Başbakan Yıldırım'dan El Bab açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım Cuma namazı çıkışı açıklamalarda bulundu.

1

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Temizlik harekatı yapılıyor. El Bab'ın kuzey batısında bir kasaba, burada bir intihar saldırısı oldu, 27 sivil, 6 ÖSO mensubu hayatını kaybediyor. El Bab girişinde askerlerimize yine bir intihar saldırısı var. 2 askerimiz şehit, yaralılarımız var. Bu şehrin her tarafı delik deşik. El yapımı patlayıcılar var, bombalar, düzenekler var. Bunlarla ilgili azami titizlik gösterilerek temizlik harekatı yapılıyor. Bu ve buna benzer olayların olmaması için arkadaşlarımız çok dikkatli davranıyorlar ama maalesef bazen kontrol dışı olaylar gelişebiliyor. 

Af nasıl olur? 10 yıl cezan var tamamen salıverilirsin af olur veya 3 yıla indirilir yine af olur. Burada kapalıdan açığa geliyor. Açığın anlamı şu: Orada cezaevinin çeşitli etkinlikleri var. Ayakkabı, mobilya yapıyorlar. Kesimhanesi var. Oradaki mahkumları meşgul etmek. Bir yandan da Ceza İnfaz Kurumu'na akar sağlamak için çalışıyorlar. Dolayısıyla terörle mücadeleden ötürü biraz yer suçları var. O bakımdan terör, organize suçlar gibi önemli suçların dışında disiplin suçlarından hüküm giyen mahkumları kapalıdan açığa alıyorlar. Açık cezaevindeyken bir yanlış içerisinde olursa bu hakkı kaybediyor tekrar önceki konumuna geliyor.

ARAÇLARA KARA KUTU GELİYOR

Başbakan Yıldırım, Cuma namazı girişinde bir gazetecinin, "Görüştüğünüz Şaşmaz esnafı size neler söylüyor?" sorusu üzerine, "Şaşmaz esnafı, 'Bizde hiçbir şey Şaşmaz.' diyor. İş sağlam. Tabii burası oto sanayi sitesi. Altyapıyla ilgili talepleri var. Biz de gördük. Gayret ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ile de görüştüğünü, esnafın taleplerinin gereğini yapacağını belirtti.

Oto sanayi esnafının sigorta konusunda birtakım sıkıntıları olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları ifade etti:

"Primlerin yüksekliği, kaza yapan araçlara belirli sınırlamalar getirilmesi. Bunlara bakacağız, gözden geçireceğiz. Genel olarak zaten sigorta primleri çok daha yüksekti. Geçen yıl düzenleme yaptık, yüzde 25 geriledi ancak halen yüksek geliyor. Bunun yolu sadece aracı sigorta etmekle olmuyor.

Uçaklardaki, gemilerdeki gibi kara kutu konacak. Orta ve uzun vadede, hemen yarın değil. Bu kara kutu ne yapacak? O aracın bütün seyahatinde ne oldu, ne bitti, sollamada hata var mı, hız aşımı, trafik kuralı ihlali var mı? Bunları hep kaydediliyor. İşin sonunda açıyor, bakıyor herkes kusuruna göre oradaki hasarın bedeline ortak oluyor. Ortak sorumluluk oluyor. Öyle olunca fiyatlar da tamamen düşmüş oluyor."