1
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen ile bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi.
HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
Başbakan Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Terörle mücadelede uluslararası işbirliğine olan ihtiyacın bugün, düne göre daha fazla olduğu konusunda Danimarka'nın da Türkiye'nin de aynı düşünceleri paylaştığını gördük. PKK, PYD, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle aynı anda mücadele etmek durumunda olan Türkiye'nin desteklenmesi, bu mücadelelerin başarıya ulaşmasına katkı sağlayacaktır."
Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle Danimarka hükümetinin bağımsız mahkemelerinin, PKK terör örgütünün yayın organı Roj TV'nin kapatılmasına ilişkin kararı, bu mücadelede güzel bir örnek olarak görülmektedir. Teröre karşı Danimarka ile süregelen olumlu işbirliğimizin, bir terör örgütü olan ve son günlerde bu darbenin de gerçekleştirilmesinde başrol oynayan FETÖ ile mücadele konusunda da devam etmesi en büyük arzumuzdur."
Danimarka Başbakanı Rasmussen:
Türkiye'de beş ay kadar önce bir darbe girişimi yaşandığını anımsatan Rasmussen, "Bu, Türkiye'nin meşru demokratik kurumlarına karşı bir saldırıydı. Ben buna şahitlik ettim. Tüm gece ayaktaydım. Son derece şok edici bir gelişmeydi. Daha o gece kullanabileceğim en iyi Türkçe ile Türk halkıyla dayanışmamı gösterdim. Demokrasinin herhangi bir alternatifinin olmadığını düşünüyorum. Danimarka hükümeti çok hızlı bir biçimde darbe girişimini kınadı, Türkiye hükümetine desteğini ifade etti. Hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı dileklerimizi ilettik. Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz. Bu taahhüdümüz devam edecek. Çünkü Türkiye'yi çok yakın bir dost ve müttefik olarak görüyoruz." diye konuştu.
- "DEAŞ'a karşı mücadelemizde birlikte hareket ediyoruz"
Danimarka'da yaşayan çok yoğun bir Türk nüfusunun olduğunu dile getiren Rasmussen, son derece çalışkan olan Türklerin iki ülke arasında çok önemli bağ oluşturduğunu kaydetti.
Rasmussen, Türkiye'yi Avrupa ve Asya arasında bir köprü olarak gördüğünü söyleyerek, hem iki ülke hem de Avrupa ile Türkiye arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğini belirtti.
Başbakan Yıldırım ile geleceğe yönelik atılacak adımları, Türkiye'nin bu darbe girişiminin ardından gereken adımları atma ihtiyacını konuşma fırsatı bulduklarını ifade eden Rasmussen, "Ancak bu gösterilen reaksiyonların orantısal olması önemli. Tabii ki bu anlamda medya ve ifade özgürlüğüyle işten çıkarılan kişilerle ilgili endişelerimizi dile getirdik. Bütün bunlar bizim güçlü müttefikler ve dostlar olduğumuz gerçeğini değiştirmez." dedi.
Uluslararası anlamda Türkiye ve Danimarka'nın son derece önemli değerleri paylaşan ülkeler ve yakın ortaklar olduğuna dikkati çeken Rasmussen, "Bizler, DEAŞ'a karşı mücadelemizde birlikte hareket ediyoruz. Ziyaretimin temel sebeplerinden bir tanesi de bu. Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği üzere İncirlik Üssü'ndeki Danimarkalı askerleri ziyaret etmeye gidiyorum. Ancak sadece DEAŞ ile mücadele konusunda değil bağlantımız. Aynı zamanda ticareti ve yatırımı destekleme konusunda da taahhütlerimizi paylaştık. Bu bağlamda refahın artırılması konusunu belirledik. İkili işbirliğimizin nasıl geliştirilebileceği konusunda çalışmalarımızı sürdürmeye karar verdik." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin üç milyon sığınmacıya ev sahipiliği yapmasından ötürü Yıldırım'a tebriklerini ileten Rasmussen, "Bu gerçekten çok büyük bir yükümlülük. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı ortaklaşa sürdürmeye devam edeceğiz. Bu anlamda Avrupa'nın tutması gereken sözler olduğunun da farkındayım." ifadelerini kullandı.
Başbakan Rasmussen, Türkiye'nin, Danimarka Hava Kuvvetlerine İncirlik Üssü'nde ev sahipliği yapmasından ötürü de teşekkür ettiğini, bunun terörizmle mücadele konusundaki ortak çalışma çerçevesinde gerçekleştiğini dile getirdi.