Başbakan Yıldırım: Meclis’te fire vermeyiz 

Başbakan Yıldırım, Genel Kurul'da yeni anayasa metninin onaylanması için, “AK Parti kurulduğu günden bu yana Meclis'te mutabakatla karar verdi, fire gibi bir tereddüdüm yok” diye konuştu. 

1

EMİN PAZARCI

Rusya'da resmi temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Moskova yolunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yeni anayasa konusunda basına yansıyan dedikodulara göre hareket etmediklerini vurgulayan Yıldırım, “Bir pürüz yok, planlandığı gibi gidiyor. İşin ana temasını, Cumhurbaşkanı-Meclis ilişkilerinin kurgusu oluşturuyor. Yetkileri net olarak ayırdık. Cumhurbaşkanlığı sisteminde kanun tekliflerini milletvekilleri verecek. Sadece bütçe kanunu teklifi Cumhurbaşkanı tarafından verilecek. Meclis'in kanun çıkarma, Cumhurbaşkanı'nın da kararname çıkarma yetkisi olacak. Cumhurbaşkanlığı sisteminde bir veya birden fazla başkan yardımcısı olabilecek” dedi.

Teklifte 12 madde var 

“Teklifte 12 madde var. Mevcut anayasadaki bazı maddeler yen maddelere göre iptal olacak. Teklifi bu hafta içinde TBMM’ye sunmayı, ilkbaharda da referanduma götürmeyi planlıyoruz” diyen Başbakan, “AK Parti kurulduğu günden bu yana Meclis'te mutabakatla karar verdi, bu kapsamda fire gibi bir tereddüdüm yok” diye konuştu. 

Seçimler birlikte yapılacak

“Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin birlikte yapılmasında prensip olarak mutabakat var. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisi devam edecek.  Bu ilişkinin üyelik veya genel başkanlık gibi sınıflandırması olmaz. Dolayısıyla bu gün bazı çevrelerin şikayet ettiği, anayasaya aykırılık iddiaları da ortadan kalkacak.” 

Rusya'nın eylemi değil 

Askerlerimizin şehit edildiği El Bab saldırısının, Şam rejiminin işi olup olmadığı konusu araştırılıyor, iddialar kesinleşmiş değil. Bu saldırıya ilişkin net olan konu, bizim arkadaşlarımızın tespitlerine göre de Rusya’nın eylemi olmadığıdır.