Başkan Erdoğan: Aylan'dan ders çıkaramadılar

''Tarihi fırsatı heba ettiler'' Başkan Erdoğan, İzmir'in kurtuluşu yıldönümünde Yunanistan ve Batı'ya önemli mesajlar verdi. Başkan Erdoğan, Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sempozyumu'na gönderdiği video mesajda , “Mülteci krizi ikili ilişkileri güçlendirebilirdi. Tarihi fırsat, Yunanistan'ın uzlaşmaz tutumu nedeniyle heba edildi” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi tarafından düzenlenen Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sorunları Sempozyumu'na video mesaj gönderdi. Yunanistan'ın, Türkiye'nin iyi niyetli çabalarına anlamlı katkı sunmak yerine, maksimalist politikalarına hız verdiğine dikkati çeken Erdoğan, "Mülteci krizi, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine vesile olabilecekken, bu tarihi fırsat Yunanistan'ın uzlaşmaz tutumu sebebiyle heba edilmiştir" dedi. Erdoğan, şunları kaydetti:

AYLAN BEBEK DERS OLMADI

"Üzerine şiirler yazılan, şarkılar söylenen bu güzel deniz, son yıllarda insani trajedilerle gündeme gelmektedir. Suriye'de yaklaşık 11 yıldır süren iç savaş ve katliamlardan kaçan binlerce göçmen, Ege Denizi'nde hayatını kaybetmiştir.

Bundan 6 yıl önce minik bedeni sahile vuran Aylan bebek, modern dünyanın utanç vesikası olarak hafızalara kazınmıştır. Başta Avrupa olmak üzere, Batılı ülkeler Aylan bebeğin dramından gerekli dersleri çıkarmamıştır. Mültecileri kendi topraklarında güven ve huzur içinde yaşatacak adımların hiçbiri atılmamıştır."

KAPIYI CANİLERE AÇTILAR

"Türkiye, düzensiz göçün engellenmesine yönelik verdiği olağanüstü mücadelede tek başına bırakılmıştır. Mazlumlara kapanan kapıların, 251 vatandaşımızın kanını dökmüş FETÖ'cü canilere sonuna kadar açılması insanlık adına hicap kaynağıdır."

İKİ BÜYÜKELÇİNİN GÜVEN MEKTUPLARINI BEŞTEPE'DE KABUL ETTİ

Başkan Erdoğan, Gana Büyükelçisi Francisca Ashietey-Odunton ve İsviçre Büyükelçisi Jean Daniel Ruch'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ayrı ayrı kabul ederek güven mektuplarını aldı.

TACİKİSTAN'IN BAĞIMSIZLIK GÜNÜNE TEBRİK

Başkan Erdoğan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmede, kardeş Tacikistan'ın bağımsızlığının 30. yılını tebrik ederek, bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olarak, Tacikistan'ın yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

DRAGHİ İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, önceki gece İtalya Başbakanı Mario Draghi ile telefonla görüştü. Draghi Erdoğan'ı ekim ayında Roma'da düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi'ne davet etti.

BAŞKAN ERDOĞAN ABD'YE GİDİYOR

Başkan Erdoğan Birleşmiş Milletler Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye resmi ziyarette bulunacak. Erdoğan'ın ABD ziyaretinin 19-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmesi öngörülüyor. Erdoğan'ın aralarında ABD Başkanı Biden ve İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Hertzog'un da olacağı liderlerle görüşmesi planlanıyor.