Murat Kelkitlioğlu
Başbakan Binali Yıldırım’la, yeni hükümetin kurulmasının, hatta göreve başlamasının ardından ilk kez biraraya geldik. Çankaya Köşkü’ndeki iftar yemeğinin ardından yaptığımız sohbet çok keyifli anlara sahne oldu. Nüktedan kişiliğiyle ön plana çıkan Başbakan Yıldırım’ın gerek verdiği yeni bilgiler gerekse yaptığı değerlendirmeler oldukça ilginçti. Özellikle terörle mücadele ve cevabı merakla beklenen ‘bundan sonra ne olacak?’ sorusuna çok net cevaplar verdi.
MUCİZE Mİ?
Ülke gündeminin ilk maddelerini işgal eden konulara geçmeden önce, Başbakan Yıldırım’ın, bugün oynanacak Türkiye-İspanya maçıyla ilgili, ‘Bir mucize gerçekleşir mi?’ sorusuna cevap verirken anlattığı ve bizi gülmekten kırıp geçirdiği bir anektodu, Başbakan’ın ağzından paylaşmak istiyorum:
5 YIL ERKEN TAMAMLANDI
29 Ekim 2018. O, 2018’deki 8’in 3 olması gerektiğini uygun bir dille anlattım. Doğal olarak anlamadılar ve mümkün değil dediler. Ben de öyleyse bırakıp gidin işi dedim. Yani Japonlara yol verdim. Nasıl yapacaksınız diye sordular, ‘Size ne, biz Türküz, mucizeleri gerçekleştiririz’ dedim. Eğer Tayyip Bey’in istediği tarihe yetiştiremezsek, sizle ben Sarayburnu’nda ayağımıza taş bağlayıp denize atlarız, dedim. Latife bir yana, 15 günde bir toplantılar yaparak mucizeyi gerçekleştirdik ve Marmaray’ı 2013’e yetiştirdik.” Şimdi Başbakan Yıldırım’ın gündemle ilgili yaptığı çok önemli açıklamalara geçelim…
Japonlar bitiş tarihi için 2018’i verdiler. “2013’e yetiştiremeyecekseniz bırakın” dedim.
Umudu yeşerteceğiz
- Terörle mücadele hangi aşamada? Bundan sonra yapılacaklarla ilgili ipuçları verebilir misiniz?
KİMLİĞİ OLAN ŞEHİRLER
Bölgede insanlarımız, terörle mücadeledeki kararlılığı görüyor ve büyük destek veriyor. Ancak, ‘acaba’ ve ‘bundan sonra ne olacak’ sorusu gözlerinden okunuyor. Bu travmayı çözüp, normal hayata dönmeyi sağlamalıyız. Enkazlar kaldırılacak. Kimliği, yöresel mimarisi ve yeşil alanı olan şehirler
Başbakan Binali Yıldırım gazetelerin genel yayın yönetmenlerini iftarda ağırladı. 30-35 milyar tl’lik proje
En az 4 merkez (doğuda) olacak. Etrafındaki 3-4 ili de kapsayacak. Bu merkezlerden biri Kars olacak. Kars’a gittiğinde, İstanbul’u aramayacaksın. Cazibe merkezleri olacak.
FABRİKALAR KURULACAK
Oraların altyapılarına uygun fabrikalar kuracağız. Bunları kamu-özel sektör ortaklığı ile yapacağız. Fabrikalarda üretilen ürünleri alacağız. Örneğin; yardım amacıyla yurtdışına gönderdiğimiz ürünleri oradan alacağız. İş imkanı da olacak, harcama imkanı da. Buraları, 5 yıl özel öneme haiz bölgeler olarak değerlendireceğiz. 5 yıl içerisinde 30-35 milyar TL harcayarak bu projeyi gerçekleştireceğiz. Güneydoğu’da bütün iller bu kapsama girecek, Doğu’da da sınır illeri.
Gerginlik olur, daimi düşmanlık olmaz
Başbakan Yıldırım, komşu ülkeler arasında zaman zaman gerilimler yaşanabileceğini ancak Rusya örneğinde olduğu gibi buna takılmadan ilerlemek gerektiğini vurguladı.
- ‘Düşmanlarımızı azaltıp, dostlarımızı çoğaltacağız’ dediniz. Bunu biraz açar mısınız?
Mısır, Suriye, İsrail; bu 3 ülke de Akdeniz’deki komşularımız. Komşular arasında daimi düşmanlık olmaz. Zaman zaman gerginlik olacaktır. Bu durum Rusya için de böyle. Rusya krizinde biz haklıyız ama buna takılmamalıyız. Daha büyük fotoğrafa bakmak lazım. Halklar arasında hiçbir husumet yok. Müsbet adımlar atılıyor. Amacımız eski günlere dönmek, hatta daha ileriye taşımak. Bundan sonrası karşılıklı görüşmelerle tatlıya bağlanır. İsrail’le de çözüme yakınız. Bizim hassasiyetimiz insani konular.
- Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yapılan operasyonlarla terör örgütünün, şehirlerde ve ilçelerdeki direnci tamamen kırıldı. Artık buralarda umudu kalmayan terör örgütü, üst akıllardan yeni öğütler alarak kırsalda ve güney sınırlarımız civarında yeni tertipler arayışı içinde. Türkiye, gerek Suriye’nin kuzey sınırı, gerekse Musul ve kuzeyinde yeni bir oluşuma izin vermez. Türkiye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı açısından bizim açımızdan bu bölgeler, bu ve buna benzer hareketler asla ve asla müsamaha ile karşılanamaz, gereken neyse hiç tereddüt etmeden yaparız. Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğü bizim önceliğimiz.
CHP lideri tornistan yaptı
- Yeni polemik ABD tipi başkanlık modeli. CHP liderinin tavrına ve duruşuna ne diyeceksiniz?
Sayın Kılıçdaroğlu, bana soru sormayı bıraksın da samimi olsun. Neyi söyleyip, neyi söylemeyeceğini akıl aldıklarına sorsun. Laf ağızdan çıkınca artık o insanın olmaz. Tornistan yapıyor.
ÖNCE MİLLET SONRA MECLİS
Önce millete anlatacağız, sonra parlamentoya getireceğiz, karar verilecek. B, C planlarımız da olacak. 2007’deki referandumdan sonra başkanlık fiilen başladı. Fiili durumu bu sistemle uygun hale getirmek lazım. Partili cumhurbakanlığı, yarı başkanlık, tüm alternatifler ortada. Belediye başkanlığı sistemi ile başkanlık sistemi arasında fark yok.