Başkan Erdoğan, Berdimuhamedov'u Ankara'da ağırladı! Gazze, TDT'nin önemini ortaya koydu

Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile düzenlediği basın toplantısında “Türk Devletleri Teşkilatı'nın önemi bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüştü. Başkan Erdoğan, bu ziyaretin, Berdimuhamedov'un Devlet Başkanı olarak Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olması sebebiyle ayrı bir önem taşıdığına işaret ederek "Ortak tarih, dil, din ve kültüre dayanan münasebetlerimiz, karşılıklı saygı, işbirliği ve ortak çıkarlar temelinde her geçen gün daha da güçlenerek gelişiyor" ifadesini kullandı.

ENERJİDE STRATEJİK HEDEF

Erdoğan, Berdimuhamedov ile Gazze başta olmak üzere bölgenin karşı karşıya kaldığı güncel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti: "Türkmenistan doğalgazının Türkiye üzerinden küresel piyasalara arzı stratejik değer kazandı. Gerek Türkmenistan ile ikili gerekse de Azerbaycan'ın dahiliyle üçlü işbirliği süreçleri önemlidir. Bu işbirliği mekanizmaları sayesinde enerji güvenliğine hep birlikte katkıda bulunmayı hedefliyoruz."

AİLE MECLİSİNE BEKLİYORUZ

"Dünyada ve özellikle bölgemizde yaşanan gelişmeler, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birleşmemizin önemini de ortaya koymuştur. Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olan Türkmenistan'ı artık aile meclisimizde tam üye olarak görmek istediğimizi vurgulamak istiyorum."

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldiği Berdimuhamedov'a yavru kangal, Berdimuhamedov da Erdoğan'a "alabay" cinsi köpek hediye etti.

13 ANLAŞMA İMZALANDI

Başkan Erdoğan ve Berdimuhamedov huzurunda iki ülke arasında 13 anlaşma imzalandı. Anlaşmalar enerji, ulaştırma, ticaret, bilgi teknolojileri, KOBİ'ler, çevre, meteoroloji ve iklim değişikliği, tarım, akreditasyon, medya, insan kaynaklarının yönetimi, gençlik ve spor, eğitim, kültür ve arşiv alanlarını kapsıyor.