Başbakan Yıldırım: Hiçbir zaman değişimin dışında olmadık, olmayacağız

Türkçe Yaz Okulu kapanışında konuşan Başbakan Yıldırım, ''Türkiye olarak, değişimin dışında olmadık, olmayacağız. En büyük dönüşümü dış politikada yaptık. Dış desteklerin oranında dünya ikincisiyiz'' dedi.

Ankara’da Türkçe yaz okulları kapanış programında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin hiçbir zaman değişim dışında yer almadığını belirterek şöyle konuştu: Türkiye bugün milli gelirine oranla en fazla dış destek veren ülke olarak kayıtlarda yerini aldı. Dünyadaki tüm dış desteklerin oranı bakımından da Amerika'dan sonra Türkiye geliyor. 

Çift başlı kartal gibi 

Türkiye ne zaman bir arayış içerisine girse bazı çevrelerce irtica fobisi hortlatılmış, eksen kayması gibi tartışmalar açmıştır. Biz bu bel altı vuruşlara asla itibar etmedik, itibar suikastına boyun eğmedik. Selçuklu, Osmanlı'nın bakiyesi üzerine kurulan Cumhuriyetimiz ne doğuyu ne de batıyı ihmal etme lüksüne sahiptir. Türkiye Selçuklu'nun sembolü olan çift başlı kartal gibi bir yüzü doğuya bir yüzü batıya dönük olarak bundan böyle de devam edecektir. 

Milli kimliğimizin sembolü 

Politikalarımızın ortak noktası da milletimizin değerleri ve hassasiyetidir. Bunun için özellikle kültür ve eğitim diplomasisinde süreklilik gösteren sabır ve samimiyet gerektiren uzun vadeli işlere çaba harcıyoruz, kaynak harcıyoruz. Dil, sadece bir iletişim aracı değildir, aynı zamanda kültürümüzün, değerlerimizin taşıyıcısı milli kimliğin sembolüdür. 

Dil giderse inanç da gider 

Dilini kaybeden bir millet hafızasını, benliğini kaybeder; hatta inancını da kaybeder. Ana dilleriyle bağları zayıflayan toplumların zamanla sürüleşmesi, sömürgeleşmesi kimliğini kaybetmesi kaçınılmazdır. 600 boyunca cihana hükmetmiş Osmanlı ile büyük devletler arasındaki en büyük fark budur. Osmanlı hiçbir zaman insanların dinini, dilini, kültürünü yok etmek gibi bir politika izlememiştir.

'Türkçe'deki çürümeye 'dur' demek lazım

“Atalarımızın bize miras bıraktığı iki değerden biri vatan, diğeri Türkçe'dir” diyen Yıldırım: Sosyal medya dili, yazı diline dönüşüyor. Durdurmalıyız.

“Atalarımızın bize miras bıraktığı iki değerden birisi şehit kanlarıyla sulanmış vatan toprağı ise diğeri de dilimiz Türkçe'dir” diyen Başbakan Yıldırım şöyle konuştu: Dilimizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek için verdiğimiz kavga aynı zamanda bir beka mücadelesidir. Son dönemde sosyal medya aracılığıyla genç kuşaklar arasında giderek yaygınlaşan ve dilimizi tahrip anlamına gelen uygulamalar konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.

Milli seferberlikle çalışalım

Ne yazık ki, sosyal medya dili gençlerimizin geçerli bir yazı diline dönüşüyor. Anlamsız kısaltmalar, bozuk cümleler... Türkçeden ziyade nevzuhur bir kuş dilini andıran bu çürümeye artık dur deme zamanı gelmiştir. Milli bir seferberlik ruhuyla çalışarak gençlerimize kelime, kavram, ifadelerin değerini iyi şekilde anlatmalıyız.

Olimpiyat adı altında hainliklerine dilimizi alet ettiler

Bakan Kurtulmuş, FETÖ'nün yaptığı bir hainliğin de Türkçe olimpiyatları olduğunu söyledi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: Terör örgütü FETÖ denilen bu cinayet çetesi gönül dili olan güzel Türkçe'mizin o imkanlarını kullanarak bir takım olimpiyatlar adı altında on binlerce insanı bir araya getirdiler. 

Sadece kandırdılar!

Sahte gülücüklerle dolu yüzleriyle dünyada Türkçeyi de maalesef kötü bir şekilde kullandılar. Şimdi Yunus Emre Enstitüsü ve diğer kültürel diplomasi kuruluşlarımızın tamamı yıllardır sürdürülen bu ihanetlerin bütün kalıntılarını kazımak Türk kültürünün gerçek yüzünü dünyaya en iyi şekilde tanıtmakla mükelleftir.