Muğla'da bir basın açıklaması yapan Başbakan Binali Yıldırım, ''Depremle yaşamayı öğrenmeli ve hazırlıklı olmalıyız'' diye konuştu
1
Başbakan Binali Yıldırım, Muğla'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "20 vatandaşımız tedavi görüyor. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum" dedi. 6.6'lık depremin bilançosuna ilişkin bilgiler veren Başbakan Binali Yıldırım, "odrum'da terk edilmiş olan 3 yıkık bina var. 32 binada hasar var. Bunun dışında başka bir hasar söz konusu değil. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım şöyle konuştu:
11 saniye süren deprem sonunda Allah'a şükür bir can kaybımız yok. Önemli sayılabilecek bir yıkım da yok. Ancak depremin oluşu esnasında vatandaşların tedirginliğinden, paniğinden dolayı bazı yaralanmalar var. onlar da hastanelerde kısa müdahalelerle hallolmuş vaziyette. Şu anda değişik hastanelerde 20 kadar vatandaşımız tedavi görüyor. Bu depremde Kos adasında bir vatandaşımız hayatını kaybetti, bir de İsveç uyruklu bir kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşımıza ve diğer İsveç vatandaşına da rahmet diliyorum. Depremin hemen sonrasında sayın valimizle yaklaşık bir 15-20 dakika içerisinde görüştük. Kısa süre içerisinde deprem sonucu, durumun ne olduğunu, bugün verilen brifingle bire bir bize anlattı. Özellikle bu deprem esnasında ve sonrasında Muğla'da vali, belediye başkanımız, milletvekillerimiz ve bütün sivil toplum kuruluşları çok güzel bir işbirliği gerçekleştirdiler, çok hızlı hareket ettiler ve depremle ilgili tespiti yaptılar. Ankara'da AFAD Başkanlığımız başta olmak üzere ilgili bakanlıklarımız, Kızılayımız gereken müdahaleyi anında yaptılar ve buraya ihtiyaden, tedbir olarak 400 çadır gönderildi ve diğer muhtemel ihtiyaç olabilecek, jenaratör vs. malzemeler intikal ettirildi. Bu deprem sonrası iletişim hatlarında herhangi bir kesinti olmadı. Bu önemli bir şey. Türkiye'nin bu konudaki altyapısının ne kadar gelişmiş olduğunu göstermesi bakımından önemli. Deprem sonrası Kos adasında bulunan oraya gezme amacıyla giden vatandaşlarımızın tahliye talepleri oldu. Bodrum'dan kaldırılan feribotlar marifetiyle bu tahliyeler sağlanmış vaziyette. Deprem sonrası kesin durum tespiti; Bodrum'da kullanılmayan 3 yıkık bina vardır, 32 binada nispeten ağır hasar var ve bunun dışında başlıca bir hasar sözkonusu değildir. Kriz masasında koordinasyon içinde güzel bir çalışma ortaya koyan AFAD, Emniyet, jandarma, Sağlık, UMKE, Karayolları Bölge Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyesi, itfaiye, zabıta ve bütün kuruluşlar elinden gelen gayreti en iyi şekilde göstermiştir. Dolayısıyla bütün bu kuruluşlara başta sayın valimiz, belediye başkanımız ve milletvekillerimiz olmak üzere teşekkür ediyorum. Bir kez daha vatandaşlarımıza Bodrum, Datça'da ve depremin hissedildiği bütün yöredeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Burada sahil güvenliği de zikretmek lazım. Lokal tsunami hususunda, teknelerin denizden toplanması konusunda önemli bir çalışma yapmıştır.
DEPREMLE YAŞAMANIN YOLUNU MUTLAKA BULMAMIZ LAZIM
Türkiye bir deprem ülkesi. Yaşadığımız acı depremler var. Ben depremlerin olduğu bir bölgeden geliyorum. Erzincan depremi bugün hala dillerdedir. 39 depreminde 50 bin canı yitirdik. Dolayısıyla depremler dün olduğu gibi bugün de veya yarın da her zaman olabilir. Bunun için telaşlanmaya, korkmaya lüzum yok. Depremle yaşamanın yollarını mutlaka bulmamız lazım. Bir tanesi depreme karşı ta ilkokuldan başlayarak Milli Eğitim Bakanlığımız zaten bu programları başlattı, deprem eğitimi. Deprem esnasında ne yapılacak, ne edilecek, tedbirler ne olacak, bunlar öğretiliyor. Bunları sadece çocuklara değil büyüklere de zaman zaman deprem konusunda eğitim, seminerler vermemiz gerekiyor. Özellikle deprem konusunda 199 yılında Marmara depreminden sonra bir deprem yönetmeliği çıktı. Ondan sonra inşa edilen bütün yapılar buna göre yapıldı. Ancak evvelinden yapılan yapılarda bu dönüşüm henüz tamamlanmış değil. İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere yurdun deprem bölgesindeki bütün bölgelerde bu dönüşüm yapılıyor. Ancak bu büyük iştir. Hem yapı stoğu, hem bütçesi hem de zaman bakımından birdenbire tamamlanması mümkün değil. Her türlü imkanınız da olsa 130 milyar dolarlık mimimum bir bütçeden 15 yıl gibi bir süre 7 milyon üzerindeki bir konuttan bahsediyoruz. Kentsel dönüşüm programları, belediyelerimizin Çevre Şehir Bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla bu programı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bir kez daha bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Yunanistan'a da Yunan halkına da geçmiş olsun diyorum. Bu acılar ve sevinçler komşularla da ortaktır. Komşunun acısını paylaşmak komşuluğun gereğidir. Allah böyel büyük afatlarla bir daha memleketimizi imtihan etmesin diyoruz. Tabii ki bunlar hayatın gerçekleri olsa da önemli olan hazır olmaktır. Allah'a şükür bir kez daha hazırlıklı olduğumuz deprem vesilesi ile görmüş olduk.