Başkan Erdoğan: Açık-gizli ambargolar tarih olacak

''Ambargolar tarihe karıştı'' Başkan Erdoğan, ilk ‘Milli Deniz Topu' kara atış testi törenine mesaj gönderdi. Başkan Erdoğan, milli deniz topuyla Türk Deniz Kuvvetleri'nin çok daha güçlü olacağını söyledi, “Millileşmeyle ambargolar tarihe karışacak” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, MKE Deniz Topu Kara Atışları Programı'na video mesajla katıldı. "Türkiye olarak savunma sanayiimizi yerlileştirme çabalarımıza yaklaşık bir yıl önce deniz topunu da ekledik. Özellikle son dönemde yurt dışından gelen ürünlerde gerek maliyetlerde gerekse temin sürelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlamıştı. Ayrıca görünür görünmez birçok ambargoya ve engelleme girişimine maruz kalıyorduk" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

REKOR SÜREDE

"Türkiye bir defa daha başarılamayanı başardı. Hamdolsun 12 ay gibi rekor bir sürede milli deniz topumuzu ürettik. İnşallah kara atış testi yapılacak olan deniz topu donanmamızın en önemli silah sistemlerinden birini oluşturuyor. Türkiye geliştirdiği milli deniz topu ile artık bu silah sistemini üreten sayılı ülkeler arasına girmiştir. Donanmamız 5 farklı atış modu ile dakikada 80 atış yapabilen bu silah sayesinde daha da güçlenmiştir. Milli deniz topu yerli ve milli imkanlarla geliştirilen dijital atış kontrol sistemi ile donatılmıştır. Bu silah sisteminin envantere girmesiyle birlikte Türk Deniz Kuvvetleri çok daha güçlü ve etkin bir hareket kabiliyetine kavuşacaktır. Yurt dışı tedarikteki yüksek maliyet ve gizli ambargolar da artık tarihe karışacaktır."

İHRACAT 221 MİLYAR DOLAR

Bu arada Erdoğan, sosyal medya hesabından dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım yaptı: "Yıllık ihracatımız 221 milyar dolara ulaştı. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, daha çok büyüyeceğiz."

TÜRKİYE'NİN GURURLARI KÜLLİYE'DE

Erdoğan, 2020 Tokyo Paralimpik Olimpiyat oyunlarında madalya kazanan milli sporcuları kabul etti. Yaklaşık 1,5 saat süren kabulde Erdoğan, sporcularla birlikte yemek yedi. Erdoğan, "15 madalya ile tarihi bir başarıya imza attınız. Milletimizi gururlandırdınız" dedi.

YİK, 'İKLİM'İ GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı, Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasına ilişkin gelişmeler ve hazırlıkları süren İklim Kanunu hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu açıklandı. Toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da bir sunum gerçekleştirdi.

MENZİLİ 16 KİLOMETRE

Silah sistemi menzili 16 km.

Namlu çapı 76 mm, boyu 4700 mm.

Namlu su soğutma sistemine sahip.

Atım hızı max. 80 atım/dk.

Silah sistemi mühimmatsız 7500 kg, mühimmat ile 8500 kg ağırlığa sahip.

Silah sistemi 70 mühimmat kapasiteli döner cephaneliğe sahip.

Silah sistemi hava, kara ve deniz hedeflerine karşı etkili.

Milli Deniz Topu'nun test atışı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın "ateş serbest" talimatı- nın ardından başarıyla gerçekleştirildi.

TERÖRİSTLER İKİ GECE AYNI YERDE YATAMIYOR

Yerli deniz topunun atış testi Konya Karapınar Atış Sahasında yapıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tören sonrası NTV'nin sorularını yanıtladı. Teröristlerin kaçacak yerlerinin olmadığı belirten Akar "İnlerini başlarına yıktık. Terör örgütü elebaşları bunun farkındalar. İki gece aynı yerde yatamıyorlar" dedi.