Başbakan Yıldırım'dan bankalara uyarı: Aklınızı başınıza alın

Başbakan Binali Yıldırım, İSO'daki toplantıda sanayicilere hitap etti.

1

Kurdaki dalgalanmayı gördük ardı ardına bir çok tedbir aldık. Eğer biz bu 250 milyarlık kredi hacmini oluşturmasaydık bugün 30 bin sanayicimiz çökmüştü bankalar zora girmişti ekonomi maalesef zora girecekti. Ama bugün Allaha şükür hem bankalar rasyolarını daha da arttırdılar.

BAŞBAKAN'DAN BANKALARA SON UYARI: YA ADAM GİBİ BİR ORANI BENİMSERSİNİZ YAHUT DA...

Bu hareketten önce son çağrı. Açık söylüyorum İstanbul Sanayi Odası'nın toplantısında söylüyorum. Tren kalkıyor hareketten önce son çağrıyı yapıyorum. Ya adam gibi makul bir faiz oranını benimsersiniz yahut da biz bunun da tedbirini alırız. Bunu bankacılarımız bir tehdit olarak algılamasın. Ellerinden parayı alacak değiliz aracımız olduğunu bilsinler. İstiyoruz ki doğal seyrinde işler düzelsin.

İstiyoruz ki bu tatlılıkla olsun. Şimdi bu hükümet bu kadar yükünüzü aldı. Temerrüte düşecek kredilerinizi yeniden yapılandırdı sizi rahatlattı rasyolarınız arttı karlarınız uçtu gitti. Şimdi bizde bir tabir var el eli yıkar, el de döner yüzü yıkar. Bankalar yüz yıkama zamanıdır. Çok da zamanımız yok. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz.

AKLINIZI BAŞINIZA ALIN BİRBİRİNİZLE YARIŞA GİRMEYİN

Siz bu işin erbabısınız. Burada bir yanlışlık var. Bu doğal bir şey değil sürdürülebilir bir şey de değil. Bunun çaresi var. Bu işi biz tek taraflı yapmak istemiyoruz. Bankalara diyoruz ki gelin kardeşim aklınızı başınıza alın mevduat yarışına girmeyin.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGELDİR

Babaannemin tabiri gibi evladım ortaya bir somun koyar bütünü bölme yarımı yeme yiyin için karnınızı doyurun. Nasıl yapacağız bunu? Bu finansman meselesi sanayinin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. Türkiye'nin büyümesinin kalkınmasının önündeki en büyük engeldir. Türkiye nasıl kalkınacak üretecek, istihdam yapacak, yatırım yapacak ürettiğini satacak dolayısıyla satınca da katma d eğer oluşacak refah artacak sonra da o refahı adil bir şekilde paylaştıracağız. Herkes o refahtan adil bir şekilde payını alacak. Şimdi bizim yapmamız gereken sürdürülebilir kalkınmayı garanti altına almaktır.

İSTİKRAR VE GÜVEN OLDUĞU İÇİN BÜYÜME HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Yatırımcıların yatırımların kapsayıcı olması lazım. Kalkınmanın kapsayıcı olması lazım. Bunları yapacak imkanımız var. İstikrar ve güven bunlar bu işin sihirli iki kelimesidir. Türkiye'de 15 yıldır var bu. Var olduğu için 1 Türkiye 3 Türkiye oldu. Var olduğu için o büyük projeler yapıldı. Var olduğu için etrafımız ateş çemberi olduğu halde büyümeye hız kesmeden devam ettik. En zor yılımız olan geçen yıl yine de orada 2,9 ile kapattık seneyi. Bir tek istisnası var 2009 yılıdır. O da krizin dibe vurduğu bizim de etkilendiğimiz bir süreçtir. Bunların hepsi geride kaldı.

MİLLET GÜZEL ŞEYLER DUYMAK İSTİYOR

Şimdi bize gün geçmiyor ki yurt dışından cazibe merkezinde yatırım yapmak isteyenler geliyor. İçerden yatırım yapmak isteyenler geliyor. Şu ana kadar gelen müracaatlar 100 milyarı buldu. Müracaat sayısı 3 bini geçti. 450 bin istihdamlık bir müracaat var. Artık orada terörün borusu ötmez. Şimdi maalesef zamanımızı ve enerjimizi lüzumsuz işlerle azaltıyoruz. Türkiye'nin imkanları kaynakları istikrarı her şeyi var bir kör döğüşüdür gidiyor. Bu siyasette de var iş aleminde de var. Türkiye bunu hak etmiyor. Millet daha güzel şeyler duymak istiyor. Sürekli gerginlik sürekli sorun. Bu kendimize haksızlık ediyoruz, ülkemize geleceğimize haksızlık ediyoruz. Güçlü siyasi irade desen var, istikrar var, dünyanın hangi ülkesi böyle bir darbeyi silaha tanka topa karşı göğsünü siper etmiş bayrağı indirmemiş ezanı dindirmemiş darbecilere darbeyi vurmuş. Böyle bir milletin olduğu yerde bize düşen çalışmak üretmek.

İŞADAMLARI BU HARCAMAYI FUZULİ GÖRMEMELİ

Eskiden ARGE bütçeleri devlet tarafından harcanıyordu şimdi ağırlık özel sektöre geçmeye başladı. Yerinde anlamına uygun olarak harcanmaya başlandı. Bu ARGE işi zihinsel bir dönüşüme ihtiyaç gösteriyor. İşadamları siz buraya yapılan harcamaları fuzuli harcama olarak görme lüksünüz yok. Eğer yarışta öne geçmek istiyorsanız farklı olmanız lazım. Farklılığı nasıl sağlayacaksınız herkesin yaptığı iş harcıalem iştir bazılarının yaptığı işi yaparsanız bir adım öne geçersiniz ama hiç kimsenin yapmadığı işi yaparsanız herkes sizin arkanıza takılır. Türkiye mutlaka üstünlüğü olan alanlara yönelmesi lazım.

ENERJİMİZİ AZALTAN İŞLERİ KENARA BIRAKMA ZAMANI

Niye terörün ağına gençlerimizi düşürelim? Onların bu ülkenin aydınlık yarınlarına hazırlamamız lazım daha güzeli onlara göstermemiz lazım. Kalkınmış bir Türkiye sorunlarını çözmüş terör belasından kurtulmuş insanları arasındaki kutuplaşmayı değil kaynaşmayı sağlamış hep aynı yöne aynı hedefe kilitlenmiş bir Türkiye'den bahsediyoruz. Bunu gerçekleştirecek her türlü şartımız var. Her türlü imkanımız var. Neyimiz eksik adım atmamız lazım. Enerjimizi azaltan işleri bir kenara bırakıp artık bölünmüş yollar var otoyollar var köprüler tüneller var. Tam yol ileri, durmak yok yola devam parolamız aynen geçerli. Size fiyakalı bir konuşma hazırlamıştım ama iftara yakın bir zamanda uyutmaya niyetim yok onun için içimden geldiği gibi konuşuyorum.

VATANDAŞ YÜZDE 50+1 İLE İKTİDARI BELİRLİYOR

Büyük bir reform bütün yönetim alışkanlıklarını değiştiren yepyeni bir model getiriyoruz. Hayır kampanyası yapan arkadaşlarımız bir anlamda bize göre avantajlı başladılar. Çünkü bilinen denenmiş sorunları ile bugüne gelmiş bir şeyi anlatıyorlardı biz ise balın faziletlerinden bahsederken bala parmaklarını bandıracak bir imkan veremiyorduk. Geleceğimizi anlattık hayallerimizi anlattık. Sağolsun milletimiz itibar etti ve bu iş bitti. Bu anayasa değişikliği kısaca bu bahsettiğiniz güven ve istikrarı kalıcı hale getiriyor. Seçimden seçime acaba iktidar olacak mı olmayacak mı meselesi kalkıyor. Erkler arasındaki çatışmalar ortadan kalkıyor. Yasama daha fazla etkinlik kazanıyor. Yeni sistemde vatandaş sandıkta yüzde 50+1 ile iktidarı belirliyor.

Devlet Demiryolları'na bakanlığım döneminde 3 yıl ray alamadık. Kamu alımlarını milli ve yerlileştireceğiz.