Başbakan Yıldırım'dan İsrail açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım Türkiye-İsrail mutabakatı hakkında açıklamalarda bulunuyor.

1

Başbakan  Binali Yıldırım, İsrail ile varılan mutabakatın detaylarını açıkladı. Bir basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, mutabakat metninin yarın imzalanacağını belirtti. Yıldırım ayrıca Gazze'de yaşayan Filistinliler için cuma günü 10 bin tonluk ilk yardım gemisinin Türkiye'den yola çıkacağını söyledi.


Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;

Mutabakat metni iki tarafca uzlaşıldı, parafe edildi. İlişkilerin normalleşmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Mutabakat metni yarın Dışişleri Bakanlığımız Müsteşarı tarafından muhatabıyla imzalanacak. Bu imzadan sonra onay süreçleri var. İsrail'de Kabinede bizde ise Meclis'te onaylanacak. Daha sonra Büyükelçilerin ataması yapılmış olacak. Peki buraya nereden geldik? Kısaca bilgiyi verelim. Bir hatırlatma yapmakta fayda var. 

İKİ ÖNEMLİ ŞART DAHA VAR

31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi İsrail'le askıya almış idik. 2013 Mart ayında İsrail Başbakanı Netanyahu Cumhurbaşkanımızı arayarak bu olaydan dolayı özür dilemişti. Böylece anlaşmaya giden yolda ilk adımı atmış idik. Ancak Türkiye'nin şartları sadece özürle sınırlı değil, iki tane daha önemli şartı vardır. 

Bunlardan bir tanesi özellikle Filistin ve Gazze'ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve buraya insani yardım ve yarıtımların önünün açılması. Diğer konu da Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi. 

TAZMİNAT BEDELİ 20 MİLYON DOLAR TUTARINDADIR

Bu iki husus da mutabakat metninde karar altına alınmıştır. buna göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödenecektir. Bu tazminat bedeli 20 milyon dolar tutarındadır. 

Filistin'de, Gazze'de yaşayan Filistinliler'in günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklar, izolasyon ve dış dünyadan gerekli yardımları desteği İsrail'in engellemesinden dolayı elde edememeleridir. Bu hususta uzun görüşmeler yapıldı ve nihayat orada bir karara yapılmış durumda. 

AMBARGO TÜRKİYE'NİN ÖNCÜLÜĞÜNDE KALKMIŞ OLUYOR

Önümüzdeki Cuma günü ilk gemimimizin İsrail'in Aşlot limanına 10 bin tonu aşktın insani yardımla birlikte hareket edecektir. Oradaki ambargo Türkiye'nin öncülüğünde kalkmış oluyor. 

Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik, su ihtiyacının karşılanması için çalışmalara başlanaak. Kaba inşaatı tamamlanacak 200 yataklık Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin bir an önce hizmete alınması mutabakatta anlaşılan diğer husus. 

TOKİ'NİN GAZZE PROJESİ

TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var, bunun da önünü açmış oluyoruz. Cenin bölgesindeki sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi de bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale geliyor.

Varılan mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Çok çile çektiler, çok sıkıntı çektiler. Böylece onlara bir nefes alma imkanını sağlamış oluyoruz. 

Türkiye Filistin'in haklı davasının sonuna kadar arkasında olacak. Her platformda Filistin'in devlet olma haklarını da dahil savunmaya devam edecektir, bunun bilinmesinde fayda var. 

BÜYÜK ÖLÇÜDE KALKMIŞ OLUYOR

Bu mutabakatla birlikte İsrail'le ilişkiler normalleşmiş oluyor. Mavi Marmara ile Gazze bölgesi başta olmak üzere Filistin'e topyekün uygulanan ambargo büyük ölçüde kalkmış oluyor. Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi şartı yerine geliyor. En önemlisi İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi sağlanmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun, 

CUMHURBAŞKANIMIZ ASLA GERİ ADIM ATMADI

Bu anlaşmanın bugünlere gelmesinde en büyük iradeyi ortaya koyan ve asla geri adım atmayan sayın Cumhurbaşkanımıza bu vesile ile teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı sunuyoruz. 

SORULAR VE CEVAPLAR...

YARDIM AFAD'IN KOORDİNASYONUNDA OLACAK


Yardım AFAD koordinasyonunda olacak. Buna özel ve kamu birçok kurum katılacak. Meclis süreci ise anlaşma yarın imzalanacak, ondan sonra Bakanlar Kurulu Meclis'e havale edecek ve onun arkasından gerçekleşecek. 

Normalleşme her alanı kapsıyor. Öncelik konusuna bakarsak ekonomik ilişkiler ve bölgesel işbirlikleri önde geliyor, diğerleri de tabiatıyla onu izleyecek. 

EN KISA ZAMANDA ELÇİLERİN ATAMASI YAPILACAK

En kısa sürede elçiler atanacak. Mutabakat metinlerinin iki tarafca onay sürecinin onaylanmasıyla takvim başlar. Dışişleri Bakanlığı en uygun ismi atar. 

İSRAİL'Lİ MUHABİRE TATLI-SERT YANIT

Başbakan Binali Yıldırım İsrail 10 Televizyon'undan bir gazetecinin "Siz gerçekten mutabakattan emin misiniz" diye sorusuna şu karşılığı verdi: 

"Anladığım kadarıyla sen bu mutabakattan tam emin değilsin, yani bu mutabakat çalışmaz demek istiyorsunuz. Yıllar aldı bu mutabakatı yapmak için. Önemli adımdır, o bakımdan burada İsrail hükümetine de, Türk hükümetine de görevler düşmektedir, bu mutabakatı en iyi şekilde işletmek hem Türk hem de İsrail halkının yararınadır. Bu konuda gereken gayretin gösterileceğine inanıyorum. Bütün detaylara girersek Filistin tarafının da talepleri var. Filistin'le Türkiye Cumhuriyeti ilişkilerinin takip edilmesi için gerekli diplomatik mekanizmalar bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da olmaya devam edecek."


TAZMİNATLAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TEMİNATI ALTINDA

Tazminat konusu şöyle işleyecek, tazminatı anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İsrail tarafı toptan yatırılacak. Bunların hak sahiplerine verilmesi, ulaştırılması Türkiye Cumhuriyeti'nin teminatı halinde olacak. Bu uluslararası ikili anlaşmadır, diğer anlaşmaların üstünde bir statüsü vardır. Şehit olan vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşme de çok öncesinden yapılmıştır, gerekirse tekrar görüşme yapılabilecektir. 

RUSYA İLE GÜZEL GELİŞMELER VAR YAKINDA PAYLAŞACAĞIZ

Türk Milleti de Rus Milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor. Bize düşen de irade sahiplerine düşen de bir an önce milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları milletimizle paylaşacağız. 

Elektrik su konusu acil konu. Bunun için gereken her türlü çalışmayı yapacağız. Bu konuda katılmak isteyenler varsa memnuniyetle kabul edeceğiz. 

ALMAN SAVUNMA BAKANI İNCİRLİK'İ RAHATLIKLA ZİYARET EDEBİLİR

Türkiye izin verecek Almanya Savunma Bakanı İncirlik'i rahatlıkla ziyaret edebilir. Herhangi bir sorun yok. 

TÜRKİYE BİR KEZ DAHA MAZLUMLARIN HAMİSİ OLMUŞTUR

Orada bir fiili durum var. Oradaki insanların dünyayla ilişkisi yok. Gayriinsani şartlarda ölüm-kalım mücadelesi veriyor. Biz insani ve milli bir görev yapıyoruz. Bu insanların en temel ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak istiyoruz. Türkiye bir kez daha burada da mazlum, mağdur ezilen halkların hamisi olmuştur. Bu mutabakatı önemsiyoruz kim ne derse desin.

HERŞEY TÜRKİYE'NİN GÖZETİMİNDE VE KONTROLÜNDE OLACAK 

Herşey Türkiye'nin gözetiminde ve kontrolünde. Amaç her türlü insani yardımın ve orada tahrip olmuş, yok olmuş altyapının yeniden yapılanması, oradaki insanların nefes alması, hayata dönmesinin sağlanmasıdır. Bu amaca yönelik herşey tarafımızdan koordine edilecek İsrail hükümetinin işbirliğiyle kolaylaştırılacak. 

SONUÇTA GAZZE'DEKİ O İNSANLARA ERİŞİM SAĞLANACAKTIR

Biz ilişkilerin normale dönüştürülmesini konuşuyoruz. Diplomatik ilişkilerinin iki ülke arasındaki normale dönüştürülmesi. Bir kere normalleşme başlasın ondan sonra hangi konuda ne kadar işbirliği yapacağımız doğru orantılı olarak konuşulur. Söylenen ne olursa olsun sonuç, Filistin'de Gazze'de sıkıntı yaşayan, temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmasında imkanı olmayan insanlara erişimin sağlanması lazımdır. 

BİZİM YAPTIĞIMIZ MUTABAKATTIR ATEŞKES ANLAŞMASI İMZALAMADIK

Biz ateşkes anlaşması falan imzalamıyoruz. Biz Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normale dönüştürülmesi konusunda bir mutabakata vardık. Burada konumuzla ilgisi olmayan üç tane hüküm var. Birinci husus; Türkiye'den özür dilenmesi, bu gerçekleştirildi. İkinci husus; Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlere tazminat ödenmesi, bu da gerçekleşti. Üçüncüsü: Filistin'e, Gazze'ye erişimdeki zorlukların ortadan kaldırılmasıydı. Olay bundan ibarettir. 

GAZZE'YE YARDIM GEMİSİ MERSİN LİMANI'NDAN KALKACAK

Yardım gemisi Mersin'den hareket edecek. Katılması gereken arkadaşlar katılırlar, koordinasyonu yapacak arkadaşlar mutlaka katılacak.