Başbakan Yıldırım: Kan tazelemesi demokrasinin gereği

Yıldırım, kabine değişikliğinin gündeme gelmesinin normal olduğunu belirterek, “Bunu da Sayın Cumhurbaşkanımızla bir istişare içerisinde gerçekleştiririz” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım Bloomberg International'a bir mülakat verdi. Kabinede bir değişiklik olup olmayacağı sorusu üzerine Yıldırım, "Zaman zaman Bakanlar Kurulu'nda kan tazelemesi yapmak demokrasinin gereğidir. Bu anlamda şartlar oluştuğunda, ihtiyaç hasıl olduğunda değişikliğe gidilebilir. Bunu da Sayın Cumhurbaşkanımızla bir istişare süreci içerisinde gerçekleştiririz. Mutlaka önümüzdeki aylarda bu konuyu ele alacağımızı düşünüyorum” cevabını verdi. 

KONGRE TAKVİMİ DEĞİŞEBİLİR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden AK Parti Genel Başkanı olması için olağanüstü kongreye gidilebileceğinin de sinyalini veren Yıldırım, “Normal şartlarda bizim ilçe, il kongrelerimiz var. O kongre takvimine bakarsak 2018’de de olağan kongremiz var. Ancak daha önce bu ilçe, il kongrelerini yapmadan genel kongreyi yapma kararı elbette her zaman alınabilir. Bu takvim her zaman değişebilir. Buna yetkili kurullar karar verir” diye konuştu. 

ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE DEĞİL 

Normal şartlarda herhangi bir olağanüstü gelişme olmazsa seçimlerin 3 Kasım 2019’da yapılacağını vurgulayan Başbakan, "Şu anda erken seçime gitmeyi gerektirecek bir durum da söz konusu değil. Artık projelere, ekonomiye, geleceğe yönelik Türkiye’nin kalkınma çalışmalarına daha çok zaman ayırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kulis iddiası; Mayıs sonu

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye AK Parti'nin mayısın ilk haftasında partinin yetkili kurullarından kongre kararı alacağı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 27 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongresiyle AK Parti'ye genel başkan olarak seçilmesi bekleniyor. Ancak kongrenin Ramazan ayı nedeniyle 20 Mayıs ya da haziranda yapılabileceği de konuşuluyor. 

ABD hataları tekrarlamamalı

Başbakan Yıldırım, ABD’nin yeni yönetiminin geçmiş dönemde yaptığı yanlışları yapmayacağını ümit ettiklerini söyledi. Yıldırım, "Bizim ABD'den beklentimiz FETÖ'nün iade edilmesidir" dedi. Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın mayıs ortasında yapacakları görüşmede ABD’de Türk vatandaşları aleyhine açılmış davaları görüşeceklerini de vurguladı.

Avrupa Birliği samimi olmalı

“Üyelik konusunda önce AB’yi samimiyete davet ediyoruz. Bir kere onlar gelecek vizyonunu belirlesinler. Türkiye ile yol yürümeye devam edecekler mi etmeyecekler mi? O kararı görelim, ondan sonra biz de yolumuzu belirleriz. İki sözlerinin biri Avrupa değerleri. İyi anladık da kardeşim, Avrupa değerlerini katleden sizsiniz.”

Varlık Fonu açık kapatacak 

 “Varlık Fonu'nun amacı Türkiye’nin özellikle kaynak ihtiyacı duyduğu, uzun vadeli dönüşü olan projelere destek vermek. Yani bütçeye yüklenmeden, maliyeti daha makul projelere destek vermek. Kamunun elindeki varlıkları çok daha iyi şekilde yönetmek ve oradan oluşturulan ilave kaynaklarla açığı kapatmak.”