Başkan Erdoğan diplomasi trafiğiyle Gazze'nin sesi oldu

Başkan Erdoğan, 2023'te 15 ülkeye 21 ziyarette bulundu, 7 zirveye katıldı. Gazze için yoğun diplomasi trafiği yürüten Erdoğan, dünya liderlerine ateşkes çağrısı yaptı. Başkan, yeni yılda da barış çalışmalarını sürdürecek.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl 15 ülkeye 21 ziyaret gerçekleştirdi ve 7 zirveye katıldı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından mesaisinin büyük bölümünü bu bölgeye ayıran Erdoğan, yıl içinde birçok yabancı lideri de ağırladı. Seçim sonrasında uluslararası temaslarını yoğunlaştıran Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı ekim ayından itibaren liderlerle yaptığı her görüşmede Gazze'yi gündeme taşıdı.

YURT DIŞI TEMASLARI

Mayıstaki seçim zaferinin ardından yeniden cumhurbaşkanlığı görevine başlayan Erdoğan, ilk yurt dışı ziyaretlerini 12 Haziran'da KKTC ve Azerbaycan'a yaptı. Yurt dışı ziyaretleri kapsamında 7 zirveye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında 5 yurt dışı ziyaret gerçekleştirdi. 10 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giden Erdoğan, NATO Zirvesi'ne katıldı. Körfez ülkeleri turu kapsamında 17-18-19 Temmuz tarihlerinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ziyaretlerde bulunan Erdoğan, 20 Temmuz'da yeniden KKTC'ye gitti. 20 Ağustos'ta Macaristan'a giden Erdoğan, 4 Eylül'de ise Rusya'nın Soçi kentinde Rus lider Vladimir Putin ile görüştü.

BARIŞ İÇİN YOĞUN ÇABA

8 Eylül'de Hindistan'daki G20 Zirvesi'ne katılan Erdoğan, 16-20 Eylül'de de ABD'deki BM 78. Genel Kurulu'na katıldı. Erdoğan, 25 Eylül'de de Nahçıvan'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. 7 Ekim'de başlayan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından uluslararası temaslarını yoğunlaştıran Erdoğan, liderlerle yaptığı her görüşmede Gazze'yi gündeme taşıdı ve yoğun barış diplomasisi yürüttü. Kasım ayında 6 ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, 2 Kasım'da Türk Devletleri Teşkilatı 10. Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan'a gitti. Erdoğan, İsrail'in saldırılarına tepki göstererek, "Türk Devletleri Teşkilatı olarak sergileyeceğimiz duruş da diğer kuruluşlara örnek teşkil edecektir" çağrısında bulunmuştu. Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Zirvesi için 8 Kasım'da Özbekistan'ı, 11 Kasım'da İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi için ise Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. 17 Kasım'da Almanya'ya giden Erdoğan, "Ben rahat konuşuyorum. Çünkü bizim İsrail'e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Ama borçlu olanlar, rahat konuşamıyorlar. Biz, Holokost cenderesinden geçmedik" sözleriyle Batı'nın Gazze tutumunu eleştirmişti. Erdoğan, 21 Kasım'da Cezayir'i, 30 Kasım'da BAE'yi ziyaret etmişti. Uluslararası temaslarını aralık ayında da sürdüren Erdoğan, 4-5 Aralık'ta Katar'da temaslarını sürdürmüştü.

14 LİDERLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Erdoğan, 6 yıl aranın ardından 7 Aralık'ta Yunanistan'ı ziyaret etti. Erdoğan'ın bu yılki son yurt dışı ziyareti Macaristan'a gerçekleşti. Katıldığı 7 uluslararası zirve dışında 16 Mart'ta Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Erdoğan, 22 Kasım'da çevrim içi düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne de video konferansla katıldı. Erdoğan, ziyaretlerin yanı sıra başta bölge ülkeleri olmak üzere çeşitli ülke liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleriyle de Gazze için barış diplomasisi yürüttü. Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin aralarında bulunduğu 14 liderlerle Gazze'deki insani krizlere çözüm arayışlarına yönelik telefon görüşmeleri yaptı. Erdoğan, yıl boyunca da çok sayıda lideri Türkiye'de ağırladı.