Başkan Erdoğan 24 Mart'ta Brüksel'deki NATO Zirvesine katılacak! ''Polonya'yı en iyi biz anlarız''

''Diplomasiyi NATO'da sürdüreceğim'' Başkan Erdoğan, 24 Mart'ta NATO Liderler Zirvesi'ne katılacağını açıkladı, “Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler devam ediyor. Ne gibi adımlar atılabilir bunları değerlendirme imkanı bulacağız” dedi.

Başkan Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile birlikte Çankaya Köşkü'nde basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. İki lider görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, şöyle konuştu:

STRATEJİK ORTAK: "Stratejik ortağımız ve müttefikimiz Polonya Cumhurbaşkanı Duda'yı misafir etmekten özellikle memnuniyet duyuyorum. Gerek ikili görüşmemizde, gerekse genişletilmiş çalışma yemeğimizde Türkiye-Polonya ilişkilerini el almak suretiyle bu ilişkilerimizi her alanda geliştirilmesi iradesini, geçtiğimiz yıl Duda'nın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette ele almıştık. Görüşmemizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna bağlamındaki gelişmeleri ele aldık."

NATO ZİRVESİ: "Ayın 24'ünde tekrar NATO zirvesi olacak. Bu zirvede de kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatı bulabiliriz. Çünkü Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler devam ediyor. Ne gibi adımlar atılabilir bunları değerlendirme imkanı bulacağız. Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması için mutabık kaldık. Dışişleri Bakanım Moskova'da temaslarda bulunuyor. Yarın da Ukrayna'ya geçecek. Yoğun bir diplomasi sürdürüyoruz. Bunun yanında da Polonya'ya istişarelerimizi sürdüreceğiz."

2 MİLYON MÜLTECİ: "Polonya, savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergiliyor. Her türlü takdirin üstünde olan bu ev sahipliğinden dolayı da Duda'yı tebrik ediyorum. 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak Polonya'nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları en iyi Türkiye anlar. İnsani yardımların Ukrayna'ya ulaşması konusunda gösterdikleri çaba takdire şayandır."

AB MESAJI: "Ticaret hacmimiz salgına rağmen 8,3 milyar dolara ulaştı. 10 milyar dolarlık hedefimize çok yaklaşmış durumdayız. Savunma sanayiindeki işbirliğimizden memnunuz. Türkiye-AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Polonyalı dostlarımızın yapıcı tutum sergileyeceklerine inanıyorum."

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Polonya Cumhurbaşkanı Duda,"Türkiye bölgede barış için önemli rol oynuyor. Bunun için yaptığı katkıdan dolayı Sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum" dedi.

GAYRETİMİZ SÜRECEK: ERDOĞAN, ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı. Erdoğan görüşmede, Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisi için diplomasi kulvarında yoğun bir gayret gösterdiklerini belirterek, süratle kalıcı ateşkes sağlanmasını amaçladıklarını, savaşın devamının kimseye faydası olmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir araya getirmeye yönelik gayretlerini sürdüreceğini dile getirdi. Gerek Ukrayna topraklarındaki gerek komşu ülkelerdeki Ukraynalılara insani yardım ulaştırmaya devam ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani koridorların etkin şekilde işletilmesinin önemine işaret etti.