Başbakan Yıldırım: Kılıçdaroğlu’nun yolda heder olmasına razı değiliz 

Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yaptığı eyleme ilişkin olarak, “Yorgunluk nedeniyle çelişkili açıklamalar yapmaya başladı. Yürüyüşü bırakmasında fayda var” ifadelerini kullandı. 

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan temaslarının ardından yurda dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ''Adalet Yürüyüşü''nün gerekçesi olarak "Yargı kararları nedeniyle yürümek zorunda bırakıldım" dediği hatırlatılan Başbakan Yıldırım, Ömer Faruk Kavurmacı tutuklanıp serbest bırakılınca Kılıçdaroğlu'nun eleştirdiğini, Kavurmacı bir üst mahkeme kararıyla tutuklanınca CHP liderinin bu karara da tepki gösterdiğini söyledi. Yıldırım "Hangisi doğru? Kılıçdaroğlu yürüyüşte olduğu için biraz zihinsel ve bedensel yorgunluk da var o yüzden çelişkili açıklamalar yapmaya başladı. Bence bu yürüyüşü bırakmasında yarar var. Sayın Kılıçdaroğlu bize lazım. Yollarda kendini heder etmesine gönlümüz razı olmaz" dedi. 

CHP LİDERİNİN MEKTUBU 

Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun kendisine açlık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça ile ilgili mektup gönderdiğini ve hayati tehlike arzetmeden soruna çözüm üretilmesini istediğini de ifade ederek bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'yi görevlendirdiğini anlattı. 

AÇLIK GREVİ İDEOLOJİK 

Yıldırım "Sayın Canikli bu eylemi sonlandırmalarını istedi ve bunda olumlu bir yaklaşım göremedik. Aksine aileler, 'Biz bunların eylemlerinden gurur duyuyoruz. Asla bırakmayı da düşünmüyoruz' gibisinden bir tutum içerisine girdiler. İnsani bakımdan çalışmaları yaptık ama gördük ki iş ideolojik boyuta taşınmış. Yapacak da fazla bir şey yok'' ifadesini kullandı. 

Çipras: Yapacak bir şeyim yok   

Başbakan Yıldırım, mültecilerin yollarda ölüp gitmesine izin vermeyeceklerini ancak Türkiye’nin de bir kapasitesi olduğunu söyledi. Yunanistan Başbakanı Çipras ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi veren Yıldırım, darbecilerin iadesi konusunda mevkidaşının diğer Avrupalılardan farklı düşündüğünü ve Türkiye’ye hak verdiğini ancak "Yapacak bir şeyim yok" dediğini aktardı. 

İki liderden BM'ye "şiirli" ayar 

Yunanistan Başbakanı Çipras, 28 Haziran’da Cenevre’de gerçekleşecek olan 5 ‘li Kıbrıs müzakereleri konferansı için “yolun sonu” diyen BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nin açıklamalarını eleştirdi. Çipras, İspanyol şair Antonio Machado’nun "Yolcu, yol yoktur. Yol senin ayak izlerindir; Yol, yürüdükçe yol olur. Başka bir şey sanma” dizeleriyle BM’nin Kıbrıs özel temsilcisini eleştirdi. Başbakan Yıldırım ise bu konuda Çipras işe aynı görüşte olduğunu ifade ederek, yine tebessümle “Ömür biter yol bitmez, gitmek isterseniz hep yol bulunur. Biz de böyle cevap verelim Kıbrıs, BM’nin meselesi değil; Kıbrıs, Türk ve Rum toplumunun meselesi” diye konuştu. 

Davul zurnayla kabine revizyonu olmaz 

Başbakan Yıldırım, kabinede revizyon olup olmayacağı yönündeki soruya biraz tepkili cevap vererek, bu iddiaların bakanlar üzerinde olumsuz etki yarattığını, Cumhurbaşkanı ile uzlaşmazlık yaşamadıklarını söyledi.

Başbakan Yıldırım, bir soru üzerine kabine revizyonu iddialarının, bakanlar üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti. Başbakan, ''Kabine revizyonu konusunda Cumhurbaşkanı ile arasında uzlaşmazlık mı var?'' sorusuna, şu yanıtı verdi: Cumhurbaşkanımız ile aramızda hiçbir sorun olmaz. Bakın iddialı bir şey söylüyorum. Kabine değişikliği yapılacağı zaman davul zurnayla ilan edilmez. Duyduk duymadık demeyin diye davul mu çalmak lazım?"