Başkan Erdoğan: BM sorunun bir parçası

Uluslararası toplum destek olmadı! 'DEAŞ'ı sahada vurduk, dünyayı terörden koruduk' Başkan Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda “DEAŞ'ın Suriye'deki varlığına büyük ölçüde son vererek Avrupa ve dünyanın güvenliğine katkı sağladık. Şu an itibarıyla DEAŞ'ın 4500 mensubunu etkisiz hale getirdik” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuştu. Terörle mücadeleye değinen Erdoğan, "Suriye'de faaliyet gösteren PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı sahada varlık gösteren ilk ülke biz olduk. DEAŞ'ın Suriye'deki varlığına büyük ölçüde son vererek Avrupa ve dünyanın güvenliğine katkı sağladık. Şu an itibarıyla DEAŞ'ın 4500 mensubunu etkisiz hale getirdik" dedi. Erdoğan şunları söyledi:

GEREKLİ DESTEĞİ ALAMADIK

Suriye'de halkın iradesini yansıtacak bir siyasi çözümün olması için var gücümüzle çalıştık. 10 yıldır 4.5 milyona yaklaşan Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Terör örgütleriyle mücadelede uluslararası toplumdan beklediğimiz desteği alamadık. DEAŞ'la mücadele kılıfı altında güney sınırımız boyunca terör devleti kurulmaya çalışıldı. PKK'nın haraç toplamasını engelleyecek birkaç göstermelik operasyon dışında hiçbir kararlı adım atılmadı. Terörün her türlüsü ile mücadele herkesin görevidir. Suriye'de barışın sağlanması sadece Türkiye'nin değil, hepimizin sorumluluğudur.

AŞI MİLLİYETÇİLİĞİNE FIRSAT VERİLMEMELİ

Başkan Erdoğan, konuşmasında Birleşmiş Milletler'in yapısını bir kez daha eleştirdi: "BMGK, koronavirüs salgınını ancak 100. günde gündemine alabildi. Küresel sistemin üstüne inşa edilmiş ana yapılar mevcut halleriyle çözümün değil, sorunun parçasıdır. Bu yapılarla 21. yüzyıl yolculuğumuzu devam ettiremeyiz. Uluslararası toplum, elindeki tüm araçlara rağmen salgının yıkıcı etkilerini yönetmede iyi bir imtihan veremedi. Şimdi de aşı milliyetçiliğine fırsat verilmemeli."

ABD İLE ÇÖZÜM İÇİN ORTAK İRADE VAR

Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasındaki görüşmenin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Afganistan'daki işbirliğine ilişkin görüşmelerin devam edeceğini belirtti. Kaynaklar, talebin Kabil Havalimanı'nın korunmasının Türkiye tarafından sağlanması yönünde olduğunu belirtti. Kaynaklara göre, olumlu havada geçen görüşmede sorunların çözümü için ortak irade sergilendi. Biden'ın Türkiye'yi ziyaret etme arzusunu Erdoğan'a ilettiği de ifade edildi.

10 DEVLET BAŞKANI 42 DIŞİŞLERİ BAKANI KATILIYOR

Antalya Diplomasi Forumu'na aralarında Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta, Haiti Cumhurbaşkanı Moise, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani'nin aralarında bulunduğu 10 devlet ve hükümet başkanı katılıyor. Ayrıca foruma katılanlar arasında OECD Genel Sekreteri Cormann, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Dr. Abdullah ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell'in de bulunduğu üst düzey yöneticiler, 42 ülkenin dışişleri bakanı, 3 eski devlet ve hükümet başkanı ile yaklaşık 52 örgüt temsilcisi ve diplomasi heyetleri, akademisyenler, bürokratlar ve uluslararası ilişkiler öğrencileri de yer alıyor.