Başbakan Yıldırım AK Parti Grup Toplantısı'nda

Başbakan Binali Yıldırım AK Parti Grup Toplantısı'nda partililere hitap etti.

1

Başbakan Binali Yıldırım AK Parti Grup toplantısında Rusya ile yaşanan krizden İsrail'le varılan mutabakata, esnaf ve çiftçilere bir dizi müjdeden muhtar ve müftülerin nikah kıyma yetkisine kadar birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. 


Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

Şehit ailelerimizle, gazilerimizle biraraya geldik. Şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle şükranla anıyoruz. Çok değerli öğretmenlerimizi Ankara'da misafirettik. İşimiz hizmet, gücümüz millet dedik gereğini yaptık. Hamdolsun dediklerimizi yapıyor, milletimizin desteğini de her daim yanımızda görüyoruz. İsrail ile Mavi Marmara olayından bu yana kesilmiş olan diplomatik ilişkiler iki ülke arasında varılan mutabakatla normalleşme sürecine girmiş bulunuyor. 31 Mayıs 2010 Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisinde İsrailli askerlerin baskını sonucu hayatını kaybeden şehitlerimizi, vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Bu mutabakat kolay olmadı. Üç şartımız vardı; özür, tazminat ve Gazze'ye erişimin kolaylaştırılması. İsrail resmen özür diledi. Dün varılan görüşmelerle mutabakat tamamlanmış oldu ve bugün imzalar atıldı. Mavi Marmara şehitleri için tazminat talebi karşılanmış oldu. 

GELİNEN BU NOKTADAN MEMNUNUZ KANAYAN YARA DURMUŞTUR

Varılan mutabakatlar Türkiye öncülüğünde Filistin'deki kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze'deki çile sona erecek. Mutabakatın ilk semeresi de bu Cuma günü göndereceğimiz insani yardım gemisidir. Mersin'den hareket edecek gemi insani yardımı inşallah Aşlod limanına oradan da Gazze'ye ulaştırmış olacağız. Kaba inşaatı biten Filistin-Türkiye dostluk hastanesini süratle tamamlayacağız. TOKİ evleri yıkılan kardeşlerimizin ev imkanını bir nebze olsun gidermiş olacak. Genin bölgesinde organize sanayi kurma çalışmalarını da tamamlamış olacağız. Su elektrik sorununu da bu mutabakatla birlikte çözmenin yolunu açmış bulunuyoruz. İki ülke arasında varılan mutabakat Filistinli kardeşlerimizin sıkıntılarını önemli ölçüde giderecek, yaşam şartlarını iyileştirecek. Mutabakatla ilgili sürecin bütün evrelerinde Filistinli liderlerle iletişim halinde olduk. Gelinen bu noktadan memnunuz. Kanayan yara durmuştur. Türkiye Filistin halkının haklı davasını gelecekte de her zaman yanında olacaktır. 

DÜŞMANLARIMIZI AZALTACAĞIZ DOSTLARIMIZI ÇOĞALTACAĞIZ

14 yıllık iktidarımızda bunu her vesileyle söylemlerimizle eylemlerimizle ortaya koyduk. Herkes için barış herkes için huzur ve esenlik diliyoruz. Ülkeleri yönetenler, uluslararası ilişkileri yürütenler ise son tahlilde olağanüstü olayları olağana çevirmek gibi bir mükellefiyetleri var. Kriz istisna normalleşme esastır. Tıpkı İsrail'le olduğu gibi Rusya Federasyonu ile bizim normalleşme kararlılığımızın bir başka göstergesi. Rusya'yla yaşanan sorunun çözümü yönünde bugüne kadar önemli gelişmelerin olduğunu paylaşmak isterim. Hem ekonomi, hem de tarihi derinliği olan ilişkilerimizdeki talihsiz gerginliği sonlandırması için hep yapıcı tutum izledik. İki lider arasındaki dolaylı temaslar nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Böylece Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin de başladığını da söyleyebiliriz. Her ülke halkı için hayırlı uğurlu olsun. İşlerin bu noktaya gelmesinde birçok gayret ve çaba var. Özellikle kardeş ülkelerimize, Azerbaycan'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu dönem dostlarımızı arttıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız. Bundan sonra da çalışmalarımız devam edecek. Akdeniz ve Karadeniz'i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkileri geliştirmek en önemli hedefimiz olacaktır. 

BU KARARLA BİRLİKTE AB ARTIK YENİ DÖNEME GİRMİŞTİR

Uluslararası camiada yoğun bir gündem var. Geçtiğimiz günlerde İngiliz halkı Avrupa Birliği'nden çıkma kararı aldı. Bu kararla birlikte AB yeni ve zorlu bir döneme girdi. Bunu herkesin görmesi gerekiyor. Birleşik Krallığı'nın ayrılışı AB tarihinde bir dönüm noktası. Bu karar pekçok alanda yansımalarını kısa sürede göreceğiz. Son yıllarda kendi değerlerinden uzaklaşan AB bunun bedelini ödemeye başlamıştır. AB'nin bundan sonra kucaklayıcı bir vizyon anlayışında olması hayati bir önem taşıyor. Biz Türkiye olarak güçlü bir AB'nin olmasından yanayız. Farklılıklara tahammülü olan bir vizyondan geçer bu tablo. İngiltere'de sık sık Türkiye üzerinden ayrımcılığı ifade etti. Bu sapmalar kısa ve uzun vadede olumsuzlukları daha da genişleteceğiz. AB'yi var eden ırkçılıkla mücadele, İslamofobi ile mücadele çok daha kararlı bir şekilde sürdürülmelidir. Dünyanın çeşitli yerlerinde ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı giderek zemin kazanmaktadır. Bu vesile ile ABD'deki seçimler öncesinde sıkça gördüğümüz İslam karşıtı söylemlerden de rahatsız olduğumuzu ifade etmek isterim. 

AB İLE 33. FASIL AY SONUNDA MÜZAKEREYE AÇILACAK

İlgili bakanlarımız 30 Haziran'da Brüksel'de hazır bulunacak bir faslın daha açılışını gerçekleştireceklerdir. Dün akşam Ankara'daki misyon şefleri, büyükelçiler, semavi dinlerin temsilcileri iftarda bir araya geldik. İFtarı birlikte açtık. İnsanlığın bütün sorunların çözüm yolu adalettir. Adaleti en temelinden sarsan şey ise yaşam hakkına yönelik saldırı, en yakıcı taraf ise topyekün saldırı yani terördür. İyi terörist, kötü terörist ayrımının mutlaka ortadan kalkması gerekir. Türkiye demokrasi ve hukuk ilkesinden taviz vermeden terörle mücadelesini sürdüren nadir ülkelerin başında geliyor. Uluslararası toplum göçmen krizinde de maalesef iyi bir imtihan veremdei. Biz büyük bir kararlılıkla insani vazifelerimizi üstlenirken dünya kamuoyu bu çabaları seyretmekle yetindi. 3 milyona yakın Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, dünyada en fazla göçmen barındıran ülkedir. Bu yükün paylaşılması gerekir dedik, çağrılarımızı yaptık. Ne AB, ne ABD ne de gelişmiş ülkelerden beklenilen desteği maalesef alamadık. 

ONLAR BİZİM HARCADIĞIMIZIN SADECE 20'DE BİRİNİ HARCADI

3 milyon kardeşimizin yaşam şartlarının iyileştirilmesi, eğitim şartlarının verilmesi gibi birçok alanda 11 milyar 700 milyon dolar bir bütçe kullandık. Uluslararası toplumun katkısı sadece 512 milyon dolardır. Yani bizim yaptığımızın sadece 20'de biri... Çevremiz bir ateş çemberi, bölgemiz istikrarsızlık ve kaos içinde. Türkiye bu fırtınalı denizde sağlam güvenli ve istikrarlı bir liman olmaya devam ediyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kurucu liderimiz, Cumhurbaşkanımızın 2001'de yakmış olduğu meşale ülkemiz üzerindeki sis bulutlarını dağıttı. Karanlığı aydınlığa dönüştürdü. Ümitsizlik içerisindeki halkımız AK Parti iktidarında yeniden ayağa kalktı. 14 yılda ülkemize, milletimize yaptıklarımız, AK Parti iktidarının ve kadrolarının mutlak başarısıdır. Allah'ın yardımı ve milletin desteğiyle büyük işlere imza attık. Vesayet odaklarına asla ve asla boyun eğmedik. Daha da ileri demokrasi, hukuk devleti, gelişmiş, kalkınmış Türkiye için gerekli reformları yaptık. Kazanımlarımızı adil bir şekilde kardeşçe paylaşmayı önemsedik. 

ESNAFIN FAİZİ SİLİNECEK ANA PARA YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Bugün sizlerle milletimizin huzurunda birkaç yeni düzenlememizi yeni müjdeleri paylaşmak istiyorum. Öncelikle esnaf kardeşlerime seslenmek istiyorum. Esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarının gecikmiş faizlerini tamamen siliyoruz. Geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın yatığı titiz çalışma sonucu 110 bin esnafımızın tamamının 400 trilyonluk yükten kurtarmış olduk. Esnaflarımız borcun ana parasını ödeyecek, ayrıca bu ana para da yeniden taksitlendirilecek. Birkaç müjdemiz de çiftçilerimiz, tarımla uğraşanlar için var. Çiftçimize yeni açılımlar getiriyoruz. Türkiye'de tarımın stratejik bir sektör olduğunu bu vesile ile paylaşmak istiyorum. Türkiye'nin geleceği tarımdadır. Ülke genelinde bugünlerde hububat hasadı devam ediyor. Toprak Mahsülleri taahhütname ile alımlarına başladı. Çiftçilerimizin ürünlerini Toprak Mahsülleri Ofisi'ne satmak isterlerse ürün bedellerinin tamamını bayramdan önce peşin alabilecekler. 

BUĞDAYIN ALIM FİYATINI 910 TL OLARAK BELİRLEDİK

Piyasaları yakından takip ediyoruz. Üreticilerimizin fiyatlardan memnun olması dolayısıyla Toprak Mahsülleri Ofisi şu anda devreye girmiyor, gerekirse girecek. Bazen fiyat açıklamak gibi açıklamamak da bir politikadır, gerekliliktir. Hasadın yoğunluğuna bağlı olarak özellikle Trakya bölgesinde buğday fiyatları biraz düşüş eğiliminde. Bu nedenle Toprak Mahsulleri hububat müdahale fiyatlarını açıklamak istemiştir. ildiğiniz gibi Türkiye önemli bir tarım ülkesi. Tarımsal gelişmede çiftçilerimiz için yeni açılımlar getiriyoruz. Türkiye'de tarımın stratejik bir sektör olduğunu paylaşmak istiyorum. Tarım potansiyelimizi açığa çıkarmak ana hedeflerimizden birisi olacaktır. Ülke genelinde hasat devam ediyor. 1.5 ay içerisinde 2,5 ton buğday alımını ofis gerçekleştirdi. Çiftçilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ürünlerini satmak isterlerse sattıkları ürünlerin parasının tamamını bayramdan önce alacak. 2016 yılı için ekmeklik buğdayın alım fiyatını ton başına 910 tl olarak belirledik. AK Parti çiftçilerimizin hem iyi gün hem de kara gün dostudur. Topraklarımızı geleceğimiz olarak görüyoruz. 

BİZ KÜRSÜDEN MASADAN DEĞİL KASADAN KONUŞURUZ KASADAN

Çiftçinin ürünü tarlada asla kalmayacak. Kurda kuşa yem ettirmeyeceğiz. Bu yıl da don, sel, dolu, kuraklık gibi afetlerden zarar gören çiftçilerimiz var. Zarar tespit çalışmalarımız devam ediyor. AK Parti çifçimizin hem iyi gün hem kara gün dostudur. 6,5 miyon hektar büyüklüğündeki 184 ovamızı tarımsal SİT alanı ilan ediyoruz. Tarım arazilerimizin atıl olmasının önüne geçeceğiz. Ekilmeyen arazilerin yeniden işlenmesi için düzenleme yapacağız. Ana muhalefet lideri ülkemize toprak kazandırmanın nesinden rahatsız olur anlamak mümkün değil. Şimdi meşhur hesap uzmanı, tarıma destek ne kadar? Hesapla da görelim. Biz kürsüden masadan değil, kasadan konuşuruz kasadan. 

VATANDAŞ MAHKEMEYE GİTMEDEN İSMİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK

AK Parti hayatın her alanında çözüm üreten, sorunun değil çözümün partisidir. Birinci müjdemiz: İçişleri'nde vatandaşlık hizmetlerinde devrim gibi düzenlemeler geliyor. Yapılan düzenleme ile evlenme, ölüm gibi olaylar için artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. Böylece vatandaş acısını, sevincini bir tarafa bırakıp bürokrasiyle uğraşmayacak. Vatandaş mahkeme kararına ihtiyaç duymadan sorunlu yazılım olan isim ve soyisimlerini mahkeme kararına ihtiyaç duymadan değiştirebileceksiniz. Adınız hoşunuza gitmiyor, değiştireceksiniz. Mahkemede 'neden böyle oldu, niye değiştiriyorsun' diye sorulara muhatap olmayacak. Pasaport ve ehliyet işlemleri nüfus idarelerinde yapılacak. Polisten alınıyor, nüfus idarelerine veriliyor. Böylece emniyetteki 5 bin polis asli görevlerine dönmüş oluyor. 

MUHTARLAR VE MÜFTÜLERE NİKAH KIYMA YETKİSİ GELİYOR

Bir değişiklik de evlendirme yetkisiyle ilgili olacak. Buna göre Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi veriyoruz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek. Dünyanın 4. büyük köprüsünü, 30 Haziran'da Türkiye'nin gururu bir projeyi hizmete sunuyoruz. İzmit'i Yalova'ya bağlayan Osmangazi Köprüsü hizmete hazır. Perşembe günü Cumhurbaşkanımızın huzurlarıyla Osmangazi geçit vermeye başlıyor. Bayram müjdesini İstanbulla, İzmirle, Bursayla, Yalovayla, İzmitle paylaşıyoruz. Bir hayal daha gerçeğe döndü. Bu dev eser AK Parti iktidarının eseridir. Onlar konuşur AK Parti yapar. Millet kime ne iş vereceğini iyi biliyor. Muhalefet konuşma görevi veriyor AK Parti'Ye çalışma görevi veriyor. 

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NÜ BAYRAMDAN SONRA AÇACAKTIK AMA...

İstanbul'dan Bursa'ya 45 dakika, İzmir'e 2 saat 50 dakika, Eskişehir'e 2 saatte gidilebilecek. Yol medeniyettir, medeniyetin gereğini yapmak da AK Parti'nin meziyetidir. Bu yollardan 700 trilyon cebimizde kalacak. Bütün projelerimizde az yakıt, az vakit, az nakit dedik. Yolları böldük gönülleri birleştirdik, milleti birleştirdik. Bayramda milletimizin rahat gidip gelsin, keyif eziyete dönüşmesin diye köprünün açılışını öne aldık. Köprüyü bu nedenle bayramdan önce açıyoruz. Bayramda sıla-ı rahim yapacak bütün vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar diliyorum. Yolların kralı yok yolların kuralı var. Lütfen bayramınız zehir olmasın yollarda dikkatli olun. 

İÇ TURİZMDEKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 80'E ÇIKMIŞTIR

İç turizmdeki hareketlilik sebebiyle doluluk oranı yüzde 80'e çıktı. Antalya'da orman yangını oldu. Orman Su İşleri Bakanımıza ve ekibine valiye ve belediye başkanına gösterdikleri gayret sebebiyle teşekkür ediyorum. Yaklaşan Ramazan Bayramınızı kutluyorum, yaklaşan Kadir Gecesinizi tebrik ediyorum. Yaklaşan Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyorum.