Başkan Erdoğan: ABD 20 yılın hesabını önce kendine sormalı

''ABD 20 yılın hesabını vermeli'' Başkan Erdoğan, ABD'nin CBS televizyonunda pazar günü yayınlanacak röportajında Afganistan için, “ABD orada 20 yıldır neden var, önce bu soruların cevabını kendi kendisine vermesi gerek” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BM 76. Genel Kurul Görüşmeleri için bulunduğu New York'ta Amerikan CBS televizyonuna mülakat verdi. Erdoğan'a, tamamı pazar günü yayımlanacak röportajdan paylaşılan bir bölümde, Türkiye'nin "mülteci ambarı" olmayacağı yönündeki sözleri hatırlatıldı. "Afgan mültecilerin sorumluluğunu ABD'nin mi alması gerektiği" sorusu yöneltilen Başkan Erdoğan, "Şu anda ABD zaten bu tür sorumlulukları yerine getirmedi. Bizim ülkemizde şu anda kayıt dışı 300 binden fazla Afgan mülteci var. Ülkemizin hâlâ Afgan mültecileri almaya gücü yetmez" dedi.

DAHA FAZLASINI YAPMALI

Başkan Erdoğan, ABD'nin Afgan mülteciler konusunda daha fazlasını yapmasını gerektiğini belirterek, "ABD orada 20 yıldır neden var, önce bu soruların cevabını kendi kendisine vermesi gerek" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKEVİ'NDE YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Başkan Erdoğan, Türkevi'nde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Burundi Cumhurbaşkanı Ndayishimiye, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Irak Cumhurbaşkanı Salih, Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı Kitarovic, Bulgaristan eski Cumhurbaşkanlarından Stoyanov ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi eski Sırp üyesi Ivanic ile bir araya geldi.

GÖBEKLİTEPE REPLİKASI NEW YORK'A TAŞINDI

Başkan Erdoğan, BM Genel Merkezi yerleşkesinde sergilenen Anadolu'nun 12 bin yıllık mirası Göbeklitepe'deki dikilitaşların replikasını ziyaret etti. Dikilitaşların replikası BM'de kalıcı olarak sergilenecek.

ERDOĞAN'IN KİTABI LED EKRANLARDA

Başkan Erdoğan'ın "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabı New York'un ana cadde ve sokakları ile Times Meydanı'ndaki bazı led ekranlarda ve seyyar kamyonlarda tanıtıldı. İletişim Başkanlığı'nın organizasyonu ile yapılan tanıtımda Erdoğan'ın kitabı görselleriyle birlikte İngilizce olarak tanıtıldı.

ÇAVUŞOĞLU, ABD'YLE AFGANİSTAN'I GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 76'ncı toplantısı için gittiği New York'ta ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü. Çavuşoğlu, görüşmenin ardından Afganistan, Suriye ve Kafkasya'daki son gelişmelerin masaya yatırıldığını açıklayarak, "Bölgesel konularda ve ortak işbirliği alanlarında ABD'yle diyaloğumuzu her düzeyde sürdüreceğiz" paylaşımını yaptı.