Başbakan Yıldırım: MHP ile ortak bir kampanya olabilir

Başbakan Yıldırım, AK Parti ile MHP arasında amaç birlikteliği olduğunu vurgulayarak, “Onlar kapalı değil, biz de kapalı değiliz. Olur veya olmaz. Önümüzdeki süreçte netlik kazanır” diye konuştu. 

Başbakan Yıldırım, referandum öncesinde ortak kampanya yapabileceklerini söyledi. AK Parti ve MHP'nin iki ayrı parti olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bizim bir amaç birlikteliğimiz var. Bu anayasa değişikliğini birlikte yapmaya karar verdik. Meclis aşamasını da birlikte gerçekleştirdik. Onlar kendi, biz kendi kampanyamızı yapacağız. Bu söylemlerimiz 'Evet' noktasında benzer olacaktır. Birlikte program yapmanın önünde bir engel yok. Uygun şartlar oluşursa, birlikte program yaparız ama adı konmuş bir şey yok. Onlar kapalı değil, biz de kapalı değiliz. Olur veya olmaz. Ne zaman olur, hangi formatta olur bu, önümüzdeki süreçte netlik kazanır. Ortak mitingden ziyade bir etkinlik gibi olabilir. Kısa vadede bir şey öngörmüyoruz" dedi. 

TEREDDÜT GÖRMÜYORUZ 

Referandumda kabul de ret de olsa Türkiye’nin yoluna devam edeceğine dikkat çeken Yıldırım, “Biz kabul edileceğini düşünüyoruz. Burada da bir tereddüt de görmüyoruz" dedi. Terör örgütlerinin ‘hayır’ dediğini ifade eden Yıldırım, “Benim vatandaşlarımın terör örgütlerinin kampanyasına kayıtsız kalmayacaklarını düşünüyorum. Terörü sevindirmeyeceklerini sanıyorum. Yoksa vatandaşın kararı kendi kararı. Bizim ne haddimize? Bizim vatandaşın tercihine müdahale etmek, onları terör örgütünün yanına koymak gibi bir düşüncemiz olamaz. Biz bir hassasiyetten bahsediyoruz" diye konuştu. 

FETÖ konusunda yeni anlayış var 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinde FETÖ elebaşı Gülen’in iadesini de gündeme getirdiklerini söyleyen Yıldırım,  “Mesele hukuki ama anlaşmalarımıza uygun olarak çok ciddi bir şekilde ele alacağız denildi. Bu, bizim için yeni bir durum. Önceki yönetim 'Bu, yargının işi' diyerek kestirip atıyordu. Dolayısıyla burada yeni bir anlayış var" ifadelerini kullandı. 

El Bab’da nasılsa Rakka da Oyle olacak

Başbakan Yıldırım, muhtemel Rakka operasyonunda Özgür Suriye Ordusu’nun yer alacağını ve Türk askerinin destek vereceğini söyledi. 

Başbakan Yıldırım, terör örgütü DEAŞ’a karşı Rakka’da yürütülecek operasyonun El Bab operasyonuyla aynı şekilde yürütüleceğini açıkladı. Yıldırım, ABD'nin Rakka'ya yönelik operasyonunda terör örgütü YPG'yi dayatması durumunda Türkiye'nin ne yapacağının, tek başına hareket edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, "Ben öyle bir izlenim edinmedim. Bir değerlendirme sürecindeler, sonucu görmemiz lazım. Bu işin stratejik ortaklığa, NATO ortaklığına yakışır şekilde yürütülmesi gerekir. Onların da bu hassasiyetimizi dikkate alacakları-

nı düşünüyorum” dedi. 

ABD İLE YENİ SAYFA 

Yapılan açıklamaların ardından Türkiye'nin olası Rakka operasyonuna sadece taktiksel destek vereceğine yönelik bir algının oluştuğunun belirtilmesi üzerine Başbakan Yıldırım, "Rakka'da, El Bab'daki mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede zaten Özgür Suriye Ordusu'na destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. ABD yönetimiyle yeni bir sayfa açıyoruz, 'New day' (Yeni bir gün) diyorlar" ifadelerini kullandı.

Konferansa da katılsa pyd bir terör örgütü 

Moskova’da düzenlenen konferans da sorulan Başbakan, “Ne konferansı düzenlenirse düzenlensin, bizim nazarımızda PYD terör örgütüdür. Kürtlerle PYD'yi birbirine karıştırmamak lazım. Kürtler, Suriye'nin yerleşik nüfusu” dedi.  

AK Parti pozitif bir kampanya yürütecek 

Ak Parti’nin tanıtım ve madyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdat Yılmaz, “Anayasa paketine güvendiklerini ve pozitif bir kampanya yürüteceklerini” söyledi. 

Güçlü bir yönetim gerekiyor

Medyanın Ankara temsilcilerine bilgi veren Yılmaz, “Hedefimiz, paket içeriğini bütün boyutları ile halka ulaştırmak. Evet dememiz için pek çok gerekçe var ve bunları halka anlatacağız. Birincisi, vesayet ortadan kalkacak ve demokrasi kökleşecek. İkincisi, kalkınma ve refah artacak. Üçüncüsü, bu paket içeride huzur ve güveni pekiştirecek. Dördüncüsü de uluslararası arenada güçlü bir Türkiye için güçlü bir yönetime ihtiyaç var” dedi. 

Saha henüz tam ısınmadı 

Kürt seçmen üzerinde yürütülen algı operasyonlarına da değinen ve “Hiç kimsenin Kürt vatandaşların statükonun bekçiliğini yapmasını beklememesi gerektiğini” ifade eden Cevdet Yılmaz, “Saha henüz tam olarak ısınmadı. Ancak, evet oylarının önde olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.