici bir ülke konumunda olmamız hasebiyle ipleri tamamen koparmamız bize bir şey kazandırmaz. Tabii İsrail'in Türkiye'ye ihtiyacı var. Gerçekçi olmak lazım; bölgedeki durumlar, hele hele barışa yönelik planlar noktasında bizim de ihtiyacımız var. Sayın Herzog'un İsrail'in başında olması da bu ilişkilerde gerçekten barışa yönelik bir adım atılmasına vesile olmuştur. Temenni ederiz ki Sayın Başbakan ile de münasebetleri çok daha iyi bir konuma getirelim. Tabii Ramazan ayında İsrailli bazı aşırı grupların Mescid-i Aksa'da meydana getirdikleri rahatsızlıklar, bizleri de ciddi manada rahatsız etmiştir. Biz Sayın Herzog'a Hamursuz Bayramı ile bizim itikaf döneminin çakıştığını söyledik; 'İnşallah bu dönem sakin geçer' dedik ama maalesef öyle olmadı. Temenni ederiz ki bundan sonra yaşamayız."

MACRON'UN SEÇİLMESİ İYİ

Fransa'da Macron'un yeniden seçilmesi: "Aşırı uçların Fransa seçiminde elenmiş olması bence tüm dünyamız için bir kazanımdır. Ne çekiyorsak aşırılıklardan çekiyoruz. Ben arkadaşlarıma şunu söylüyordum; Artık biz Macron'u tanıyoruz, biliyoruz, münasebetlerimiz belli bir noktada. Macron'un seçim kazanması Türkiye-Fransa ilişkileri açısından çok daha isabetli olacaktır. Temennilerimiz de tuttu. Ama hepsinden öte bence Macron akıllı bir siyaset yürüttü. Rakiplerinin İslam düşmanlığını, başörtüsüne karşı aşırı tavırları ikinci turda Macron'u çok daha öne çıkardı. Sayın Macron'un son televizyon programındaki başarısı bana göre seçimi kazanmasını getirdi."

Muhalefetin 'neden barıştınız' eleştirisi: "Türkiye'de muhalefet hiçbir zaman yapıcı olmamıştır, hep olumsuzluklar üzerine bina edilmiştir. Bundan sonra da ülkenin geleceği için olumlu bir yaklaşım beklemeyin. Ülkeyi yıkmaya çalışan teröristlere sahip çıkan bir muhalefet olur mu? Ana muhalefetin başındaki kişi ve partisi bu ülkeyi terörize etmeye çalışanlarla beraber hareket ediyor. Terörün Meclisimizdeki ayağı konumunda olan partinin durumu zaten belli. Biz ne kadar başarılı olursak olalım, bunlar her zaman bu işin başarısız olduğunu ileri sürmek için kendilerine göre bazı şeyler üretecekler. Biz de başarıyla sürdürdüğümüz dış politikamızı aynı şekilde kararlılıkla devam ettireceğiz. Bu süreç düşman üretme değil dost kazanma sürecidir."

BIDEN'LA GÖRÜŞME OLMALI

ABD ile ilişkilerde Biden dönemi: "Bizim Obama'yla da Trump'la da görüşme noktasında herhangi bir sıkıntımız yoktu. Sayın Biden ile aynı durumu yakalayamadık. Temennimiz bu değildi. Aslında münasebetlerimizin olumlu istikamette çok farklı olduğu bir insan ama buna rağmen beklediğinizi alabildiniz mi? Hayır. Zaman zaman tabii bazı görüşmelerimiz oluyor ama bunun daha ileri olması gerekirdi. Temennim odur ki bundan sonraki süreçte bunu başarırız. Ama yine söylüyorum, AK Parti iktidarı düşman üretme üzerine değil, dost kazanma üzerine bu süreci devam ettirecektir."

OTEL ODASINDAKİ '1453' NUMARA TEVAFUK OLMUŞ

(Suudi Arabistan'da kaldığınız odanın numarası 1453'tü hatırlatması üzerine) "Oda numarasını o mesajı düşünerek yapmışlarsa tevafuk olmuştur. Tarihin izini sürdüğünüz sürece başarıya ulaşırsınız, tarihin izini kaybederseniz kaybolursunuz. Biz oradan aldığımız ilhamla yolumuza devam ediyoruz."

HİVE'DEKİ CUMA CAMİİ

"Geçenlerde Özbekistan ziyaretimde, tarihi kent Hive'ye gittik. Burada 212 ağaç direk üzerine inşa edilmiş bir Cuma Camii var. Şevket Mirziyoyev kardeşime dedim ki, biz uzun yıllar kapalı kalan Ayasofya'yı açtık. Sen de bu Cuma Camii'ni ibadete aç. O da Şeyhülislam'a 'açalım' dedi. İnşallah Hive'de o Cuma Camii'ni açmak hepimize nasip olur. Göktürkler, Uygurlar, Selçuklular, Osmanlı yeniden ayağa kalksın."

ENFLASYONU BİZ DÜŞÜRMÜŞTÜK YİNE DÜŞÜRECEĞİZ

Ekonomiye ilişkin beklentiler: "Enflasyon, şu an sadece bizde değil küresel ekonomideki bozulmaların etkisiyle gelişmiş ülkeler başta olmak üzere her yerde bir mesele. ABD ve Avrupa'da da enflasyonda en yüksek seviyeler görülüyor. Elbette bizim vatandaşlarımız açısından oluşturduğu sıkıntıların farkındayız ve bunların giderilmesi için ne gerekiyorsa yapmanın gayreti içindeyiz. Bütün gelişmeleri yakından takip ediyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz. Halkımız müsterih olsun, bu meselenin üstesinden geleceğiz. Hedefimiz enflasyonu aşağıya çekmektir. Attığımız, atacağımız adımlarla inşallah mayıstan sonra gerilemeye de başlayacaktır. Bunun yıl sonuna doğru daha olumlu istikamette neticeleneceğini söyleyebilirim."

BÜYÜME YÜZDE 7'YE GİDİYOR

"Bu ülkede sokağın nabzını tutan, vatandaşın halinden anlayan en iyi kadrolar bizde. Hamdolsun vatandaşımız da bize güveniyor. Enflasyonu daha önce tek haneye biz düşürdük, yine biz düşüreceğiz. Bu işin en iyi iletişimi de enflasyondaki düşüşü görmek olacak. Şu anda büyüme yüzde 7'ye doğru gidiyor hamdolsun. Kimse bunları konuşmuyor. Döviz rezervinde de bir sıkıntımız söz konusu değil. Göreve geldiğimizde rezervimiz 27,5 milyar dolardı ama şu anda 120 milyar doları yakaladık hatta üzerine çıktık."

MUSK ALDI DİYE TWITER DÜZELMEZ

Elon Musk'ın Twitter'ı satın alması ve daha güvenilir hale getirme açıklamaları: "Elon Musk 44 milyar dolar verdi diye Twitter'daki olumsuzluklar meşrulaşmaz. Trump'ın Twitter ile ilgili mücadelesinde neler yaşandığını gördük. Ben daha önce de söylüyordum 'Twitter cıvıtır' diye. Sosyal medyaya pek olumlu bakmıyorum ama bir kenara atmamız da mümkün değil. Onun için de gerekli olanı yapmamız lazım."

BAY KEMAL'İ ALDATIYORLAR KILIÇDAROĞLU KARANLIKTA AYDINLANMASI LAZIM

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 'kavga' ve 'Ya bana katılın ya önümden çekilin' ifadeleri: "Ben ana muhalefetin parti için tartışmaları konusunda değerlendirmeye girmeyi arzu etmem. Kendi sorunlarıdır. Malum 6'lı masanın da nereye savrulduğunu görüyoruz. Ama kimi aday yapacak bu da bizim sorunumuz değil. Şu anda Cumhur İttifakı, adayını belirlemiştir ve yoluna devam etmektedir."

ÇOK RAHAT OYUNA GELİYOR

Kılıçdaroğlu'nun 'karanlık' eylemi: "Bu zat zihinsel olarak karanlıkta. Önce bu zihinsel karanlıktan aydınlığa çıkması lazım. Güya elektriğinin kesik olduğunu iddia ettiği bir eve gidip yine milleti aldatmaya kalktı. Oysa artık günümüzde elektrik sayaçları nerede elektrik var, nerede yok tespit ediyorlar. Ama Bay Kemal, maalesef olayın farkında değil. Yanındaki danışmanları Bay Kemal'i ciddi manada aldatıyorlar, o da oyunlara çok rahat geliyor. Çünkü kendisinin ufku yok. Bu ufuk karanlık. Onun için onu aydınlatmaya büyük ihtiyaç var."

İBB'DEKİ PKK'LI DELİLDİR

Terör örgütü PKK militanının CHP'li İBB'de çalışması: "Bu fotoğraf bir delildir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bunun hesabını vermesi lazım. Neden böyle bir teröristi istihdam ettiği, neden teröristlerin müracaat ettiği kapı olduğu sorularının cevabının verilmesi lazım. Elbette seçim öncesi PKK'nın uzantısı partiye verilen sözler var. Yargı gereğini yapacaktır, ben öyle inanıyorum. Bir hukuk devletinde devletin kurumlarında teröristlerin belli makamları elde etmeleri kabul edilemez. Bir taraftan günahsız birçok insanı kapının önüne koyacaksınız, öbür taraftan da boşalan yerlere bu teröristleri yerleştireceksiniz. Olmaz."

İBB'deki yolsuzluklar: "Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne yazık ki büyük oranda yolsuzluklarla hemhal. Bütün belgeleriyle, detaylarıyla neyi nasıl elde ediyorlar, neyi nasıl birilerine peşkeş çekiyorlar, hepsini Meclis Grup Başkanımız, arkadaşlarımız ortaya koydular. Temenni ederim ki yargı ve ardından da halkımız gereken hesabı soracaktır. Üç yılda İstanbul'da belediyecilik adına ne yapıldı, bunu hep birlikte görmemiz lazım."