Başbakan Lefkoşa'da konuştu

Başbakan Davutoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Lefkoşa'da ortak basın toplantısı düzenledi.

1

64. hükümetin Başbakanı olarak ilk resmi ziyaretini KKTC'ye yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu burada bir dizi inceleme ve temaslarda bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu Kıbrıs'ta kalıcı barış için gereken şeyin güçlü siyasi irade olduğunu söyledi. 


MÜLKİYET KONUSUNDA ANLAŞIRSAK TÜNELİN UCUNU GÖRÜRÜZ

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta kalıcı bir barış için "mülkiyet konusunda anlaşırsak tünelin ucunu görürüz" diye konuştu. 

Başbakan Davutoğlu açıklamalarında şu görüşlere yer verdi: 

İlk ziyaretimizi KKTC'ye yapmaktan ve sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın misafiri olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı görevi üstlendikten sonra KKTC'ye ziyareti gelenek hale getirmişse Türkiye her zaman Kıbrıslı Türkler'in ve KKTC'nin yanındadır. KKTC'nin sağlam demokrasisi, ekonomisi ve kültürel altyapısıyla güçlü bir şekilde ayakta durması hepimizin hedefidir. Önümüzdeki dönemde de KKTC'ye her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. 

İKİ KURUCU DEVLET TEMELİNDE BİRLİKTE YAŞAM ORTAK HEDEF

Kalıcı, adil, barışçıl bir çözümün oluşması yönünde KKTC'ye her türlü katkıyı vermeye hazırız. Yeni bir Kıbrıs Cumhuriyeti'nin doğması, iki kurucu devlet temelinde bir Kıbrıs hepimizin ortak hedefidir.  Müzakerelerde her zaman KKTC'nin ve sayın Mustafa Akıncı'nın yanında yer aldık yer almaya da devam edeceğiz. Kaybedilen 11 yıldan sonra iki halkın birarada yaşamak için çözüme açılsın. Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs'taki çözümün asli unsurlarından biridir. 

AB İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ SON DERECE OLUMLU ATMOSFERDE

Pazar günü AB-Türkiye zirvesinde ilişkiler son derece olumlu bir atmosferde yürüyor aynı atmosferin adaya da yansıyıp Türkler'in, Yunanlılar'ın ve Rumlar'ın hep birlikte Avrupa kıtası içerisinde barışa doğru adım atma vaktinin geldiğini düşünüyoruz. İyi ve kötü her şartta Türkiye Cumhuriyeti'nin KKTC'nin yanında olduğunu tekrarlıyorum. 
Bütün liderlerle olduğu gibi sayın Anastatiyes'le de görüştük. Brüksel'de bütün AB forumlarında KKTC eksik oldukça aile fotoğrafı eksik kalır. İnşallah bir gün çözüm olur ve adanın bütününü temsil eden liderler bu forumlarda olur.

KIBRIS'TA ÇÖZÜM İÇİN GEREKEN ŞEY GÜÇLÜ BİR SİYASİ İRADE 

Kıbrıs dosyası dünyada en teferruatlı dosyalardan biridir. Müktesabatı çok zengindir. Önemli olan Kıbrıs sorununda güçlü bir siyasi irade. 2004 yılında çok zor şartlarda Türkiye ve KKTC'de yaşayan Türkler ve referandumda evet dediler. Aynı iradeyi Güney Kıbrıs Rum kesiminde görmedik. Bu sefer güçlü bir siyasi iradeyle olumlu bir neticeyi alırız diye ümit ediyorum. 

SUYUN GETİRİLMESİ ÖNEMLİ SUYUN YÖNETİMİ DAHA DA ÖNEMLİDİR

Anadolu'nun suyu Kıbrıs'lı soydaşlarımıza ulaşımda daha önce kimse düşünemezdi. Bu konuda hiçbir masraftan kaçınmadık. Bu konu psikolojik boyutu çok önemlidir. Anadolu ile Kıbrıs adasını tekrar bağladık. Gelecek olan suyun sadece Kıbrıslı Türkler'e değil Rumlar'a da gidecek olduğunu düşündük. Şimdi bu gelen suyun en iyi şekilde yönetilmesi önem taşıyor. Bu yönetim modeli önemlidir. Suyun varlığı ayrı bir şey ama suyun yönetimi konusunda doğru bir yöntem geliştirilmezse olmaz. Bir model etrafında çalışıyoruz. Bu su Kıbrıs Türkleri'nin dir artık. Önemli olan en doğru yöntemle bunun kullanılmasıdır. Kıbrıs'ta işin zor tarafı geçti, Kıbrıs'a su geldi.