Başbakan Yıldırım: Başkanlık teklifimizi Meclis’e getireceğiz 

Başbakan Yıldırım, “Bahçeli'nin açıklaması umut verici. Teklifimizi Meclis’e getirerek onaya sunacağız. 330 da 367 de olsa çıkan kararı millete götüreceğiz” şeklinde konuştu.

Hakkı Kurban

Başbakan Yıldırım “15 Temmuz’dan bu yana partiler üstü bir tavır sergileyerek milletten yana taraf olan” MHP lideri Bahçeli’ye teşekkür etti. Bahçeli’nin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamasının “Türkiye’nin geleceğini inşa etmeye yönelik fevkalade, umut verici bir açıklama” olduğunu belirten Başbakan, “Türkiye fiili durumu hukuki durum haline dönüştürmek mecburiyetindedir. AK Parti olarak bu yolda adımlarımızı da derhal atacağız” ifadelerini kullandı.  Yıldırım, Bahçeli'nin çağrısını aynen kabul ettiklerini ve kısa sürede Meclis'e yeni anayasa tekliflerini getireceklerini söyledi.

HER ŞARTTA REFERANDUM 

“Bugüne kadar anlaşılan 60 madde olmak üzere diğer eksik kalan maddeleri de AK Parti Grubu hazırlayacak, Meclis'e getirecek ve Meclis'in onayına sunacak” şeklinde konuşan Başbakan Yıldırım, “Meclis ister 367 ile kabul etsin ister 330 ile kabul etsin her iki halde de son onayı millete götüreceğiz. Böylece artık yıllardır devam eden bu sistem tartışmasını, kör dövüşü sona erdireceğiz" dedi.  

KILIÇDAROĞLU’NA FETÖ TEPKİSİ 

"Muhabbetin iyiyse devam et"

Başbakan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun FETÖ operasyonlarında vatandaşın mağdur edildiği yönündeki ısrarlı konuşmalarına tepki gösterdi. Yol yakınken Kılıçdaroğlu’nun yanlıştan dönmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Ana muhalefet partisi, 'Ben mağdur edebiyatına bakmam, bunların haklarını savunmaya devam edeceğim' diyor. Et kardeşim. FETÖ'cülerle senin muhabbetin iyiyse bana ne. CHP'nin bu oyuna alet olması üzüntü verici" şeklinde konuştu. 

İŞTE HAZIRLANAN ANAYASA PAKETİ

TÜRK TİPİ MODEL

AK Parti'nin anayasa teklifindeki başkanlık sistemi ‘Türk tipi’ olacak. Federasyon ya da eyalet sisteminin öngörülmediği teklifte ikili bir Meclis yapısı da düşünülmüyor. Kuvvetler ayrılığı prensibi korunacak. Hızlı bir idare için geniş yetkilerle donatılacak Başkan’ın, bakanları dışarıdan bağımsız olarak atayacağı, yasaların ise Meclis'te milletvekillerinin teklifleriyle oluşturulacağı bir sistem planlanıyor. Başkan’ın iki başkan yardımcısı olacak.

EN AZ 330 VEKİL GEREK 

Teklif 330 ile 367 aralığında kalırsa anayasaya göre referanduma gidiyor. AK Parti'nin TBMM'de halen 317 sandalyesi bulunuyor. Referandum için dışarıdan 14 vekilin evet oyu vermesi gerekiyor.

Erdoğan ‘defolun’ diye kovdu 

FETÖ’nün 2010’da terör örgütü gibi hareket etmeye başladığını belirten Yıldırım, “'Dershaneleri kapatacağız' deyince geldi kafa tuttular. 'Dershaneleri kapatırsanız sizin için iyi olmaz', aynen böyle dediler. Ne olacak kardeşim, 'Görürsünüz'. Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakan, 'Hadi dışarı' dedi, (defolun gidin, bildiğinizi arkanıza koymayın.)" dedi. Yıldırım PKK'nın saldırıları için, "Dökülen her damla kanın hesabını soracağım" dedi.