Başkan Erdoğan: AB stratejik hedefimiz ama...

Başkan Erdoğan'dan Avrupa'ya 3 önemli mesaj. ''AB Türkiye'nin stratejik önceliği'' Çankaya Köşkü'nde AB elçileriyle buluşan Başkan Erdoğan, Türkiye'nin göçle mücadelesinden AB'ye tam üyeliğe kadar birçok konuda önemli mesajlar verdi. Erdoğan, “Onca adaletsizliğe rağmen AB stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde AB üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileri ile yapılan toplantıda konuştu. Göç krizinde Avrupa'dan beklenen desteği alamadıklarını, tam üyelik için AB'nin stratejik miyopluktan kurtulması gerektiğini belirten Erdoğan önemli mesajlar verdi:

OYALAMA TAKTİĞİ

"Türkiye müzakere sürecini yürüten aday ülke olarak, temel konularda sorun çözücü role sahiptir. Diyalog ve diplomasiden yana çaba gösterdik. Attığımız tüm adımlara AB tarafından beklediğimiz karşılığı göremedik. Esas hesaplaşması gereken, birliğin iradesinin birkaç devlet tarafından esir alınması. Objektif bakabilen herkes AB'nin karşı karşıya olduğu tehditlerin aşılmasında anahtar ülkenin Türkiye olduğunu görmekte, ikrar ve itiraf etmektedir."

SORUMLULUĞU PAYLAŞIN

"Avrupa ve Türkiye'nin çevresindeki krizler çözülmedikçe göç baskısı azalmayacaktır. Türkiye'nin olağanüstü çabaları olmasaydı Suriye ve Avrupa farklı bir manzara ile karşı karşıya kalacaktı. Türkiye'nin fedakarca yürüttüğü çalışmalar tablonun derinleşmesine mani olmuştur. Türkiye göç kriziyle mücadelesinde AB'den destek alamadı. AB'nin halledemediği iskan projelerini kendimiz hayata geçirdik. Göç konusunda AB'den beklentimiz adil yük ve sorumluluk paylaşımından ibarettir. Özellikle Ege'deki müessif olaylarla ilgili Avrupa'dan daha vicdanlı sesler yükseltmesini bekliyoruz. Bazı üyelerin Türkiye ile problemlerini birlik koridorlarında çözmeye çalışmaktan vazgeçmesi gerekiyor. Birlik içi dayanışma bahanesinin ardına sığınılarak Türkiye-Avrupa ilişkilerinin sabote edilmesinin önüne geçilmelidir. Coğrafi, tarihi ve beşeri olarak Avrupa'nın bir parçası olan Türkiye tam üyelik hedefine bağlıdır. Maruz kaldığımız onca adaletsizliğe rağmen AB, stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor. AB'nin 2022 yılında stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde daha cesur davranmasını ümit ediyoruz."

Başkan Erdoğan'ın verdiği önemli mesajları AB büyükelçilerinin not alması dikkat çekti.

ERDOĞAN'DAN HERZOG'A TAZİYE TELEFONU

Başkan Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a, annesi Aura Herzog'un vefatı dolayısıyla taziyelerini iletti.

PİNTO'YA BAŞSAĞLIĞI

Başkan Erdoğan ayrıca Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto'nun vefatı dolayısıyla oğlu Benjamin Pinto'yu arayarak taziyelerini iletti. Erdoğan, Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva ile Türk Yahudi Toplumu Başkanları Erol Kohen ve İshak İbrahimzadeh'e de taziye mesajı gönderdi.

KIBRIS İÇİN MUHASEBE ZAMANI GELDİ

"Türkiye'nin Kıbrıs meselesine ilişkin duruşu net. Rumlar, kendilerini adanın tek sahibi olarak gören, Kıbrıs Türklerini yok sayan zihniyetten bir türlü kurtulamadı. Maalesef AB, körü körüne Rum tarafının sözcülüğünü yaparken aynı coğrafyanın ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin hakkını, hukukunu görmezden geldi. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi çözümün önünü açacaktır. Böyle bir çözüm, Doğu Akdeniz'deki işbirliği ortamının gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Kıbrıs meselesinin adadaki gerçekler temelinde tüm tarafların yararına olacak şekilde çözümü için KKTC ile çaba harcamaya devam ediyoruz. AB açısından samimi bir muhasebe yapma zamanı gelmiştir. AB çözüme katkı için 2004'teki taahhütlerini yerine getirerek Kıbrıs Türklerinin varlığını ve iradesini tanımalı, Cenevre önerilerini değerlendirmelidir."